Ενα από τα πιο απομονωμένα και αυθεντικά χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας θεωρείται η Αμπελακιώτισσα, κι ας απέχει μόνο 14χλμ από την Ευηνολίμνη κι άλλα τόσα από την Άνω Χώρα, το πιο γνωστό κεφαλοχώρι της περιοχής.

Η Αμπελακιώτισσα είναι το ιδανικό χωριό-ορμητήριο για φυσιολατρικές περιηγήσεις στη γαλήνη του βουνού. Να γνωρίζετε ότι, δεν υπάρχει βενζινάδικο (ούτε ΑΤΜ), όπως σε όλα τα άλλα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας.

 Διαδρομή: Ανω Χώρα-Αμπελακιώτισσα

Οι περισσότεροι νομίζουν ότι η ορεινή Ναυπακτία τελειώνει στη Άνω Χώρα. Κι όμως, έχει και πιο πέρα…

Ο ασφαλτόδρομος συνεχίζει σε μία “πράσινη” ορεινή διαδρομή, σχεδόν ατελείωτη, διασχίζοντας συνεχόμενες βουνοπλαγιές-κορδέλες με έλατα, πλατάνια και τρεχούμενα νερά, για να φτάσει προς την κορυφή Τσεκούρα και την Αμπελακιώτισσα (14 χλμ).

Ο δρόμος τον χειμώνα δεν κλείνει ποτέ, όμως είναι απαραίτητο να έχετε αλυσίδες.

Ναυπακτία Αμπελακιώτισσα

Η Αμπελακιώτισσα βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μ. μέσα σε παρθένα φύση, μακριά από κάθε φωτο-ρύπανση και ηχορύπανση. ‘Εχει θέα στο άγριο φαράγγι Κάκαβου όπου βρίσκεται το περίφημο πετρογέφυρο, όμως στο τοπίο κυριαρχεί η βραχώδης κορυφή Τσεκούρα.

Δύο πράγματα ξεχωρίζουν με την πρώτη ματιά στην Αμπελακιώτισσα: Η επιβλητική βουνοκορφή Τσεκούρα και το μοναστήρι της Παναγίας.

Αμπελακιώτισσα Ναυπακτία μοναστήρι

Παναγία η Αμπελακιώτισσα

Το μοναστήρι της Παναγίας Αμπελακιώτισσας χτίστηκε το 1456 και πήρε το όνομά του από τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που βρέθηκε στην περιοχή της Ορεινής Ναυπακτίας.

Η παράδοση μιλάει για θαύμα της Παναγιάς να σώσει την εικόνα από τις καταστροφές των Τούρκων, οι οποίοι όταν κατέλαβαν το 1455 τα Αμπελάκια Θεσσαλίας, πέταξαν την εικόνα στον Πηνειό ποταμό.

Ναυπακτία μοναστήρι Αμπελακιώτισσα
Μοναστήρι Παναγίας Αμπελακιώτισσας

Εκτός από την εικόνα της Παναγίας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, στη μονή φυλάσσονται σημαντικά κειμήλια όπως ο χρυσοκέντητος σπάνιος επιτάφιος έργο της φημισμένης  κεντήστρας Μαριώρας από την Κωνσταντινούπολη (1735) και η λάρνακα του Αγίου Πολυκάρπου. Το μοναστήρι λειτουργεί και δέχεται αρκετούς επισκέπτες όλο τον χρόνο.

Στο χωριό υπάρχει και ο σημαντικός ναός του Αγίου Νικολάου που ανακαινίσθηκε το 1744. Το εκπληκτικής τεχνικής ξυλόγλυπτο τέμπλο φιλοτεχνήθηκε το 1748 από τον ντόπιο τεχνίτη Αθανάσιο (Δαμιανό) με εικόνες της ίδιας εποχής, ενώ θαυμάσια είναι και η φατνωματική ρομβωτή οροφή.

Στην Ευηνολίμνη: μία βουνοκορφή- δρόμος

Ναυπακτία Αμπελακιώτισσα Εύηνος
Θέα στην Ευηνολίμνη.

Η βόλτα από την Αμπελακιώτισσα προς την Ευηνολίμνη είναι μία βουνοκορφή- δρόμος. Σύντομη και εύκολη διαδρομή, ακόμη και για συμβατικά αυτοκίνητα (14χλμ) μέσα από δάσος με έλατα και θέα στην Ευηνολίμνη. Πρόκειται για μία μικρή καταπράσινη off-road βόλτα για όλους σε υπέροχο δασικό δρόμο.

Α, πρώην δασικός χωμάτινος δρόμος. Πάει, χάλασε κι αυτός, πρόσφατα σχεδόν ασφαλτοστρώθηκε…

Βόλτες στα μονοπάτια

Κορυφή Τσεκούρα (υψόμετρο 1732μ.) : Σε μια στροφή, στα μισά του ορεινού δρόμου από την Αμπελακιώτισσα προς Ευηνολίμνη (υπάρχει πλάτωμα για αυτοκίνητο) βρίσκεται το μονοπάτι για την κορυφή Τσεκούρα.

Παρότι δεν είναι από τις ψηλότερες κορυφές στα Κράβαρα, έχει υπέροχη θέα στα Βαρδούσια προς τα ΒΑ, ενώ κάτω χαμηλά προς τα νότια φαίνεται η Αμπελακιώτισσα. Υπάρχει και συντομότερο μονοπάτι που οδηγεί απευθείας στην κορυφή είναι όμως κουραστικό και απότομο.

