Μετά από τρία χρόνια απουσίας, επιστρέφει το 3ο Ολοήμερο Φεστιβάλ Τρύγου στην Χελιδόνα Ευρυτανίας, το Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2023, προσφέροντας μια ανανεωμένη εμπειρία γαστρονομίας και μουσικής σε έναν ειδυλλιακό τόπο, που κρατά ζωντανές τις παραδόσεις.

Ένα all day Festival εμπειριών, ένα γλέντι για μικρούς και μεγάλους, που επιδιώκει να μετατραπεί σε θεσμό, θέτοντας ως στόχο την επαφή των νέων με την παράδοση και την επανασύνδεση τους με αυτή.

Το Greek-Crossroads βρέθηκε στο 2ο Φεστιβάλ Τρύγου στην Χελιδόνα, που διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 2019, αποτυπώνοντας το Hardcore “Διονυσιακό” γλέντι των Ευρυτάνων.

Πρόκειται για μια μαγική εμπειρία που συνδυάζει μερακλίδικη μουσική, ροκ και παραδοσιακούς χορούς, άφθονο φαγητό και κρασί. Σε αυτήν τη γιορτινή συγκέντρωση, οι άνθρωποι ανταλλάσσουν χαρές και συναισθήματα με τον ρυθμό των μουσικών οργάνων και τον χορό τους. Είναι μια πανηγυρική στιγμή που ζωντανεύει την παράδοση και την ενότητα της κοινότητας, αφήνοντας αξέχαστες αναμνήσεις σε κάθε συμμετέχοντα.

Ετοιμαστείτε για μια μέρα που θα σας ταξιδέψει μέσα από γεύσεις, ήχους και εικόνες.

“Ανακαλύπτουμε τις ρίζες μας και ενισχύουμε τους δεσμούς με την κοινότητα και μεταξύ μας μέσα από πολύ χορό και τραγούδι. Πέρα από κάθε μορφή ψηφιακής επικοινωνίας, πρώτιστη είναι η διαπροσωπική επικοινωνία των νέων. Απολαύστε την πιο εντυπωσιακή παραποτάμια διαδρομή στην Ελλάδα, καθώς διασχίζετε ένα εντυπωσιακό φαράγγι για να φτάσετε στο γραφικό χωριό μας. Ανακαλύψτε τη μαγεία της Χελιδόνας και αφεθείτε στην ομορφιά της ελληνικής φύσης, καθώς διανύετε αυτήν τη μοναδική διαδρομή” αναφέρουν οι διοργανωτές και ο Σύλλογος Χελιδόνας «Ο Άγιος Γεώργιος».

Το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει θίασο μουσικών συγκροτημάτων, ζογκλέρ και ακροβατών, ξέφρενο γλέντι στο ρυθμό του παραδοσιακού ζουρνά, της γκάιντας και του νταουλιού που μας ταξιδεύουν στη Θράκη, του ούτι στην Ανατολή και την Μικρά Ασία, του κλαρίνου στην Στερεά Ελλάδα και την Θεσσαλία. Τα χάλκινα όργανα μας ταξιδεύουν στην Μακεδονία, το κοντραμπάσο μας οδηγεί στα βόρεια Βαλκάνια και το λαουτοκίθαρο μας ταξιδεύει στα νησιά.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

3ο Ολοήμερο Φεστιβάλ Τρύγου στην Χελιδόνα Ευρυτανίας

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

  • 10:00 π.μ. Έναρξη 3ου Ολοήμερου Φεστιβάλ Τρύγου με κέρασμα λουκούμι για τους επισκέπτες.
  •  11:00 π.μ. Καλλιτεχνικό εργαστήρι “Μαντόνα” Τα παιδιά θα δημιουργήσουν με πηλό φιγούρες από τη ζωή στο χωριό.
  • 12:00 το μεσημέρι Μουσικές καρέκλες & με ποιον θα χορέψεις Μουσικοκινητικά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους.
  • 13:00 μ.μ.Τυφλόμυγα αλλιώς! Βρες το παιδί σου ! Βρες τους γονείς σου !
  • 14:00 μ.μ. Ο χορός σε εφημερίδα & “Αραμ σαμ σαμ” Μουσικοκινητικά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους.
  • 15:00 μ.μ.Teatrul “NÒI” Θεατρική παράσταση “ΤΗΕ SHOW DREAM” με την Όλγα Μαρτίνοβα.
  • 16:00 μ.μ. Ο τρύγος των παιδιών Επίσκεψη των μικρών τρυγητών στο αμπέλι.
  • 17:00 μ.μ. “DJ MALE” Έναρξη της Διονυσιακής μυσταγωγίας μέθης και χορού με “DJ MALE”.
  • 18:00 μ.μ. Akrides Alcoholics Θα μας τα ταξιδέψουν σε Rock ρυθμούς.
  • 19:00 μ.μ. “ZOYRNADES BAND” Δύο ζουρνάδες και το νταούλι, αποτελούν τη ζυγιά! Οι “ZOYRNADES BAND” θα μας ταξιδέψουν στα Ελληνικά βουνά.
  • 20:00 μ.μ. Διαδραστικό πάτημα σταφυλιών Ο μεθυστικός τρύγος « Διαδραστικό πάτημα σταφυλιών» για μικρούς και μεγάλους.
  • 21:00 μ.μ. “SOURLOYLOU BAND”. Η μπάντα που φέρνει στην Χελιδόνα τον “διονυσιασμό” των Ευρυτάνων! Η γκάιντα και το νταούλι μας πηγαίνουν στη Θράκη, το ούτι στην Ανατολή και τη Μικρά Ασία, το κλαρίνο στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Τα χάλκινα όργανα αναδεικνύουν την περιοχή της Μακεδονίας, το κοντραμπάσο μας οδηγεί στα βόρεια Βαλκάνια και το λαουτοκίθαρο μας ταξιδεύει στα νησιά. Όλα μαζί ξεπηδούν σε έναν ξέφρενο γλέντι!
  • 23:00 μ.μ. “VaniLa swing”. Οι “VaniLa swing” σε ρυθμούς Rock ‘n’ Roll με vintage αναφορές στο χθες και το σήμερα! Ένα ζωντανό και δυναμικό live με επιτυχίες διασκευασμένες μόνο όπως αυτοί ξέρουν από την εποχή του 50 και του 60.
  • 01:00 π.μ. “DJ MALE” Let’s party .Ένα ξέφρενο πάρτυ με τον “DJ MALE”.

