Το ταξίδι  δεν είναι από αυτά που έχουν προορισμό μία μεγαλούπολη στο εξωτερικό, αλλά μία ευκαιρία να ανακαλύψουμε μία αυθεντική αγγλοσαξονική γωνιά και να ζήσουμε την πραγματική Αγγλία. Φιλικοί άνθρωποι, ωραία ατμοσφαιρικά pubs, καταπράσινη τη φύση και γαλήνια τοπία στην αγγλική εξοχή…

Προορισμός μας η περιοχή γύρω από την ιστορική πόλη του Lancaster και λίγο βορειότερα προς την περιοχή Southern Lake. Το κοντινότερο αεροδρόμιο είναι στο Μάντσεστερ (Μanchester) απ’ όπου τρένο οδηγεί απευθείας στο Lancaster και τα γύρω όμορφα χωριά. Η σιδηροδρομική γραμμή κινείται νοτιοδυτικά κατά μήκος της αγγλικής ακτής και τερματίζει στο Barrow-in-Furness. Εναλλακτικά η ενοικίαση αυτοκινήτου δίνει μεγαλύτερη ευκολία στις μετακινήσεις. Προσοχή οι Άγγλοι οδηγούν δεξιά!

Στην «πόλη της αγχόνης»

Το Lancaster είναι μία ιστορική πόλη χτισμένη στον όμορφο ποταμό River Lune. Στην κορυφή του λόφου δεσπόζει το 1000 ετών κάστρο που για αιώνες χρησιμοποιήθηκε ως δικαστήριο, φυλακή και τόπος εκτελέσεων. Ανάμεσα στις διάσημες υποθέσεις που εκδικάστηκαν πίσω από τα τείχη του κάστρου ήταν και αυτή της μάγισσας του Pendle το 1612. Σε αυτό το κάστρο οδηγήθηκαν στην αγχόνη περισσότεροι άνθρωποι από οπουδήποτε αλλού στην Αγγλία. Γι΄ αυτό και το Lancaster είναι γνωστό και ως «η πόλη της αγχόνης» (‘the hanging town’)! Από το 2013, το κάστρο είναι ανοιχτό στους τουρίστες.

lancaster england
Λάνκαστερ. Βόρεια Αγγλία

Ο οίκος του Lancaster έδωσε το 15ο αιώνα τρεις βασιλείς της Αγγλίας: Τον Ερρικο IV, τον Ερρίκο V και τον Ερρίκο VI. Το παραδοσιακό έμβλημα του οίκου Lancaster είναι ένα κόκκινο τριαντάφυλλο, όμοιο με εκείνο του βασιλικού οίκου του York, το οποίο όμως είναι άσπρο. Οι δύο βασιλικοί οίκοι ενεπλάκησαν σε εμφύλιο για το θρόνο την περίοδο 1455-1487 και ο πόλεμος έμεινε στην ιστορία ως ο Πόλεμος των Ρόδων. Ο εμφύλιος οδήγησε σε νίκη του οίκου  Lancaster και τη στέψη του Ερρίκου του 7ου που σηματοδότησε και την έναρξη της περιόδου των Τυδώρ στην ιστορία της Αγγλίας.

Το κέντρο του Λάνκαστερ είναι πεζοδρομημένο και υπέροχο για περπάτημα. Ιστορικά κτήρια και  πολυσύχναστη εμπορική αγορά συνθέτουν το σκηνικό της πόλης που είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο για τα κορυφαία πανεπιστήμια της.

Βόλτες στην αγγλική εξοχή

Μόλις 10′ βόρεια του Lancaster με το τρένο ή 20′ με το αυτοκίνητο, βρίσκεται το όμορφο παραλιακό χωριό Silverdale, χτισμένο στον κόλπο του Morecambe Βay.

