.

Προορισμός  μας το Σούνιο, των Αθηνών ο κάβος.  Ένας βράχος ύψους 60 μέτρων πάνω από τη θάλασσα, στο νοτιότερο σημείο της πόλης, εκεί απ’ όπου περνούν για τελευταία φορά όσοι φεύγουν με πλοίο απ’ την Αθήνα ή το σημείο που πρωτο-συναντά κανείς όταν πλησιάζει στην πόλη. 

Τόπος λατρείας ιερός, αφιερωμένος στον Ποσειδώνα και τον πολυφωτογραφημένο ναό του. Δεν υπάρχει ίσως καλύτερη θέση απ’ αυτήν για έναν ναό αφιερωμένο σε θεό της θάλασσας.

Ναός Ποσειδώνα Σούνιο
Ο ναός του Ποσειδώνα στον κάβο του Σουνίου.

Η παραλιακή διαδρομή προς το Σούνιο (65χλμ) παραμένει η κλασική κυριακάτικη βόλτα των Αθηναίων για όλες τις εποχές του έτους εδώ και δεκαετίες.

Το φθινοπωρινό αεράκι που κατεβάζει το ποτάμι (ο Κηφισός, δρόμος ταχείας κυκλοφορίας που ενώνει το βορρά με το νότο της Αθήνας) και η θέα του ηλιόλουστου Φαληρικού όρμου καθώς πλησιάζουμε στη θάλασσα, δημιουργούν ένα αίσθημα απελευθέρωσης και αισιοδοξίας. Υπάρχουν μερικές μέρες στην Αθήνα που τής συγχωρείς σχεδόν τα πάντα- αν και αυτή η πόλη μοιάζει με τον αμετανόητο φίλο, του οποίου οι κακές συνήθειες δεν σού επιτρέπουν ποτέ να τον εμπιστευτείς για πολύ…

Athens Faliro sunset
Ηλιοβασίλεμα στον Φαληρικό όρμο. Στο βάθος ο Πειραιάς.

Στην διαδρομή απάνεμοι ορμίσκοι και αμμουδιές με beach-bars αναδεικνύουν τις ομορφιές της Αττικής γης. Στο σημείο όπου προβάλλει η νησίδα Πάτροκλος, στα Λεγρενά, ξεχωρίζει το μνημείο αφιερωμένο στους 4.000 Ιταλούς αιχμάλωτους πολέμου που χάθηκαν στο ναυάγιο του ατμόπλοιου «Όρια» το 1944 ενώ μεταφέρονταν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Σούνιο Λεγρενά μνημείο Ιταλών αιχμαλώτων Όρια
Λεγρενά. Μνημείο Ιταλών πεσόντων.

Στα ίχνη του Μπάυρον

Ο ναός του Ποσειδώνα, χτισμένος τον 5ο αιώνα π.Χ., διακρίνεται από μακριά και είναι από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα. Ήταν εξίσου δημοφιλής και για τους πρώτους ιστορικούς περιηγητές, πολλοί από τους οποίους χάραξαν τα ονόματά τους πάνω στα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα.

Σούνιο Λόρδος Βύρων υπογραφή Ναός Ποσειδώνα
Το καθρεφτάκι φωτίζει το σημείο όπου ο λόρδος Βύρων χάραξε το όνομά του…

Η πιο γνωστή υπογραφή είναι αυτή του λόρδου Βύρωνα που θα τη δείτε στη νότια παραστάδα. Το καθρεφτάκι στη φωτογραφία (πάνω) φωτίζει την υπογραφή του. Ο Βύρων επισκεπτόταν συχνά το Σούνιο. Λέγεται ότι κάποια φορά κινδύνεψε να συλληφθεί όμηρος από Μανιάτες πειρατές…

Σούνιο λόρδος Βύρων υπογραφή Ναός Ποασειδώνα
Η υπογραφή του λόρδου Βύρωνα στο ναό του Ποσειδώνα.

Μαγεμένος από την ελληνική φύση ο Άγγλος φιλέλλην έγραφε σε κάποιον φίλο του  “Αν είμαι ποιητής το χρωστώ στον αέρα της Ελλάδας...”. Στο Σούνιο εμπνεύσθηκε το ποίημα «Νησιά της Ελλάδας», απόσπασμα του οποίου παραθέτουμε σε μετάφραση Αργύρη Εφταλιώτη (1849-1923)

Στου Σουνιού θα καθίσω το μαρμάρινο βράχο,

σύντροφό μου το κύμα του Αιγαίου θα κάνω,

αυτό εμένα ν’ ακούγει, κι εγώ εκείνο μονάχο,

 κι εκεί απάνω σαν κύκνος με τραγούδι ας πεθάνω.

