Στην Τσαγκαράδα, το ρομαντικό χωριό του Πηλίου με τα τρεχούμενα νερά και τα παραδοσιακά αρχοντικά, βρίσκεται από τα γηραιότερα δέντρα της Ελλάδος και ίσως της Ευρώπης.

Ένας τεράστιος πλάτανος 1000 ετών- “μαγκούφης και παράξενος” όπως τον χαρακτηρίζουν οι ντόπιοι- που τα κλαδιά του έχουν δει πολλά…

Τσαγκαράδα πλάτανός
Απόσπασμα από τον πίνακα για το μενού της ημέρας στο παραδοσιακό καφέ της πλατείας Αγίας Παρασκευής στην Τσαγκαράδα.

Ο γερο-πλάτανος δεσπόζει στην λιθόστρωτη κεντρική πλατεία της Τσαγκαράδας, την Αγία Παρασκευή.

Θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα στην περιοχή του Πηλίου και κομμάτι της ιστορίας που χάνεται στο βάθος του χρόνου.

Τσαγκαράδα

Στην ομίχλη του χειμώνα ο αιωνόβιος πλάτανος της Τσαγκαράδας προβάλει γυμνός μέσα στο μεγαλείο της μοναξιάς του, μοιάζει σχεδόν απόκοσμος και προκαλεί δέος.
Τα καλοκαίρια τα πλούσια φυλλώματα του τον κάνουν πιο προσιτό καθώς χαρίζει ανάσες δροσιάς σε όσους βρίσκονται στη σκιά του.

Σύμφωνα με δασολόγους, ο πλάτανος της Τσαγκαράδας έχει ηλικία πάνω από 1000 χρόνια και είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε μέγεθος δέντρα στην Ελλάδα. Η περίμετρος του κορμού του ανέρχεται στα 15 μέτρα και οι ρίζες του εκτιμάται ότι φτάνουν σε βάθος τουλάχιστον τεσσάρων μέτρων.

Τσαγκαράδα πλάτανος
Παιχνίδια στην αγκαλιά του γερο-πλάτανου.

Όσοι γνωρίζουν την περιοχή υποστηρίζουν ότι ο μεγαλοπρεπής πλάτανος οφείλει το μέγεθος και τη μακροζωία του στις φυσικές πηγές, πάνω στις οποίες έχει ριζώσει.

Χαρακτηριστικό της ανάπτυξης του είναι ότι το πλακόστρωτο της πλατείας ανακατασκευάζεται  σχεδόν κάθε 15 χρόνια, καθώς οι πλάκες της λιθόστρωτης πλατείας ανασηκώνονται σε πολλά σημεία.

Τσαγκαράδα Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής
Τσαγκαράδα. Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής χτίστηκε το 1719 και ανακαινίστηκε σε μεταγενέστερο ρυθμό το 1909.

Μάλιστα αρχές της δεκαετίας του 1990 το δάπεδο του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής ανακατασκευάστηκε εξ’ ολοκλήρου καθώς οι ρίζες του τεράστιου δέντρου είχαν δημιουργήσει ρήγματα και εμφανή «βουναλάκια».

Δυό λόγια για την περιοχή

Η Τσαγκαράδα δίνει την εντύπωση στον επισκέπτη που την προσεγγίζει οδικώς ότι είναι χτισμένη κατά μήκος του κεντρικού δρόμου. Δεν είναι όμως έτσι. Οι ομορφιές της κρύβονται μέσα στην πλούσια βλάστηση από πανύψηλες καστανιές και θεόρατα πλατάνια.

Μόλις αφήσετε το αυτοκίνητο και περπατήσετε στα πετρόχτιστα σοκάκια θα ανακαλύψει γειτονιές με αρχοντικά και παραδοσιακά νεοκλασικά, λουλουδιασμένες αυλές, κρήνες με τρεχούμενα νερά, πέτρινα γεφύρια.

