Η Κίμωλος αναδεικνύει ανάγλυφα την χαρακτηριστική απέριττη κυκλαδική ομορφιά. Προσιτή, ήρεμη και γραφική με παραδοσιακή αρχιτεκτονική που παραμένει μέχρι σήμερα ανέγγιχτη από το χρόνο, ασπρισμένα πλακόστρωτα δρομάκια, πέτρινους ανεμόμυλους, αμέτρητες εκκλησίες, και πεντακάθαρες απάνεμες αμμουδιές…

Το νησί βρίσκεται «εκτός τουριστικού ρεύματος» και προσφέρεται για πεζοπορία, κολύμπι και ποδήλατο. Συστήνεται για ήσυχες διακοπές. Τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει συχνή επικοινωνία με θαλάσσια taxi για την κοντινή Μήλο.

Το ταξίδι στο νησί της κιμωλίας με το πλοίο της γραμμής πιάνει στο μικρό λιμάνι, Ψάθη. Είναι ένας γραφικός οικισμός με ταβερνάκια, ένα-δυό μπαράκια και παραδοσιακό φούρνο. Ο δρόμος, ασφάλτινος και ανηφορικός, οδηγεί σε 1,5 χλμ στη Χώρα ή Χωριό, όπως ονομάζουν οι ντόπιοι την πρωτεύουσα του νησιού τους.

Κρυμμένες ομορφιές

Παρότι η Κίμωλος είναι τυπικό κυκλαδονήσι, η πρωτεύουσα της ονομάζεται Χωριό, και όχι Χώρα. Για τη μετακίνηση υπάρχει τοπικό λεωφορείο από το λιμάνι προς το Χωριό, αλλά η διαδρομή καλύπτεται άνετα και με τα πόδια.

Κίμωλος Χωριό

Το Χωριό (πρωτεύουσα) είναι χτισμένο στους πρόποδες του Ξαπλοβουνίου και προστατεύεται από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους. Τα γραφικά σπιτάκια απλώνονται γύρω από το κάστρο και στους οικισμούς «Μέσα Κάστρο» και «Έξω Κάστρο» που συγκοινωνούν με τέσσερα πέρασμα τις λεγόμενες «Πορτάρες».

Τα χαρακτηριστικά ασβεστωμένα σπίτια με τα μπλε παράθυρα και τις αυλές αποτελούν γνήσια δείγματα αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής, ενώ οι πεζούλες και τα πλακόστρωτα δρομάκια προσφέρονται για τη γνωστή βραδινή «βεγγέρα».

Κίμωλος Χωριό

ΟΙ Κιμωλίστες

Στα σοκάκια του Χωριού θα συναντήσετε και τις «Ανοιχτές βιβλιοθήκες» της Κιμώλου που δημιουργήθηκαν τελευταία χρόνια από τους “Κιμωλίστες”, τα μέλη της εθελοντικής ομάδας του νησιού.

Οι Κιμωλίστες  έχουν παρέμβει εικαστικά με έμπνευση και μεράκι φτιάχνοντας ανοιχτές δανειστικές βιβλιοθήκες για τους επισκέπτες, που δεν είναι άλλες από μία κασέλα, μία πιατοθήκη και δύο κρεμάστρες καμωμένες από ξύλα που ξέβρασε η θάλασσα!

Κίμωλος ανοιχτή δανειστική βιβλιοθήκη

Οι ανοιχτές δανειστικές βιβλιοθήκες της Κιμώλου είναι τοποθετημένες σε κεντρικά σημεία του Χωριού. Τα βιβλία προσφέρονται δωρεάν σε όλους για διάβασμα με την υποχρέωση να επιστραφούν και πάλι στη θέση τους.

Από το καλοκαίρι του 2017 οι “Κιμωλίστες” δημιούργησαν και κινητή βιβλιοθήκη που… ακούει στο όνομα Μελέτης.

