Άλλη Ελλάδα η Μακεδονία. Αυθεντική, φιλόξενη αλλά και τόσο μακρινή. Στα βορειοδυτικά, τα ονόματα Λουτρά Πόζαρ, Καϊμακτσαλάν, Αριδαία, δίνουν την ψευδαίσθηση ενός τόπου ορεινού κι απρόσιτου. Η πραγματική εικόνα είναι άλλη…

Η περιοχή Αλμωπίας είναι πεδινή, με ποτάμια, περιβόλια και πυκνά δάση. Ιδανική για αγρο-τουρισμό και γνωστή περισσότερο για χειμερινές διακοπές λόγω του κοντινού χιονοδρομικού κέντρου.

Το φθινόπωρο όμως είναι ίσως η καλύτερη εποχή για τα ξεχωριστά χρώματά της.

Οι πεδιάδες της Αριδαίας και των Γιαννιτσών βάφονται στο κόκκινο κερασί καθώς εκτάσεις ολόκληρες καλύπτονται από περιβόλια με τεράστιες κερασιές. Τα δέντρα αυτά, που το καλοκαίρι δίνουν τα ονομαστά κεράσια Βοδενών, το φθινόπωρο κοκκινίζουν εντυπωσιακά τα φύλλα τους πριν γυμνώσουν τα κλαδιά τους…

προς τα λουτρά Πόζαρ

Στην παλέτα των φθινοπωρινών χρωμάτων έρχεται να προστεθεί, στα τελευταία χιλιόμετρα της διαδρομής προς τα Λουτρά Πόζαρ, και το κίτρινο-χρυσό από τα θεόρατα πλατάνια.

Λουτρά Πόζαρ

Τα Λουτρά Πόζαρ απέχουν 13 χλμ. από την Αριδαία, την κωμόπολη-κέντρο της περιοχής.

Ο τελευταίος οικισμός πριν τα Λουτρά Πόζαρ είναι το Λουτράκι. Μια μικρή λουτρόπολη χτισμένη στις όχθες του θερμοπόταμου με σημαντική τουριστική υποδομή (ξενώνες, ταβέρνες, πισίνες εσωτερικές και εξωτερικές, οργανωμένες εγκαταστάσεις με αποδυτήρια) που εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ιστορικών Λουτροπόλεων. Το χωριό είναι χτισμένο στους πρόποδες του όρους Καϊμάκτσαλαν και σε κοντινή απόσταση από τα Ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Λουτρά Πόζαρ Λουτράκι Αριδαίας
Πάχνη σκεπάζει στέγες και αγρούς. Χειμώνας προ των πυλών…

Πλακόστρωτα μονοπάτια, πεζούλια και δρομάκια, εκτείνονται παράλληλα με τον θερμοπόταμο που αναβλύζει ζεστό νερό με μπουρμπουλίθρες αλλά και με το ποτάμι που κατεβάζει κρύο νερό.

Καϊμακτσαλάν, Λουτρά Πόζαρ, Πέλλα

Εδώ η φύση προσφέρει γενναιόδωρα spa σε ζεστά νερά που αναβλύζουν σε σταθερή θερμοκρασία 37 βαθμών Κελσίου μέσα σε ένα φαντασμαγορικό σκηνικό υδρατμών που δύσκολα πιάνει ο φωτογραφικός φακός.

Μονοπάτια και διαμορφωμένες ξύλινες γέφυρες οδηγούν κατά μήκος του ποταμού στο φαράγγι των Λουτρών μέσα σε πλατανόδασος. Ακόμη λειτουργεί ανοιχτή πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων με καφετέρια, αποδυτήρια και σύγχρονες εγκαταστάσεις. Επισκέπτες καταφθάνουν όλο το χρόνο από κάθε γωνιά της Ελλάδας και των Βαλκανίων για λουτροθεραπεία, γι’ αυτό υπάρχει κίνηση όλο το 24ωρο.

Φυσική πισίνα με καταρράκτη λειτουργεί όλο το 24ωρο για όσους θέλουν να κάνουν λουτροθεραπεία ακόμη και τις μεταμεσονύκτιες ώρες. Το κόστος είναι 2 ευρώ. Θα χρειαστείτε μαγιό και μπουρνούζι.

Αξιοθέατα στα Λουτρά Πόζαρ

Η περιοχή στα Λουτρά Πόζαρ προσφέρεται για περιπάτους σε μονοπάτια αλλά και για διαδρομές με αυτοκίνητο στο Καϊμακτσαλάν.

Ντόμπρο Πόλε: 4Χ4 διαδρομή για λίγους

Από το Άνω Λουτράκι δασικός χωμάτινος δρόμος (15 χλμ.) οδηγεί στο Ντόμπρο Πόλε ή Καλή Πεδιάδα. Η διαδρομή ανηφορίζει με εκπληκτική θέα στην πεδιάδα της Αλμωπίας και διασχίζει ένα παρθένο δάσος οξιάς, τόσο πυκνό που ακτίνα του ήλου δεν διαπερνά τα φυλλώματα. Καταλήγει σε υψόμετρο 1750 μ. κοντά σε μια φυσική λεκάνη με μικρές λίμνες και κανάλια, δίπλα στη μεθοριακή γραμμή που χωρίζει την Ελλάδα από τα Σκόπια.

