Το Ηραίο – ένα από τα πιο σημαντικά και πλούσια σύνολα της αρχαϊκής εποχής στον Ελλαδικό χώρο – και η Λίμνη Βουλιαγμένης, μία γαλάζια λίμνη  αληθινός παράδεισος, βρίσκονται σε απόσταση 25χλμ από τα ιαματικά λουτρά και τους καταρράκτες του Λουτρακίου. 

Η ομορφιά αυτού τόπου  κρύβεται στο ακρωτήρι Μελαγκάβι και φωτίζεται από τον ομώνυμο φάρο. Ένας από τους μεγαλύτερους φάρους στον Κορινθιακό.

Ηραίο φάρος Μεγαγκάβι Κορινθία

Η διαδρομή ξεκινά μετά τους καταρράκτες και τα Ιαματικά Λουτρά στο Λουτράκι με κατεύθυνση το μεσόγειο χωριό Περαχώρα (10χλμ). Ο δρόμος ανηφορίζει τα Γεράνεια Όρη με τα σκόρπια μοναστήρια στις κατάφυτες πλαγιές. Σε κάθε στροφή ανοίγεται όλο και περισσότερη θέα στον Κορινθιακό κόλπο και στα βουνά του Μοριά απέναντι. Στο βάθος ανατολικά διακρίνεται ακόμη κι ο Ισθμός της Κορίνθου. Στα δυτικά, αχνοφαίνεται το ακρωτήρι Μελαγκάβι που τις νύχτες φωτίζει ο φάρος του. Εκεί πάμε!

Στην ηρεμία της λίμνης Βουλιαγμένης

Στην είσοδο της Περαχώρας, ταμπέλες στη διασταύρωση κατευθύνουν αριστερά προς Λίμνη Βουλιαγμένης και Ηραίο (12 χλμ). Ο δρόμος βγαίνει από το χωριό διασχίζοντας περιβόλια και κτήματα με αραιές αγροικίες. Ξεχωρίζει, για την πανδαισία χρωμάτων που θα ζήλευε ακόμη κι ο Βαν Γκογκ, η υπαίθρια αγορά με τα τοπικά προϊόντα κι ό,τι άλλο βγάζει το μποστάνι.

Περαχώρα τοπικά προϊόντα
“Σύκα κλεψιμέικα σε προσφορά”. Περαχώρα.

Είναι το… ψαγμένο μανάβικο της περιοχής- μία ταπεινή καλαμένια καλύβα επί της ουσίας- που βρίσκεται εδώ και χρόνια, πάντα στο ίδιο πάντα σημείο, έξω από το χωριό. Η πραμάτεια συνεχώς ανανεώνεται ανάλογα την εποχή και τη σοδειά. Τον Σεπτέμβριο του 2016 η προσφορά ήταν «σύκα κλεψιμέικα σε καλή τιμή». Τέλειο!

Λουτράκι Λίμνη Βουλιαγμένη Κορινθία
Λίμνη Βουλιαγμένης.

Τα περιβόλια διαδέχονται μικροί ελαιώνες. Αυτό το τμήμα της διαδρομής μέχρι τη λίμνη γίνεται σήμερα πολύ άνετα καθώς πρόσφατες εργασίες ασφαλτόστρωσης έχουν βελτιώσει σημαντικά το οδόστρωμα. Ο δρόμος καταλήγει στο ήρεμο τοπίο της Λίμνης Βουλιαγμένης με το θαλασσινό νερό.

Λίμνη Βουλιαγμένης Ηραίο Κορινθία
Μία γαλάζια λίμνη-παράδεισος.

Δεξιά ή αριστερά της λίμνης; Και δεξιά και αριστερά. Και οι δύο δρόμοι καταλήγουν στο άνοιγμα της λίμνης προς τον Κορινθιακό, ένα κανάλι πλάτους μόλις 6 μέτρων. Ολος ο παραλίμνιος δρόμος (περίπου 5 χλμ) είναι ιδανικός για ποδήλατο.

Λίμνη Βουλιαγμένη Ηραίο Κορινθία

Η λίμνη Βουλιαγμένης, με μήκος δύο χιλιόμετρα και πλάτος ένα χιλιόμετρο, έχει όμορφα σημεία για κολύμπι. Τα νερά είναι ρηχά και βαθαίνουν ομαλά, ενώ στις όχθες της υπάρχουν σκόρπιες ψαροταβέρνες. Αμμουδερή πλαζ με φυσικές σκιές δίπλα σε ταβερνάκια βρίσκεται στα δεξιά της λίμνης. Από εδώ ο δρόμος συνεχίζει για 3χλμ ακόμη μέχρι το Ηραίο και τελειώνει…

Το Ηραίο

Το Ηραίο, ένας αρχαιολογικός χώρος χτισμένος πάνω στην ακροθαλασσιά, είναι αφιερωμένος στη θεά ¨Ήρα Ακραία. Φαρδύ τσιμεντένιο μονοπάτι, που διαμορφώθηκε πρόσφατα (μέχρι πρότινος ήταν χωμάτινο) κατηφορίζει ομαλά στον αρχαιολογικό χώρο εξασφαλίζοντας σήμερα εύκολη πρόσβαση σε όλους. H είσοδος είναι ελεύθερη.

