Η Χελιδόνα Ευρυτανίας, το χωριό που παλαιότερα το είχαν… ξεγράψει από τους κοινοτικούς καταλόγους αλλά σε πείσμα των κατοίκων του εξακολουθεί να παραμένει ζωντανό μέχρι σήμερα, φιλοξένησε το πιο εναλλακτικό και… hardcore Φεστιβάλ Τρύγου ανεβάζοντας ψηλά τον πήχη στα τουριστικά δρώμενα με έμφαση την παράδοση, την τοπική γαστρονομία και τις σύγχρονες Τέχνες.

Το ραντεβού με αφορμή τον τρύγο δόθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2019 στη Χελιδόνα, όπου στήθηκε για δεύτερη χρονιά φέτος μία ξεχωριστή και άψογα οργανωμένη διονυσιακή γιορτή για μικρούς και μεγάλους.

Χελιδόνα φεστιβάλ τρύγου

Ένα μεγάλο πανό τοποθετήθηκε στην είσοδο της πρωτεύουσας του νομού Ευρυτανίας, το Καρπενήσι, προσκαλώντας όλους τους επισκέπτες στο μεγάλο ολοήμερο ευρυτανικό event.

καρπενήσι φεστιβάλ τρύγου Χελιδόνα

Η διαδρομή από το Καρπενήσι προς Χελιδόνα (28 χλμ.) είναι στο δρόμο προς Προυσό και η άγρια ομορφιά του τοπίου σχεδόν κόβει την ανάσα.

Ο δρόμος διασχίζει το ειδυλλιακό φαράγγι του Καρπενησιώτη ποταμού, ενώ για να μπει κανείς στη Χελιδόνα πρέπει να περάσει μία γέφυρα τύπου μπέλεϊ.

Ευρυτανία Χελιδόνα γέφυρα

Στην είσοδο του χωριού επίπεδα σημεία διαμορφώθηκαν σε ειδικούς χώρους για άνετο πάρκινγκ.

Φεστιβάλ τρύγου Χελιδόνα

Επίσης υπήρχε και ειδικά διαμορφωμένος χώρος για ελεύθερο camping κάτω από τα πλατάνια και τις καρυδιές, καθώς στη Χελιδόνα δεν υπάρχουν καταλύματα.

Φεστιβάλ Τρύγου Χελιδόνας: Happy kids hours και πάτημα σταφυλιών

Από τις 12 το μεσημέρι η γραφική πλατεία της ιστορικής Χελιδόνας πλημμύρισε κόσμο και η γιορτή ξεκίνησε με happy hour για τους μικρούς επισκέπτες.

Φεστιβάλ τρύγου Χελιδόνα

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για παιδικές δραστηριότητες, τα παιδιά έπαιξαν μπαλονομαχίες και λουκουμομαχίες, είδαν κουκλοθέατρο και ακροβασίες σε στύλο, έκαναν κατασκευές με πηλό, έφτιαξαν ζωγραφικές με θέμα τον τρύγο και πάτησαν σταφύλια.

Φεστιβάλ τρύγου Χελιδόνα

Φεστιβάλ Τρύγου Χελιδόνας και μουσική: Από Rock time και Balkan music μέχρι Swing και Rebetiko Ethnic

Ο χορός ξεκίνησε το μεσημέρι με την παραδοσιακή ορχήστρα “Adalou” με μουσικές από τη Στερεά Ελλάδα, τη Μακεδονία και τη Σμύρνη.

Φεστιβάλ τρύγου Χελιδόνα

Η γιορτή συνεχίστηκε με ροκ μουσικές από την μπάντα “Nynemia” (ακουστικές διασκευές rock), το συγκρότημα της νεανικής ομάδας Καρπενησίου “Η Πεντάμορφη και τα Τέρατα” σε γνωστές ελληνικές και ξένες ροκ επιτυχίες και το γκρούπ “Ενδοπία” με ψυχεδελικούς ατμοσφαιρικούς ροκ ήχους.

Φεστιβάλ τρύγου Χελιδόνα

Η συνέχεια είχε ξέφρενους ρυθμούς πνευστών σε Βαλκανικούς και Θρακιώτικούς ήχους με τους εξαιρετικούς μουσικούς του γκρουπ “Brass Classe” και τις “Θρακιώτικες Γκάιντες”.

