Τα  Κράβαρα, τα βουνά της Ορεινής Ναυπακτίας, συνθέτουν μία από τις πιο ορεινές και πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας, ανάμεσα στους ποταμούς Μόρνο και Εύηνο και τα εντυπωσιακά Βαρδούσια Όρη.

Την ομορφιά του ορεινού τοπίου επισφραγίζει η ακριβοθώρητη Ευηνολίμνη, η τεχνητή λίμνη που συγκεντρώνει τα τελευταία χρόνια τα νερά από τον Εύηνο ποταμό για τις ανάγκες υδροδότησης της Αθήνας.

Ορεινή Ναυπακτία Ευηνολίμνη λίμνη Ευήνου

Όποιον δρόμο κι αν πάρετε στην ορεινή Ναυπακτία είναι και μία «πράσινη διαδρομή».  Όποια εποχή, επίσης, κι αν πάτε είναι πανέμορφα. Τον χειμώνα εκχιονιστικά μηχανήματα κρατούν το δρόμο πάντα ανοιχτό αλλά χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες λόγω παγετού.

Τα τζάκια εδώ ανάβουν από νωρίς τον Οκτώβριο και σβήνουν τον Ιούνιο.

ορεινή ναυπακτία κρυονέρια

Στα περισσότερα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας λειτουργούν μικροί φιλόξενοι ξενώνες, παραδοσιακά καφε-παντοπωλεία και λίγες ταβερνούλες. Η περιοχή είναι ειδυλλιακή για κανόε-καγιάκ, ράφτινγκ στο ποτάμι, πεζοπορία και βόλτες στα γύρω χωριά, ορειβασία, ποδήλατο βουνού, off-road οδικές περιηγήσεις.

Πριν πάρετε το δρόμο για τα βουνά της Ναυπακτίας, εφοδιαστείτε καύσιμα διότι στην περιοχή δεν υπάρχει βενζινάδικο (ούτε ΑΤΜ). Κι είναι τόσες πολλές και τόσο προκλητικά όμορφες οι διαδρομές, που ένα ρεζερβουάρ φτάνει- δεν φτάνει…

Ανάβαση στην ορεινή Ναυπακτία  

Η διαδρομή μας για τα βουνά της Ναυπακτίας ξεκινά νότια από τα παράλια της Φωκίδας και ανηφορίζει βόρεια σε υψόμετρο μέχρι και 1.650μ. προς Ανω Χώρα και Ευηνολίμνη.

Ορεινή Ναυπακτία Κράβαρα

Μία και μοναδική ευθεία, περίπου 500μ. καταγράφεται στο ύψος του οικισμού Φιλοθέη, κοντά στο Ευπάλιο (σημείο ανεφοδιασμού καυσίμων, κα). Η συνέχεια είναι ένα ατέλειωτο ανηφορικό στροφιλίκι με έντονες υψομετρικές αλλαγές. Σε κάθε στροφή ανεβαίνουμε και 20 μέτρα.

Η υψομετρική διαφορά αποτυπώνεται στη φύση με οργιώδεις εναλλαγές της βλάστησης. Πλατάνια και καρυδιές στην Τερψιθέα, πυκνά έλατα λίγο ψηλότερα στην όμορφη Ελατού που η πινακίδα της δεν φαίνεται. Ένα έλατο την έχει αγκαλιάσει με τα κλαδιά του.

Ορεινή Ναυπακτία Ελατού

Το πιο γνωστό χωριό της ορεινής Ναυπακτίας είναι η μακρινή Ανω Χώρα, όπου υπάρχουν αρκετοί ξενώνες, όμως για να προσεγγίσουμε την Ευηνολίμνη, δεν θα φτάσουμε μέχρι εκεί.  Κατευθυνόμαστε δεξιά, στη διασταύρωση με τις πολλές ταμπέλες, προς Κρυονέρια– ένα ακόμη όμορφο παραδοσιακό χωριό χωμένο στα έλατα όπου λειτουργεί πρόσφατα και σύγχρονη ξενοδοχειακή μονάδα.

Εδώ είναι Κράβαρα!

Ο δρόμος χρειάζεται προσοχή καθώς σε μερικά σημεία το οδόστρωμα έχει φαγωθεί από τις νεροσυρμές. Προσοχή και στις κατολισθήσεις. Εδώ είναι Κράβαρα. Όνομα και πράμα. Σημαίνει τόπος άγριος, πίσω από τα βουνά. Κι επειδή σε αυτό τον τόπο η φύση δείχνει το αληθινό της πρόσωπο, μπορεί να δείτε και κάνα ζαρκαδάκι.