Ναυπακτία Αμπελακιώτισσα κορυφή Τσεκούρα

Φαράγγι Κάκαβου: Ταξιδιώτες, αγωγιάτες με μουλάρια, πραματευτάδες, ταχυδρόμοι, τσοπάνηδες με κοπάδια, προσκυνητές του μοναστηριού έπαιρναν, κάποτε, το λιθόστρωτο αυτό μονοπάτι προς το φαράγγι Κάκαβου για να φτάσουν στην ‘Ανω Χώρα διασχίζοντας τον Κότσαλο ποταμό από το εντυπωσιακό πετρογέφυρο.

Σήμερα η ίδια διαδρομή είναι μία από τις ωραιότερες πεζοπορικές βόλτες στην ορεινή Ναυπακτία σε καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι.

Ναυπακτία φαράγγι Κάκαβου γεφύρι
Φαράγγι Κάκαβου

Το πέτρινο γεφύρι Κάκαβου χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα κι απέχει μια ώρα από την Αμπελακιώτισσα. Ενώνει τις απόκρημνες πλαγιές του φαραγγιού στο στενότερο σημείο πάνω από τον Κότσαλο ποταμό.  Πριν ξεκινήσετε  ρωτήστε στο χωριό για την κατάσταση του μονοπατιού.

Ναυπακτία Αμπελακιώτισσα ξενώνας Δρυάδες
Το κονάκι του Παναγιώτη…

Διαμονή-φαγητό: Στο φιλόξενο κονάκι του Παναγιώτη, το πανδοχείο Δρυάδες (τηλ +30 26340 41633) ανοιχτό όλο το χρόνο στην Αμπελακιώτισσα. Σερβίρει παραδοσιακό πρωινό. Στον ξενώνα λειτουργεί και εστιατόριο με πολύ καλό φαγητό (ζυμωτό ψωμί, μαγειρευτά, σπιτικές πίτες, κυνήγι, ψητά στα κάρβουνα, ντόπιο τσίπουρο). Στο χωριό υπάρχουν ακόμη δύο καφέ-ταβερνάκια.

Πως να πάτε: Η τοποθεσία στο χάρτη

Εκεί κοντά...
Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 3.80 km :
Ορεινή Ναυπακτία-Κράβαρα: Διαδρομές στα ψηλά βουνά
ορεινή ναυπακτία κρονέρια

Ορεινές διαδρομές στα Κράβαρα, τα εντυπωσιακά βουνά της ορεινής Ναυπακτίας όπου βρίσκονται μικρά φιλόξενα χωριά και η απρόσιτη Ευηνολίμνη…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 4.43 km :
Άνω Χώρα Ναυπακτίας
Ναυπακτία Ανω Χώρα καρνάβαλος

«Σταθμός» στις μαγευτικές διαδρομές της ορεινής Ναυπακτίας είναι η γραφική ‘Ανω Χώρα, το πιο τουριστικό κεφαλοχώρι στο σύμπλεγμα των όμορφων χωριών της περιοχής. Εδώ έχει σταθμεύσει μόνιμα το ιστορικό λεωφορείο της Άγονης Γραμμής και ξεκινούν τα σηματοδοτημένα αρχαία μονοπάτια…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 4.95 km :
Κρυονέρια Ναυπακτίας: Γιορτή Μελιού-Καρυδιού στο παραδοσιακό καφενείο
Κρυονέρια Ορεινή Ναυπακτία

Αν δεν έχεις περάσει το κατώφλι του καφενείου της κυρίας Κούλας στα Κρυονέρια ή δεν έχεις δοκιμάσει το ντόπιο μέλι, δεν έχεις δει τίποτα από την Ορεινή Ναυπακτία

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 5.49 km :
Ορεινή Ναυπακτία- Ευηνολίμνη

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ορεινά τοπία της Ελλάδας γύρω από την Ευηνολίμνη, στην καρδιά της ορεινής Ναυπακτίας, κρύβει low-profile χωριουδάκια που αποτελούν κορυφαία επιλογή προορισμού για όσους αγαπούν τα βουνά και… την επιστροφή στο χωριό…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 5.98 km :
Φάρμα Μίχου: Far-west με θέα τα Βαρδούσια

Σκηνικό far-west, βόλτα με άλογο στο δάσος, τζάκι και θέα στα Βαρδούσια, για γιορτινές αυθεντικές καταστάσεις στη μαγεία του βουνού…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 15.05 km :
Πενταγιοί ένα χωριό-θρύλος

Γυρισμός στο χωριό, όχι όμως σε ένα οποιοδήποτε χωριό αλλά στο χωριό της ξακουστής Μαρίας Πενταγιώτισσας, τους Πενταγιούς! Στα ορεινά της Φωκίδας…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 24.27 km :
Off-road Ευρυτανία: Φαράγγι «Μικρό Πάντα-Βρέχει»
Ευρυτανία Μικρό Πάντα βρέχει

Μία off-road διαδρομή , γνωστή σε πολύ λίγους, που «κόβει δρόμο» από τον Προυσό Ευρυτανίας για το φαράγγι «Μικρό Πάντα-βρέχει». Ένα μυστικό σημείο πάνω στην κλασσική διαδρομή Καρπενήσι- Προυσός…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 24.83 km :
Μαύρη Σπηλιά – Προυσός: Στα μονοπάτια της Ευρυτανίας
Μαύρη Σπηλιά Ευρυτανία

Σε ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της Ευρυτανίας, πλάι σε ένα χωριό που ζει στη σκιά του ενός εκ των σημαντικότερων μοναστηριών της Ρούμελης, βρίσκεται η Μαύρη Σπηλιά. Και αυτή είναι η ιστορία της…