North England Silverdale
Οι ακτές στην περιοχή Silverdale και Arnside

Η περιοχή του Silverdale και του Arnside διακρίνεται για την ομορφιά του φυσικού τοπίου. Το χωριό έχει αμέτρητα μονοπάτια μέσα σε δάση κατά μήκος της αμμουδερής ακτής. Στα αξιοθέατα περιλαμβάνεται και ο υδροβιότοπος στο Leighton, όπως και το Leighton Hall, το ιστορικό σπίτι της οικογένειας κατασκευαστών επίπλου Gillow με ιστορία 750 ετών. Ανοιχτό στους επισκέπτες  Μάιο-Σεπτέμβριο.

England north walking-silverdale
Στα μονοπάτια του Silverdale

Οι εξερευνήσεις με τα πόδια περιλαμβάνουν μία αγαπημένη βόλτα κατά μήκος της ακτής προς το σημείο Jenny Βrown με θέα στον ωκεανό, χάζι στις γκαλερί του χωριού και περίπατο μέχρι το γειτονικό παραλιακό χωριό Arnside που είναι χτισμένο στις εκβολές του ποταμού Kent για μία μπύρα στα όμορφα pubs με θέα την αμμουδερή ακτή.

Ηχούν σειρήνες… Μην ξαφνιαστείτε αν κάποια στιγμή ακούσετε σειρήνες να ηχούν. Έρχεται παλίρροια και οι σειρήνες προειδοποιούν τον κόσμο να απομακρυνθεί από την αμμουδιά, καθώς η στάθμη του νερού ανεβαίνει πολύ γρηγορότερα απ’ όσο μπορεί να τρέξει ο άνθρωπος και μπορεί να είναι επικίνδυνο.

England north Amside-tide
Παλίρροια στο Arnside

Το Arnside είναι χτισμένο στη δυτική ακτή πλάι στη σιδηροδρομική γραμμή που διασχίζει την αγγλική  ακτογραμμή. Το ταξίδι με το τρένο είναι από τα πιό συναρπαστικά και ο ο ταξιδιώτης μπορεί να διασχίσει τις αμμουδερές ακτές με το τρένο μέχρι τον επόμενο σταθμό στην περιοχή νότια της λίμνης, κοντά στο όμορφο χωριό Grange.

 Cartmel: Pubs, παραδοσιακή πουτίγκα, ιπποδρομίες   

Επόμενος σταθμός το Cark στο πανέμορφο Cartmel. Σε πολύ μικρή η απόσταση με τα πόδια από τον σιδηροδρομικό σταθμό βρίσκεται το Holker Hall, ένα εντυπωσιακό αρχοντικό της οικογένειας Cavendish με θαυμάσιους κήπους. Ανοικτό στους επισκέπτες.

England Christmas Holker hall
Χριστούγεννα στο Holker hall

Από εδώ σε 2 χλμ που εύκολα γίνονται με τα πόδια βρίσκεται ένα από τα πιό γραφικά χωριά της Αγγλίας, το Cartmel. Εκτός από την εντυπωσιακή εκκλησία που χρονολογείται από το 1190, το  Cartmel είναι μία μικρή πόλη με ιστορικά κτήρια του 16ου-18ου αι. Κεντρικό σημείο η πλατεία με τον πέτρινο σταυρό.

cartmel north england
Το χαριτωμένο χωριό Cartmel

Στο Cartmel υπάρχουν κάποια από τα καλύτερα pubs της περιοχής με ενοικιαζόμενα δωμάτια και φτιάχνεται η ονομαστή πουτίγκα  Cartmel, το Sticky toffee.

Το Cartmel είναι γνωστό και για τις παραδοσιακές ιπποδρομίες του που διεξάγονται κάθε χρόνο το καλοκαίρι. Μία μέρα στους αγώνες είναι μία πραγματική τυπική αγγλική εκδρομή. Το χωριό γεμίζει κόσμο, η  ατμόσφαιρα είναι γιορτινή και στο δρόμο στήνονται υπαίθριοι πάγκοι με προϊόντα. Τις ημέρες των αγώνων, λεωφορείο μεταφέρει τους επισκέπτες από τον κοντινό σταθμό Cark στο κέντρο του Cartmel.