 Δε σηκώνει η ψυχή μου σκλάβα γη! Χτύπα κάτω

 της σκλαβιάς το ποτήρι, κι ας πάει να ‘ναι γεμάτο!”   Μπάυρον

Και οι πέρδικες…

Σήμερα δεκάδες τουρίστες επισκέπτονται καθημερινά τον βράχο του Σουνίου. Οι περισσότεροι εξ αυτών αγνοούν ότι ο λόρδος Μπάυρον πέρασε από εδώ το 1810 και χάραξε το όνομά του.  Όλοι τους όμως χαζεύουν ένα τσούρμο πέρδικες που φωλιάζουν στον αρχαιολογικό χώρο, πλάι στον ναό, και ξεπροβάλλουν ποζάροντας περήφανα με φόντο τους δωρικούς κίονες, ως τουριστική ατραξιόν.

Σούνιο ναός Ποσειδώνα

Οι πέρδικες είναι απόλυτα εξοικειωμένες με τους επισκέπτες και οι φιλόζωοι φύλακες του αρχαιολογικού χώρου τις ταΐζουν με περισσή αγάπη.

Σούνιο ναός Ποσειδώνα
Πέρδικες στο ναό του Ποσειδώνα. Στο βάθος διακρίνεται η Μακρόνησος.

Ο βράχος του Σουνίου έχει αφοπλιστικό ηλιοβασίλεμα, πανοραμική θέα στην ιστορική Μακρόνησο κι αγνάντι στο Αιγαίο. Κατά τη μυθολογία, σε αυτόν τον ίδιο βράχο στεκόταν ο Αιγέας περιμένοντας  την επιστροφή του γιού του Θησέα από την Κρήτη. Κι όταν αντίκρισε στο βάθος του ορίζοντα το πλοίο να γυρνά με μαύρα πανιά, πήδηξε στο πέλαγο, που από τότε πήρε το όνομά του, Αιγαίο.

Το Greek-CrossRoads προτείνει...

  • Κολύμπι στις αμμουδιές κάτω από τον ναό του Ποσειδώνα, στην παραλία Λεγρενά και στον όρμο Πούντα-Ζέζα στο δρόμο προς Λαύριο (ιδανική για παιδιά).
  • Φρέσκο ψαράκι στα παραδοσιακά ουζερί της ψαραγοράς στο Λαύριο, που σερβίρουν μέχρι το απόγευμα. Απόσταση 10χλμ από τον αρχαιολογικό χώρο Σουνίου.

Πως να πάτε: Η τοποθεσία στο χάρτη

Εκεί κοντά...
Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 5.14 km :
Λαυρεωτική: Σούνιο- Χάος- Θορικό
Σούνιο Χάος αρχαίο λατομείο

Λαυρεωτική: Διαδρομές κοντά στην Αθήνα για φυσιολάτρες, ποδηλάτες και περιπατητές…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 7.54 km :
Λαύριο: Μία πόλη-ζωντανό μουσείο
Λαύριο

Το low-profile Λαύριο, που έχει ταυτιστεί με τη μεταλλευτική ιστορία της Ελλάδας, είναι σημείο αναφοράς για φρέσκο ψαράκι στα παραδοσιακά του καφενεία και για μίνι-αποδράσεις, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα. Σε κάθε βήμα και μια ιστορία…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 7.78 km :
Αττική: Βόλτα με ποδήλατο στο Χάος
Χάος Αττική Σούνιο ποδήλατο

Λίγες περιοχές σαν την Λαυρεωτική έχουν να επιδείξουν τοποθεσίες με τόσα πυκνά σημάδια από την ιστορία της γης και των ανθρώπων. Και ακόμη λιγότερες είναι οι περιοχές στην Αττική που μπορείς να απολαύσεις μία βόλτα με ποδήλατο χωρίς να κινδυνεύσεις από τροχαίο ατύχημα ή να εισπνέεις καυσαέριο…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 9.88 km :
Αρχαίο θέατρο Θορικού το “διαμάντι” της Λαυρεωτικής
Λαύριο θέατρο Θορικού

Μόνο λίγοι “ψαγμένοι” γνωρίζουν τις κρυμμένες ομορφιές του Λαυρίου, όπως το σημαντικό αρχαίο θέατρο Θορικού. Ενα “διαμάντι” στην περιοχή της Λαυρεωτικής …