Ορεινή Ναυπακτία Κράβαρα

Η χαρούμενη συνάντηση με τα γνωστά κατσίκια-protest είναι αναπόφευκτη σε τούτα τα μέρη. Ο βοσκός ακολουθεί πίσω με αυτοκίνητο και χαμηλή ταχύτητα. «Κάνουν τη βόλτα τ’ς …»!

-Κι εμείς!

Ορεινή Ναυπακτία Βαρδούσια
Χιονισμένες κορυφές. Βαρδούσια Όρη.

Κοντά στα Κρυονέρια βρίσκεται ο κτηνοτροφικός οικισμός Λάλικα ή Λάλκα και η φάρμα Μίχου. Σερβίρει θαυμάσιο αγριογούρουνο ελευθέρας βοσκής ενώ λειτουργούν και πέντε πέτρινα δωμάτια με τζάκι για αυθεντικές αγροτουριστικές εμπειρίες με θέα τα Βαρδούσια…

Η κρυφή γοητεία του βουνού

Ορεινή Ναυπακτία Κράβαρα

Όλα τα γύρω χωριά- από την Ελατού μέχρι την Ελατόβρυση, Περδικόβρυση, Κρυονέρια, Αμπελακιώτισσα, Κλεπά- επικοινωνούν μεταξύ τους από ένα σύμπλεγμα δασικών δρόμων. Ειδυλλιακά μέρη για περίπατο, mountain-bike, 4Χ4 λασπο-δρομίες.

Ο γύρος της Ευηνολίμνης

Η περίμετρος της Ευηνολίμνης είναι 32 πανέμορφα χιλιόμετρα σε ορεινό τοπίο.

Ορεινή Ναυπακτία Λίμνη Ευήνου Ευηνολίμνη

Κομβικό σημείο είναι το καταπράσινο χωριό Περδικόβρυση σε 9 χλμ. από τα Κρυονέρια. Εδώ κρίνεται απαραίτητη μία στάση στο παραδοσιακό καφενείο «Σινίστα» (ανοιχτό χειμώνα-καλοκαίρι) απέναντι από το παλιό σχολείο του χωριού που δεν έχει πια μαθητές. Η Ευηνολίμνη απέχει μόλις 4 χλμ από την Περδικόβρυση.

Λίμνη Ευήνου Ευηνολίμνη ορεινή Ναυπακτία

Τσιμεντένια διπλή γέφυρα περνά στην απέναντι όχθη προς τα παραδοσιακά χωριά Αράχωβα και Κλεπά, χτισμένα σε υψόμετρο 900μ. με πανοραμική θέα στην Ευηνολίμνη.

Η Αράχοβα είναι ένα από τα ελάχιστα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας που «βλέπουν» την Ευηνολίμνη.

Ορεινή Ναυπακτία Ευηνολίμνη Αράχωβα
Θέα στην Ευηνολίμνη και την Αράχωβα.

Ο δρόμος συνεχίζει προς τον  Άγιο Δημήτριο στο φράγμα. Βόρεια κατευθύνεται προς Ευρυτανία και Καρπενήσι ακολουθώντας για αρκετά χιλιόμετρα μία εντυπωσιακή διαδρομή μέσα από έλατα.

Στον Αγιο Δημήτριο μπορούμε να φτάσουμε και από την νότια πλευρά της λίμνης ακολουθώντας το ασφαλτόδρομο από την Περδικόβρυση προς το ιστορικό κεφαλοχώρι Πλάτανος. Η διαδρομή σε αυτή την πλευρά της Ευηνολίμνης έχει καλύτερο οδόστρωμα, χωρίς έντονες ανηφοροκατηφόρες, και κοντινή θέα στον Εύηνο ποταμό και στις όχθες της λίμνης του.

Ορεινή Ναυπακτία Πλάτανος Ευηνολίμνη
Πλάτανος Ναυπακτίας

Στον Πλάτανο λειτουργούν ξενώνες και καφε-ταβερνάκια στη γραφική πλατεία με τον γερο-πλάτανο. Το υπαίθριο θεατράκι του χωριού είναι αφιερωμένο στον Δημήτρη Ροντήρη (1900-1981) καθώς ο Πλάτανος Ναυπακτίας είναι τόπος καταγωγής του κορυφαίου δασκάλου του ελληνικού θεάτρου. Από εδώ ο δρόμος συνεχίζει δυτικά προς Θέρμο (29χλμ) και νότια προς Ναύπακτο (51χλμ).