Άλλα αξιοθέατα

Το στοιχειωμένο Levens Hall: Το Levens Hall είναι ένα ιστορικό κτήριο της ελισαβετιανής περιόδου που δεν εντυπωσιάζει τόσο το εσωτερικό του όσο για τους κήπους του. Εκτάρια με εντυπωσιακούς κήπους σε πάνω από 100 ασυνήθιστους και ιδιαίτερους σχεδιασμούς.

The impressive Topiary garden at Levens Hall
Οι εντυπωσιακοί κήποι του Levens Hall

Υπάρχουν πολλοί θρύλοι για φαντάσματα στο Levens Hall, όπως είναι αναμενόμενο για ένα σπίτι στην αγγλική εξοχή που έχει δεί αιώνες ιστορίας και πολλούς διαφορετικούς ιδιοκτήτες…

Λέγεται ότι μία τσιγγάνα καταράστηκε το σπίτι να μην δει αρσενικό παιδί μέχρι ο ποταμός Kent να πάψει να κυλά και να γεννηθεί ένα άσπρο ελαφάκι στο πάρκο. Παραδόξως οι εποχές πέρασαν και στον κόσμο έρχονταν μόνο θηλυκά παιδιά. Πέρασαν τέσσερις γενιές μέχρι να γεννηθεί ο Alan Desmond Bagot το 1896, τη χρονιά που ο ποταμός Kent πράγματι πάγωσε κι έπαψε να κυλά και στο πάρκο γεννήθηκε ένα άσπρο ελάφι. Ακόμη και σήμερα οι επισκέπτες μία γκρίζα σκιά γυναίκας στις βόλτες τους γύρω από τους δαιδαλώδεις κήπους του Levens Hall…

Ενας άλλος μύθος λέει για το φάντασμα ενός μικρού μαύρου σκύλου που να κυνηγά τους επισκέπτες στην κεντρική σκάλα…

sizegh-castle England north
Το κάστρο Sizergh

Το κάστρο Sizergh Castle: Ενα ιστορικό αρχοντικό του 15ου αιώνα με πανέμορφους κήπους, όπου έζησε η Catherine Parr, έκτη σύζυγος του Ερρίκου του 8ου, μετά το θάνατο του πρώτου συζύγου της το 1533.

Το χαριτωμένο χωριό Kirkby Lonsdale:Το  Kirkby Lonsdale σφύζει από ζωή. Κάθε εβδομάδα διοργανώνεται αγορά, διοργανώνονται πολλά τοπικά δρώμενα,  υπάρχουν πολλά και ωραία εστιατόρια με καταλύματα και παραδοσιακά μαγαζιά.  Το κέντρο του χωριού είναι ένα κράμα από επιβλητικά κτήρια του 18ου αι. και πέτρινους δρομίσκους γύρω από πετρόχτιστες αυλές. Τυπική αγγλική επαρχία.

Ruskin’s View England
Η θέα Ruskin

Να περπατήσετε στο προαύλιο της εκκλησίας για να δείτε τον ποταμό River Lune. Το σημείο είναι γνωστό ως η θέα του Ruskin, διότι εγκωμιάστηκε από τον κριτικό τέχνης και λάτρη της βικτωριανής τέχνης  John Ruskin ως “ Μία από τις ομορφότερες εικόνες της Αγγλίας” ζωγραφισμένη από τον J.M.W. Turner.

