Λίγοι Αθηναίοι γνωρίζουν ότι η Πάρνηθα έχει λίμνη. Την λίμνη Μπελέτσι. Κι ας είναι τεχνητή…

Πρόκειται για τη χαριτωμένη λίμνη Μπελέτσι, κοντά στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Μία μικρή όαση δροσιάς και σημαντικός υδροβιότοπος για αποδημητικά πουλιά αλλά και μόνιμα νηκτικά (πάπιες, κύκνοι). Ο χώρος γύρω από τη λίμνη είναι διαμορφωμένος με παγκάκια, παιδικές χαρές, γεφυράκια και τραπεζάκια για οικογενειακά πικ-νικ (πάρτε μαζί σας ό,τι χρειαστεί- δεν υπάρχουν μαγαζιά τριγύρω). Μονοπάτια προσφέρονται για πεζοπορία και ποδηλασία βουνού.

Η λίμνη Μπελέτσι δημιουργήθηκε τη διετία 1973-75 ως αποθεματικό δυναμικό νερού για έργα που τότε κατασκεύαζαν στη περιοχή αλλά και ως μελλοντικό βιότοπο. Το τεχνητό αυτό έργο συγκράτησε τόσο τα νερά της πηγής που βρίσκεται βόρεια όσο και τα όμβρια ύδατα από τον λόφο, με αποτέλεσμα το σχηματισμό της λίμνης. Εχει μέγιστο βάθος  9 μέτρα.

Πάρνηθα λίμνη Μπελέτσι

Πώς να πάτε:

Από τη γέφυρα της Βαρυμπόμπης στρίβουμε  προς Βαρυμπόμπη και ακολουθούμε τον δασικό δρόμο μέσα από τον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας. Περνάμε το Τατόι και τα πρώην βασιλικά κτήματα και συνεχίζουμε με κατεύθυνση προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία. Μετά το Κατσιμίδι στρίβουμε αριστερά στην οδό Αγίας Τριάδας και μετά αριστερά στην Κίρκης. Υπάρχουν ταμπέλες.

Εναλλακτικά: από την Εθνική οδό, ακολουθείτε την παράκαμψη ακριβώς μετά τα διόδια των Αφιδνών και πηγαίνετε αριστερά προς Αφίδνες. Υπάρχουν ταμπέλες  προς «Ιπποκράτειο Πολιτεία», συνεχίζουμε ευθεία μέχρι την  οδό Αγίας Τριάδος όπου στρίβουμε δεξιά και αριστερά στην Κίρκης.

Πως να πάτε: Η τοποθεσία στο χάρτη

Εκεί κοντά...
Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 8.92 km :
Πάρνηθα το βουνό των Ψυχών
Πάρνηθα Αττική πάρκο των ψυχών

Τίποτα δεν είναι πια το ίδιο στο αγαπημένο βουνό των Αθηναίων, την Πάρνηθα. Εκεί που άλλοτε πυκνό δάσος με θεόρατα δέντρα σκέπαζε την πλαγιά, τώρα στο απογυμνωμένο βραχώδες τοπίο προβάλλει σαν ικεσία το «Πάρκο των Ψυχών».