Καϊμακτσαλάν Ντόμπρο Πόλε Καλή πεδιάδα

Το Ντόμπρο Πόλε είναι ένα οροπέδιο έκτασης 3.350 στρεμμάτων με υγρά λιβάδια και σφαγνώνες, το οποίο έχει δημιουργηθεί πάνω σε κρατήρα ηφαιστείου. Οι σφαγνώνες είναι κοιλότητες του εδάφους με στάσιμο νερό και με μικρό σχετικά βάθος που φιλοξενούν στρώματα από βρύα και καλύπτονται από διάφορα σπάνια υδροχαρή φυτά.

Αυτός ο ορεινός τυρφώνας έχει ενταχθεί στο Δίκτυο NATURA 2000, το Δίκτυο CORINE-Biotopes και έχει χαρακτηρισθεί ως Περιοχή Προστασίας Ορνιθοπανίδας. Ανατολικά του Ντόμπρο Πόλε δεσπόζει η κορυφή Πέτερνικ όπου έγιναν σημαντικές μάχες κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Καϊμακτσαλάν προς Λουτρά Πόζαρ

Το Ντόμπρο Πόλε εξαιτίας της απομόνωσης του είναι ιδιαίτερα σημαντική περιοχή για τους λύκους. Μάλιστα στα πυκνά, μεγάλα δάση της περιοχής, ιδιαίτερα προς τα ανατολικά, πιθανολογείται ότι ακόμα ζούνε οι πανέμορφοι λύγκες.

Η διαδρομή για την Καλή Πεδιάδα απαιτεί τετρακίνητο όχημα. Ο χωματόδρομος που ξεκινά απο το ‘Ανω Λουτράκι δείχνει εύκολος στην αρχή του, αλλά στα τελευταία χιλιόμετρα, μετά τα ξέφωτα στη θέση Καλύβια Βασιλάκου, γίνεται δύσκολος με λάσπες και νεροφαγώματα.

Καϊμακτσαλάν ντόμπρο Πόλε αξιοθέατα στα Λουτρά ΠόζαρΤο δάσος της Όρμας

Σε κοντινή απόσταση από τα Λουτρά Πόζαρ μέσα σε καταπράσινο τοπίο με ποτάμια και πλατάνια βρίσκονται τα όμορφα πεδινά χωριά Όρμα, Μεγαπλάτανος, Πολυκάρπι.

Από το δάσος της Όρμας, ή αλλιώς Μαύρο Δάσος, λέγεται ότι ο Μέγας Αλέξανδρος προμηθεύτηκε ξύλα για την κατασκευή των ακοντίων του στρατού του, τις γνωστές σάρισσες που είχαν έξι (6) μέτρα μήκος. Είναι ένα μαγευτικό τοπίο με πανύψηλα δέντρα, που ορθώνονται ίσια σαν λαμπάδες.

Στα βόρεια, ορθώνεται ο ορεινός όγκος του Βόρα ή Καϊμακ-τσαλάν, όπως ονομάζεται η πιο ψηλή και εντυπωσιακή κορυφή. Είναι το φυσικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων.

“‘Αλλοι δεν έχουν πού να παν’, κι άλλοι πάν’ Καϊμακτσαλάν…”

Το όνομα «Καϊμακ τσαλάν» το έδωσαν Τούρκοι και σημαίνει κλέφτης του καϊμακιού, διότι αυτή η κορυφή πρώτη ασπρίζει το φθινόπωρο και κρατά τελευταία το χιόνι μέχρι την άνοιξη.

Στην κορυφή αυτή λειτουργεί το Χιονοδρομικό Κέντρο (25 χλμ) όπου και το χωριό Αγιος Αθανάσιος με τους δεκάδες πέτρινους ξενώνες και τα εντυπωσιακά σαλέ, που δείχνει πανέμορφο όταν είναι χιονισμένο.

Κάστανα και τσίπουρο: Η περιοχή φημίζεται για τα πεντανόστιμα καστανά της και το τσίπουρο. Στην είσοδο των Λουτρών Πόζαρ, στην πλατεία,υπάρχει τοπική υπαίθρια αγορά. Ντόπιοι παραγωγοί πωλούν παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής Αλμωπίας (κάστανα, πιπεριές κόκκινες φλωρίνης, ζαρζαβατικά, τσίπουρο).

Οι  ξυλόσομπες και τα τζάκια έχουν ανάψει, όπως και τα καζάνια για το τσίπουρο που σερβίρεται με τουρσί λαχανικών. Σχεδόν όλες οι νοικοκυρές στη Μακεδονία φτιάχνουν το φθινόπωρο τουρσί.

Κράτα το

Πως να πάτε: Η τοποθεσία στο χάρτη