Εύηνος: «η λεωφόρος των βουνών»

«Η λεωφόρος των βουνών» στην ορεινή Ναυπακτία είναι κατά τον μεγάλο λαογράφο Δ. Λουκόπουλο ο ίδιος ο ποταμός Εύηνος. Ευηνολίμνη λίμνη Ευήνου Ορεινή Ναυπακτία

Ο λαός έδωσε στο ποτάμι με τα γαλαζοπράσινα νερά το όνομα Φιδάρης, γιατί η διαδρομή του θυμίζει κίνηση φιδιού. Κατεβαίνει τα Βαρδούσια Όρη και παίρνει δυτική πορεία χωρίζοντας τα βορειότερα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας από την υπόλοιπη Ναυπακτία.

Στη συνέχεια ο Εύηνος ποταμός ακολουθεί φιδωτή νότια πορεία, πότε νοτιοδυτικά και πότε νότια, για να καταλήξει στον Πατραϊκό κόλπο, ανάμεσα στο Ευηνοχώρι και το Γαλατά. Η διαδρομή του είναι 98 χιλιόμετρα.

ορεινή Ναυπακτία Εύηνος

Το Greek-CrossRoads προτείνει...

  •  Βόλτα σε δύο δασικούς δρόμους με θέα την Ευηνολίμνη
ορεινή Ναυπακτία Αη Λιάς Λάλικα
Εκκλησάκι Αϊ Λιάς στην κορυφή του όρους Φτερόπυργος (υψ. 1510μ.)

Κοντά στα Κρυονέρια (3 χλμ προς Λάλικα) δασικός δρόμος οδηγεί σε 1,2 χλμ στο εκκλησάκι Αϊ Λιάς στην κορυφή του όρους Φτερόπυργος (υψ. 1510μ.) Από εδώ η θέα προς την Ευηνολίμνη και τις γύρω βουνοκορφές είναι πανοραμική. Αν δεν έχει πέσει ομίχλη… Ο χωματόδρομος προς την κορυφή του Αι Λιά έχει μία μικρή ταμπέλα. Διαδρομή κατάλληλη για αυτοκίνητα 4Χ4, μοτοσυκλέτες off-road, ποδήλατο βουνού και πεζοπορία.

Ορεινή Ναυπακτία προφήτης Ηλίας Λάλικα
‘Ομίχλη στην κορυφή Φτερόπυργος σκεπάζει την Ευηνολίμνη.

Επίσης, κοντά στα Κρυονέρια άλλος δασικός βατός δρόμος οδηγεί σε πλάτωμα στην ψηλή κορυφή Ομάλια (υπάρχει ταμπέλα) με θέα σε ολόκληρη την περιοχή. Οι ντόπιοι λένε ότι από την κορυφή Ομάλια φαίνεται ο Κορινθιακός κόλπος και το Ιόνιο πέλαγος…

  •  Μία off-road διαδρομή 13 χλμ για όλους: Περδικόβρυση-Αμπελακιώτισσα.

 Μετά τα Κρυονέρια και λίγο πριν φτάσουμε στην Περδικόβρυση, δασικός δρόμος υπό ασφαλτόστρωση οδηγεί σε 13 χλμ. στο πιο απομονωμένο χωριό της ορεινής Ναυπακτίας, την Αμπελακιώτισσα.

λίμνη Ευήνου Ορεινή Ναυπακτία

Η διαδρομή διασχίζει δάσος με έλατα κι έχει ωραία ανοίγματα προς την Ευηνολίμνη. Δρόμος βατός ακόμη και για συμβατικά αυτοκίνητα. Στην Αμπελακιώτισσα δεσπόζει το μοναστήρι της Παναγίας ενώ λειτουργεί και ξενώνας όλο τον χρόνο.

  • Οικονομική ταχύτητα στις οδικές διαδρομές  γιατί στην ορεινή Ναυπακτία δεν υπάρχει βενζινάδικο για ανεφοδιασμό. Εντάξει, αν μείνετε από βενζίνη θα βρεθεί ένα μπιτόνι στην Ανω Χώρα, στον Πλάτανο, ή και στα Κλεπά. Ρωτήστε στα καφενεία των χωριών, οι ντόπιοι είναι ευγενικοί και φιλόξενοι.

Πως να πάτε: Η τοποθεσία στο χάρτη

Εκεί κοντά...
Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 1.83 km :
Ορεινή Ναυπακτία-Κράβαρα: Διαδρομές στα ψηλά βουνά
ορεινή ναυπακτία κρονέρια

Ορεινές διαδρομές στα Κράβαρα, τα εντυπωσιακά βουνά της ορεινής Ναυπακτίας όπου βρίσκονται μικρά φιλόξενα χωριά και η απρόσιτη Ευηνολίμνη…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 2.66 km :
Κρυονέρια Ναυπακτίας: Γιορτή Μελιού-Καρυδιού στο παραδοσιακό καφενείο
Κρυονέρια Ορεινή Ναυπακτία