Αξιοθέατο της πόλης είναι και η ιστορική γέφυρα  Διαβόλου (Devil’s Bridge) που περνά πάνω από τον ποταμό River Lune. Η γέφυρα χρονολογείται από το 1370 και προφανώς κατασκευάστηκε από τους μοναχούς του St Mary’s Abbey του York. Ο θρύλος λέει ότι εμφανίστηκε ο ίδιος ο διάβολος σε μία γριά και της υποσχέθηκε να φτιάξει τη γέφυρα με αντάλλαγμα την πρώτη ψυχή που θα περνούσε. Όταν η γέφυρα τελείωσε η γυναίκα έριξε ένα ξεροκόμματο στη γέφυρα και ο σκύλος της έτρεξε να το αρπάξει, ξεγελώντας έτσι τον διάβολο…

Το σημείο είναι θαυμάσιο για βόλτα και πικ νικ στις όχθες του ποταμού. Η περιοχή στη γέφυρα Διαβόλου είναι γνωστή για scuba επειδή έχει εύκολη πρόσβαση και τα νερά του ποταμού σχηματίζουν ανάμεσα στα βράχια βαθιές πισίνες (περίπου 16 πόδια σε επίπεδα χαμηλής στάθμης νερού) με καλή ορατότητα. Η γέφυρα είναι διάσημη και για βουτιές αλλά αυτές απαγορεύονται, καθώς ένας τουλάχιστον θάνατος έχει αναφερθεί.

 Η “Ελβετία της Αγγλίας”

Η ομορφιά της αγγλικής εξοχής είναι παντού γύρω σε αυτή την περιοχή βόρεια της Αγγλίας. Τα δάση του Bowland βρίσκονται βορειοανατολικά του Lancaster. Πρόκειται για δάση πανάρχαια, όπου ζούσαν κάποτε αγριογούρουνα και λύκοι, και αποτελούν μέρος της κοιλάδας του ποταμού Ribble,  ΒΑ του Lancashire και ΒΔ του Yorkshire.

Η περιοχή είναι γνωστή ως η Ελβετία της Αγγλίας και από το 1964 έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Εδώ υπάρχουν περιπατητές και ποδηλάτες, αλλά όχι τουρίστες.

Ο τόπος αυτός είναι από τα αγαπημένα μέρη της Βασίλισσας ως το τέλειο αντίδοτο στις κοσμικότητες της δημόσιας ζωής. Η ίδια είχε πει, μία φορά, σε ένα φίλο: “ Φίλιππε, θα ήθελα να αποσυρθώ εδώ, σ΄ αυτόν τον τόπο”. Δυστυχώς ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν πρόκειται να αποσυρθεί ποτέ…

Όποτε κι αν πάτε στο βόρειο North Lancashire και στο Cumbria είναι υπέροχα.

Η καλύτερη εποχή όμως για να επισκεφθείτε την περιοχή είναι άνοιξη και καλοκαίρι, γιατί ο καιρός είναι καλύτερος και οι μέρες μεγαλύτερες. Κατά την χειμερινή περίοδο πολλά αρχοντικά και αξιοθέατα είναι κλειστά. Μην ξεχνάτε ότι εδώ είναι Αγγλία και τους χειμώνες χαράζει στις 8:30 με 9 το πρωί και νυχτώνει στις 3:30-4:00 το μεσημέρι. Το φως διαρκεί 6-7 ώρες. Αντίθετα την άνοιξη και το καλοκαίρι οι μέρες μεγαλώνουν καθώς ξημερώνει στις 5:30 το πρωί και σουρουπώνει στις 10:30 το βράδυ. Πολλές ώρες με φως για περίπατο, ποδήλατο και περιηγήσεις….

Το Greek-CrossRoads προτείνει...

Να μείνετε σε  εξοχικό αγρόσπιτο (cottage) ή σε ένα bed and breakfast ή σε ξενώνες/πανδοχεία  (country inns).

Να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα: Γαρίδες, σολομό ποταμίσιο, αρνάκι, σπιτικό παγωτό και τη διάσημη πουτίγκα του Cartmel, το Sticky toffee.

Πως να πάτε: Η τοποθεσία στο χάρτη