Τσγκαράδα
Πέτρινα καλντερίμια ενώνουν όλους τους οικισμούς της Τσαγκαράδας.

Η Τσαγκαράδα αποτελείται από τέσσερις συνοικίες, με διαφορετικό χρώμα η κάθε μία.

Πρώτη η συνοικία των Αγίων Ταξιαρχών, μετά η συνοικία της Αγίας Παρασκευής, στη συνέχεια του Αγίου Στεφάνου και τέλος της Αγίας Κυριακής που βρίσκεται χαμηλότερα από τις άλλες. Κάθε συνοικία έχει την εκκλησία της.

Οι οικισμοί της Τσαγκαράδας απλώνονται σε μία καταπράσινη πλαγιά, από το ύψος του περιφερικού δρόμου και λίγο πιο πάνω μέχρι και το Αιγαίο, συνθέτοντας έναν ιδανικό συνδυασμό βουνού και θάλασσας.

Τσαγκαράδα. Χειμωνιάτικη ομίχλη καλύπτει τη θέα στο Αιγαίο.

Όλες οι γειτονιές της Τσαγκαράδας ενώνονται μεταξύ τους με καλντερίμια και μονοπάτια με καλή σήμανση.

Η περιοχή του Πηλίου, άλλωστε, διακρίνεται για το οργανωμένο δίκτυο σηματοδοτημένων μονοπατιών, γι΄αυτό και κατέχει ξεχωριστή θέση στις προτιμήσεις όσων αγαπούν τις περιηγήσεις και τους περιπάτους στη φύση.

Από το βουνό στη θάλασσα

Επίνειο της Τσαγκαράδας είναι ο Μυλοπόταμος, μία εντυπωσιακή αιγαιοπελαγίτικη παραλία με βοτσαλάκι, προσβάσιμη με τα πόδια.

Μυλοπόταμός Τσαγκαράδα Πήλιο
Παραλία Μυλοπόταμος.

Σε ύψωμα με καταπληκτική θέα προς το γιαλό υπάρχει πλάτωμα, που χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης των αυτοκινήτων. Από εκεί ξεκινούν σκαλοπάτια που κατηφορίζουν μέχρι τη θάλασσα.

Το σημείο είναι φημισμένο για την υπέροχη ανατολή του ηλίου.

Διαμονή- φαγητό: Στην Τσαγκαράδα λειτουργούν όλο το χρόνο αρκετοί καλαίσθητοι ξενώνες, γραφικά ταβερνάκια και παραδοσιακά καφέ, μικρά μαγαζιά με τοπικά προϊόντα.

Πως να πάτε: Η τοποθεσία στο χάρτη

Εκεί κοντά...
Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 1.72 km :
Πήλιο: Το Παλιό Γεφύρι στην Τσαγκαράδα

Ο χρόνος το έχει ξεχάσει και οι άνθρωποι το προσπερνούν… Το παλαιότερο πέτρινο γεφύρι στο Πήλιο είναι ένα πραγματικό έργο τέχνης κι έχει εξαιρετικά εύκολη πρόσβαση για όλους. Προσοχή στην μικρή πινακίδα…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 7.64 km :
Πινακάτες: Αυθεντικό Πήλιο
Πινακάτες Πήλιο

Απ’ όλα τα χωριά του Πηλίου, υπάρχει ένα που ξεχωρίζει για την παραδοσιακή Πηλειορίτικη αρχιτεκτονική του…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 9.93 km :
Πήλιο – Χάνια: Σκι με θέα θάλασσα
Πήλιο Χάνια δρόμος χιόνι

Το πιο ορεινό χωριό του Πηλίου υπήρξε παλαιότερα το σημαντικότερο “σταυροδρόμι” για τους ταξιδιώτες στο βουνό των Κενταύρων. Σήμερα είναι ένας από τους πιο τουριστικούς προορισμούς για χειμερινό τουρισμό…