Αν δεν έχεις περάσει το κατώφλι του καφενείου της κυρίας Κούλας στα Κρυονέρια ή δεν έχεις δοκιμάσει το ντόπιο μέλι, δεν έχεις δει τίποτα από την Ορεινή Ναυπακτία

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 4.18 km :
Φάρμα Μίχου: Far-west με θέα τα Βαρδούσια

Σκηνικό far-west, βόλτα με άλογο στο δάσος, τζάκι και θέα στα Βαρδούσια, για γιορτινές αυθεντικές καταστάσεις στη μαγεία του βουνού…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 5.49 km :
Αμπελακιώτισσα Ναυπακτίας: Απόσταγμα γαλήνης
Ναυπακτία Αμπελακιώτισσα

Η Ορεινή Ναυπακτία δεν σταματά στην Άνω Χώρα. Όσο πιο βαθιά προχωρούμε στα Κράβαρα, ανακαλύπτουμε χωριουδάκια σε παρθένα φύση, αφημένα στην γαλήνη του βουνού. Ένα από αυτά και η Αμπελακιώτισσα που διαθέτει και ξενώνα…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 8.40 km :
Άνω Χώρα Ναυπακτίας
Ναυπακτία Ανω Χώρα καρνάβαλος

«Σταθμός» στις μαγευτικές διαδρομές της ορεινής Ναυπακτίας είναι η γραφική ‘Ανω Χώρα, το πιο τουριστικό κεφαλοχώρι στο σύμπλεγμα των όμορφων χωριών της περιοχής. Εδώ έχει σταθμεύσει μόνιμα το ιστορικό λεωφορείο της Άγονης Γραμμής και ξεκινούν τα σηματοδοτημένα αρχαία μονοπάτια…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 15.82 km :
Πενταγιοί ένα χωριό-θρύλος

Γυρισμός στο χωριό, όχι όμως σε ένα οποιοδήποτε χωριό αλλά στο χωριό της ξακουστής Μαρίας Πενταγιώτισσας, τους Πενταγιούς! Στα ορεινά της Φωκίδας…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 22.22 km :
Off-road Ευρυτανία: Φαράγγι «Μικρό Πάντα-Βρέχει»
Ευρυτανία Μικρό Πάντα βρέχει

Μία off-road διαδρομή , γνωστή σε πολύ λίγους, που «κόβει δρόμο» από τον Προυσό Ευρυτανίας για το φαράγγι «Μικρό Πάντα-βρέχει». Ένα μυστικό σημείο πάνω στην κλασσική διαδρομή Καρπενήσι- Προυσός…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 22.60 km :
Ευρυτανία: Άγρια ορεινή ομορφιά
Ευρυτανία Χελιδόνα

Η άγρια φυσική ομορφιά και τα ξεχωριστά τοπικά προϊόντα της Ευρυτανικής γης…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 23.11 km :
Μαύρη Σπηλιά – Προυσός: Στα μονοπάτια της Ευρυτανίας
Μαύρη Σπηλιά Ευρυτανία

Σε ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της Ευρυτανίας, πλάι σε ένα χωριό που ζει στη σκιά του ενός εκ των σημαντικότερων μοναστηριών της Ρούμελης, βρίσκεται η Μαύρη Σπηλιά. Και αυτή είναι η ιστορία της…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 23.14 km :
Γεύσεις Ευρυτανίας: Πέστροφα gourmet στο Γαύρο
Πεστροφείο Freskos Γαύρος Ευρυτανία

Στο χωριό Γαύρος της ορεινής Ευρυτανίας, στους πρόποδες του όρους Καλιακούδα, υπάρχει ένα ξεχωριστό σημείο για όσους αγαπούν το ψάρι και τις ψαγμένες γεύσεις με αληθινή ποιότητα και προσοχή στη λεπτομέρεια. Κοντά στο Καρπενήσι…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 23.56 km :
Τοπικά προϊόντα: Από το ιταλικό προσιούτο στο «ακροκώλιον» το ελληνικόν
Αλλαντικά Στρεμμένος Προυσός Ευρυτανία

Συνέντευξη του Χρήστου Στρεμμένου στην Ελίνα Ιατρίδου

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 23.81 km :
Μικρό Χωριό: Το ιστορικό στολίδι της Ευρυτανίας
Μικρό Χωριό Ευρυτανία

Αυτή είναι η ιστορία του Μικρού Χωριού που σημαδεύτηκε από μία καταστροφική θεομηνία και αναγεννήθηκε από το πείσμα των κατοίκων του. Ένα από τα πρώτα οργανωμένα ορεινά τουριστικά θέρετρα της Ευρυτανίας, σε μία καταπράσινη περιοχή ιδανική για φυσιολάτρες και καλοφαγάδες…