Φεστιβάλ τρύγου Χελιδόνα

Λίγο πριν πέσει το σκοτάδι κατέφθασε στη Χελιδόνα και ο ποδηλάτης που είχε ξεκινήσει από το Καρπενήσι ο οποίος έτυχε θερμής υποδοχής από όλους.

Φεστιβάλ τρύγου Χελιδόνα ποδηλάτης

Το βράδυ συνεχίστηκε με τρελό χορό σε ρυθμούς swing και ροκ-εν-ρολ με τους “Vanilla Swing” .

Η γιορτή έκλεισε alla Greca με λαϊκό – ρεμπέτικο γλέντι (τρίχορδα μπουζούκια, ακορντεόν και πνευστά) λίγο πριν χαράξει…

Φεστιβάλ τρύφου Χελιδόνα

Καθ΄όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ Τρύγου είχαν στηθεί περίπτερα με παραδοσιακά προϊόντα, street food με γεύσεις της Ευρυτανίας, μικρή μπουτίκ με σουβενίρ και αναμνηστικά δώρα, έκθεση φωτογραφίας σε διάφορα σημεία και προβολή βίντεο (live streaming).

Φεστιβάλ τρύγου Χελιδόνα

Το κρασί έρεε άφθονο και προσφερόταν δωρεάν, προσφορά των κατοίκων της Χελιδόνας για να γνωρίσει ο κόσμος το κρασί που παράγει ο τόπος.

Φεστιβάλ τρύφου Χελιδόνα

Βέβαια, το ολοήμερο Φεστιβάλ Τρύγου στη Χελιδόνα ήταν και μία αφορμή για αντάμωμα φίλων και γνωστών ενώ ξεχωριστή ήταν η παρουσία του κ. Κώστα Σταμπολίτη, προέδρου επί σειρά ετών της Χελιδόνας.

Φεστιβάλ τρύγου Χελιδόνα Σταμπολίτης
Ο κ. Κώστας Σταμπολίτης ήταν για χρόνια πρόεδρος στο χωριό Χελιδόνα.

Ο Σύλλογος “Άγιος Γεώργιος” και οι 7 Γιώργηδες

Το Φεστιβάλ Τρύγου διοργανώνεται από την Πολιτιστικό Σύλλογο Χελιδονιωτών “ Άγιος Γεώργιος” με τους… 7 Γιώργηδες (!) στο διοικητικό του συμβούλιο.

Φεστιβάλ τρύγου Χελιδόνα

Όλα όμως τα μέλη του Συλλόγου – όπως και πολλοί φίλοι- δούλεψαν επί μέρες πάρα πολύ σκληρά κι έδωσαν όλοι τον καλύτερο εαυτό τους για να πραγματοποιηθεί η όμορφη γιορτή τρύγου στη Χελιδόνα, που άφησε σε όλους τις καλύτερες εντυπώσεις.

Φεστιβάλ τρύγου Χελιδόνα

Σημειώνεται ότι περιοχή της Χελιδόνας είναι η μοναδική περιοχή της ορεινής Ευρυτανίας με μικρούς αμπελώνες και παράγει ένα εξαιρετικό κρασί.

Οι Χελιδωνιώτες, λοιπόν, σκέφτηκαν ότι είναι κρίμα να πίνουν μόνοι τους το κρασί τους (βιολογική παραγωγή)  και να μην το μοιράζονται και με τους φίλους τους- νέους και παλιούς.

Κι έτσι ξεκίνησε η ιστορία του πιο… hardcore φεστιβάλ τρύγου στην κάποτε ξεχασμένη Χελιδόνα…

Φεστιβάλ τρύγου Χελιδόνα

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γευτούν εκτός από το ντόπιο κρασί και τοπικές παραδοσιακές γεύσεις.

Φεστιβάλ τρύγου Χελιδόνα

Το Φεστιβάλ Τρύγου Χελιδόνας πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τη συνδιοργάνωση του Δήμου Καρπενησίου.

  • Περισσότερα για την ιστορία του χωριού Χελιδόνα και πώς να πάτε εδώ
  • Δείτε το βίντεο με στιγμιότυπα από το φεστιβάλ

Πως να πάτε: Η τοποθεσία στο χάρτη

Εκεί κοντά...
Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 0.14 km :
Φεστιβάλ “Ο Τρύγος” στην Χελιδόνα: Το “Διονυσιακό” γλέντι της Ευρυτανίας επιστρέφει!