Ηραίο λίμνη Βουλιαγμένης Κορινθία
Ο ναός της Ήρας Ακραίας ή Ήρας Λημενίας φτάνει μέχρι τη θάλασσα.

Στο βράχο στέκει το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου του Νηστευτή. Λίγο πιο πάνω υπάρχουν σημαντικά έργα ύδρευσης και υπόγειες υδατοδεξαμενές. Πιο ψηλά, χωμένο στην κορυφή είναι το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου. Παρακάτω τα θεμέλια του ιερού της Ήρας Ακραίας ή Ήρας Λημενίας φτάνουν μέχρι την μικρή παραλία με τα βαθιά νερά που προκαλούν για βουτιά. Στο βυθό διακρίνονται ερείπια του αρχαίου λιμανιού.

Ηραίο Κορινθία
Το Ηραίο από ψηλά.

Ο ναός της ΄Ηρας Ακραίας, δωρικού ρυθμού με επιμήκη σηκό, χρονολογείται στον ύστερο 6ο αι. π.Χ. και για την κατασκευή του λαξεύτηκε τμήμα της πλαγιάς του λόφου. Ο χαρακτηρισμός «Ακραία» προσήλθε από επιγραφές που βρέθηκαν στη δυτική Πύλη και σε αγγεία στα οποία αναγραφόταν αυτό το επίθετο της θεάς Ήρας. Ο ναός παρέμεινε ανέπαφος μέχρι τον 2ο αι. π.Χ. όταν το Ηραίο καταστράφηκε από τους Ρωμαίους.

Ηραίο Κορινθία
Ηραίο.

Ανασκαφές της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής στη γύρω περιοχή  έχουν φέρει στο φως από τη δεκαετία του ΄30 θεμέλια οχυρωματικών έργων, κρήνες και τμήματα αρχαίων δρόμων που ανήκαν στη σημαντική πόλη του ιερού της ‘Ηρας, η οποία στην αρχαιότητα έφτανε ως τη λίμνη της Βουλιαγμένης που τότε δεν επικοινωνούσε με τη θάλασσα.

Το μονοπάτι για το φάρο Μελαγκάβι

Μονοπάτι οδηγεί σε 5΄ στην  μύτη της χερσονήσου Μελαγκάβι, όπου βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους φάρους του Κορινθιακού με το ομορφότερο ηλιοβασίλεμα στην περιοχή.

Ηραίο φάρος Μελαγκάβι Κορινθία
Ο φάρος στο ακρωτήρι Μελαγκάβι. Κορινθιακός.

Κι όπως η μέρα σβήνει αργά, άξαφνα ανάβουν ένα, δύο,  πέντε, φωτάκια μέσα στη θάλασσα. Είναι οι μικρές ψαρόβαρκες από το Βραχάτι απέναντι…

 

Πως να πάτε: Η τοποθεσία στο χάρτη

Εκεί κοντά...
Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 12.22 km :
Λουτράκι: Φθινόπωρο στην πόλη του νερού
Λουτράκι

Το αγαπημένο θέρετρο των Αθηναίων είναι “σταθμός” στις Ευρωπαϊκές Διαδρομές των Ιστορικών Λουτροπόλεων και ιδανικός προορισμός για μικρές και μεγάλες φθινοπωρινές βόλτες.

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 13.23 km :
Αρχαία Σικυώνα, η “άγνωστη” αρχαία πολιτεία της Κορινθίας
Αρχαία Σικυών Κορινθία

Περίπατος σε έναν “άγνωστο” αρχαιολογικό τόπο, πολύ κοντά στο Κιάτο Κορινθίας…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 14.06 km :
Κάστρο Ακροκορίνθου – Αρχαία Κόρινθος
Ακροκόρινθος Αρχαία Κόρινθος κάστρο

H Αρχαία Κόρινθος αιφνιδιάζει με τη λιτή, δωρική, ομορφιά του τοπίου της. Το μικρό χωριό κρύβεται στην σκιά του επιβλητικού βράχου με το παλαιότερο κάστρο της Ελλάδας στην κορυφή…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 14.93 km :
Αξιοθέατα στην Κορινθία: Αρχαία Κόρινθος – Λουτράκι – Ηραίο
κορινθία αξιοθέατα

Αξιοθέατα στην Κορινθία: Μία διαδρομή με θέα τον Κορινθιακό κόλπο. Από την Αρχαία Κόρινθο, το μικρό χωριό που κρύβεται στην σκιά του επιβλητικού βράχου με το παλαιότερο κάστρο της Ελλάδας στην κορυφή, μέχρι τον επιβλητικό φάρο στο ακρωτήρι Μελαγκάβι και σε έναν από τους ομορφότερους και ελάχιστα γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδα, το Ηραίο. “Σταθμός” […]