Οι επισκέπτες θα απολαύσουν Street Food σε συνεργασία με τα λημέρια της Ευρυτανικής γεύσης, παιδικό διαδραστικό πρόγραμμα, κουκλοθέατρο ΝΟΙ, αναπαράσταση τρύγου και άφθονο τοπικό κρασί.

Πως να πάτε: Η τοποθεσία στο χάρτη

Εκεί κοντά...
Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 0.05 km :
Χελιδόνα: Το ξεγραμμένο χωριό
Ευρυτανία Χελιδόνα

Αυτή είναι η ιστορία ενός χωριού, που το είχαν ξεγράψει από τους κοινοτικούς καταλόγους, και των ανθρώπων του που κρατούν ζωντανη την παράδοση…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 0.14 km :
Φεστιβάλ Τρύγου Χελιδόνας: Η hardcore διονυσιακή γιορτή της Ευρυτανίας
Φεστιβάλ τρύγου Χελιδόνα

Το πιο εναλλακτικό και… hardcore Φεστιβάλ Τρύγου στήνεται στη Χελιδόνα Ευρυτανίας για να υποδεχτούμε το φθινόπωρο με άφθονο κρασί και παραδοσιακές γεύσεις…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 6.10 km :
Off-road Ευρυτανία: Φαράγγι «Μικρό Πάντα-Βρέχει»
Ευρυτανία Μικρό Πάντα βρέχει

Μία off-road διαδρομή , γνωστή σε πολύ λίγους, που «κόβει δρόμο» από τον Προυσό Ευρυτανίας για το φαράγγι «Μικρό Πάντα-βρέχει». Ένα μυστικό σημείο πάνω στην κλασσική διαδρομή Καρπενήσι- Προυσός…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 6.41 km :
Τοπικά προϊόντα: Από το ιταλικό προσιούτο στο «ακροκώλιον» το ελληνικόν
Αλλαντικά Στρεμμένος Προυσός Ευρυτανία

Συνέντευξη του Χρήστου Στρεμμένου στην Ελίνα Ιατρίδου

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 6.69 km :
Μικρό Χωριό: Το ιστορικό στολίδι της Ευρυτανίας
Μικρό Χωριό Ευρυτανία

Αυτή είναι η ιστορία του Μικρού Χωριού που σημαδεύτηκε από μία καταστροφική θεομηνία και αναγεννήθηκε από το πείσμα των κατοίκων του. Ένα από τα πρώτα οργανωμένα ορεινά τουριστικά θέρετρα της Ευρυτανίας, σε μία καταπράσινη περιοχή ιδανική για φυσιολάτρες και καλοφαγάδες…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 6.75 km :
Μαύρη Σπηλιά – Προυσός: Στα μονοπάτια της Ευρυτανίας
Μαύρη Σπηλιά Ευρυτανία

Σε ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της Ευρυτανίας, πλάι σε ένα χωριό που ζει στη σκιά του ενός εκ των σημαντικότερων μοναστηριών της Ρούμελης, βρίσκεται η Μαύρη Σπηλιά. Και αυτή είναι η ιστορία της…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 7.03 km :
Ευρυτανία: Άγρια ορεινή ομορφιά
Ευρυτανία Χελιδόνα

Η άγρια φυσική ομορφιά και τα ξεχωριστά τοπικά προϊόντα της Ευρυτανικής γης…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 7.87 km :
Γεύσεις Ευρυτανίας: Πέστροφα gourmet στο Γαύρο
Πεστροφείο Freskos Γαύρος Ευρυτανία

Στο χωριό Γαύρος της ορεινής Ευρυτανίας, στους πρόποδες του όρους Καλιακούδα, υπάρχει ένα ξεχωριστό σημείο για όσους αγαπούν το ψάρι και τις ψαγμένες γεύσεις με αληθινή ποιότητα και προσοχή στη λεπτομέρεια. Κοντά στο Καρπενήσι…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 17.18 km :
Καρπενήσι, τζάκι και θαλπωρή
Καρπενήσι Ευρυτανία

Το Καρπενήσι, αγαπημένος προορισμός για ορεινό τουρισμό όλες τις εποχές του χρόνου, αποτελεί ιδανική βάση για να ανακαλύψετε τις φυσικές ομορφιές και την ιστορία της Ευρυτανικής γης.

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 21.03 km :
Γεφύρι Μανώλη: Το αρχαιότερο γεφύρι στην Ευρυτανία
Δυτική Ευρυτανία Γεφύρι Μανώλη

Το γεφύρι του Μανώλη, που αποκαλύπτεται ολόκληρο το φθινόπωρο όταν τα νερά του Αγραφιώτη ποταμού έχουν πια υποχωρήσει, μετράει χιλιάδες φίλους που κινητοποιήθηκαν για την προστασία του.