Μετά από τρία χρόνια απουσίας, το Ολοήμερο Φεστιβάλ Τρύγου στην Χελιδόνα Ευρυτανίας επιστρέφει, το Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2023, για μια αξέχαστη γιορτή. Δείτε το πρόγραμμα

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 0.19 km :
Χελιδόνα: Το ξεγραμμένο χωριό
Ευρυτανία Χελιδόνα

Αυτή είναι η ιστορία ενός χωριού, που το είχαν ξεγράψει από τους κοινοτικούς καταλόγους, και των ανθρώπων του που κρατούν ζωντανη την παράδοση…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 6.23 km :
Off-road Ευρυτανία: Φαράγγι «Μικρό Πάντα-Βρέχει»
Ευρυτανία Μικρό Πάντα βρέχει

Μία off-road διαδρομή , γνωστή σε πολύ λίγους, που «κόβει δρόμο» από τον Προυσό Ευρυτανίας για το φαράγγι «Μικρό Πάντα-βρέχει». Ένα μυστικό σημείο πάνω στην κλασσική διαδρομή Καρπενήσι- Προυσός…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 6.54 km :
Τοπικά προϊόντα: Από το ιταλικό προσιούτο στο «ακροκώλιον» το ελληνικόν
Αλλαντικά Στρεμμένος Προυσός Ευρυτανία

Συνέντευξη του Χρήστου Στρεμμένου στην Ελίνα Ιατρίδου

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 6.68 km :
Μικρό Χωριό: Το ιστορικό στολίδι της Ευρυτανίας
Μικρό Χωριό Ευρυτανία

Αυτή είναι η ιστορία του Μικρού Χωριού που σημαδεύτηκε από μία καταστροφική θεομηνία και αναγεννήθηκε από το πείσμα των κατοίκων του. Ένα από τα πρώτα οργανωμένα ορεινά τουριστικά θέρετρα της Ευρυτανίας, σε μία καταπράσινη περιοχή ιδανική για φυσιολάτρες και καλοφαγάδες…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 6.89 km :
Μαύρη Σπηλιά – Προυσός: Στα μονοπάτια της Ευρυτανίας
Μαύρη Σπηλιά Ευρυτανία

Σε ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της Ευρυτανίας, πλάι σε ένα χωριό που ζει στη σκιά του ενός εκ των σημαντικότερων μοναστηριών της Ρούμελης, βρίσκεται η Μαύρη Σπηλιά. Και αυτή είναι η ιστορία της…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 7.04 km :
Ευρυτανία: Άγρια ορεινή ομορφιά
Ευρυτανία Χελιδόνα

Η άγρια φυσική ομορφιά και τα ξεχωριστά τοπικά προϊόντα της Ευρυτανικής γης…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 7.87 km :
Γεύσεις Ευρυτανίας: Πέστροφα gourmet στο Γαύρο
Πεστροφείο Freskos Γαύρος Ευρυτανία

Στο χωριό Γαύρος της ορεινής Ευρυτανίας, στους πρόποδες του όρους Καλιακούδα, υπάρχει ένα ξεχωριστό σημείο για όσους αγαπούν το ψάρι και τις ψαγμένες γεύσεις με αληθινή ποιότητα και προσοχή στη λεπτομέρεια. Κοντά στο Καρπενήσι…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 17.11 km :
Καρπενήσι, τζάκι και θαλπωρή
Καρπενήσι Ευρυτανία

Το Καρπενήσι, αγαπημένος προορισμός για ορεινό τουρισμό όλες τις εποχές του χρόνου, αποτελεί ιδανική βάση για να ανακαλύψετε τις φυσικές ομορφιές και την ιστορία της Ευρυτανικής γης.

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 20.90 km :
Γεφύρι Μανώλη: Το αρχαιότερο γεφύρι στην Ευρυτανία
Δυτική Ευρυτανία Γεφύρι Μανώλη

Το γεφύρι του Μανώλη, που αποκαλύπτεται ολόκληρο το φθινόπωρο όταν τα νερά του Αγραφιώτη ποταμού έχουν πια υποχωρήσει, μετράει χιλιάδες φίλους που κινητοποιήθηκαν για την προστασία του.