Κίμωλος ΜελέτηςΠρόκειται για ένα συμπαθέστατο γαϊδουράκι που φοράει ψάθινο καπέλο και κουβαλά στην πλάτη του σαμάρι φορτωμένο με βιβλία και την επιγραφή «Κινητή βιβλιοθήκη Κιμώλου “Ο Μελέτης”».

Ο χαριτωμένος γαϊδαράκος, που έχει κλέψει καρδιές, σταματά δύο φορές την εβδομάδα σε πλατείες και κεντρικά σημεία του Χωριού δανείζοντας βιβλία στους επισκέπτες για να τα ξεφυλλίσουν στις παραλίες.

Η παρθενική βόλτα του Μελέτη έγινε στα μέσα Ιουλίου 2017. Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση της εθελοντικής ομάδας “Κιμωλίστες” θα βρείτε στον ιστότοπο http://www.kimolistes.com/

Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του νησιού είναι και ο μεγάλος αριθμός των εκκλησιών από τις οποίες οι περισσότερες κτίστηκαν από το 16ο ως το 18ο αιώνα.

Κιμώλια Γη

Το νησί της κιμωλίας είναι ηφαιστειογενές με μοναδική ποικιλία πετρωμάτων και με κύριο χαρακτηριστικό τους το άσπρο χρώμα, την «κιμώλια γη».

Ο μύθος λέει ότι το νησί πήρε το όνομα του από τον πρώτο οικιστή τον Κίμωλο. Οι Βενετοί τήν είπαν Αρτζεντιέρα (ασημένια), ίσως από τα πετρώματα στα νοτιοανατολικά του νησιού, τα οποία έχουν ένα χαρακτηριστικό ασημόχρωμο τόνο.

Οι παραλίες

Οι γραφικοί όρμοι του νησιού είναι ένας παράδεισος για κολύμπι, ψάρεμα και χαλάρωση, ενώ στις απόμερες βραχώδεις ακτές με τις σπηλιές, η μεσογειακή φώκια Monachus-Monachus έχει τη φωλιά της.
Οι δαντελωτές παραλίες της Κιμώλου, με άμμο και βοτσαλάκι, παρουσιάζουν αμέτρητες φυσικές ομορφιές εξισορροπώντας το βραχώδες τοπίο του νησιού.

κίμωλος παραλίες

Οι αμμουδιές στην Αλυκή και την Μπονάτσα που θα μπορούσε να πει κανείς ότι η μία αποτελεί φυσική συνέχεια της άλλης, όπως και η παραλία Καλαμίτσι είναι οι ιδανικότερες για όλους τους καιρούς, ακόμη κι όταν τα καλοκαιρινά μελτέμια είναι στα φόρτε τους.

Η μοναδική λευκή παραλία του νησιού βρίσκεται στα Πράσσα και ονομάζεται Αη Γιώργης.

Το Greek-CrossRoads προτείνει...

  • Βόλτα στο Κάστρο με τα στενά ανηφορικά δρομάκια και τα μισοερειπωμένα αρχοντικά. Μην σας απογοητεύσει η ανηφόρα, η διαδρομή αλλά και η θέα στο τέλος αποζημιώνει.
  • Ανάβαση στο Ξαπλοβούνι όπου βρίσκονται μισογκρεμισμένοι οι γραφικοί μύλοι πάνω από το Χωριού. Ενα “ανοιχτό παράθυρο” στο Αιγαίο.
  • Αν βρεθείτε φθινόπωρο στην Κίμωλο μην χάσετε το «ραντεβού» που δίνουν οι ερωδιοί και άλλα αποδημητικά πουλιά κάθε τέλη Σεπτέμβρη στην Αλυκή. Με τις πρώτες βροχές το γήπεδο ποδοσφαίρου του χωριού μετατρέπεται σε πανέμορφο υδροβιότοπο-μεταναστευτικό σταθμό για τα πουλιά που κατευθύνονται τέτοια εποχή στο νότο.
  •  Μην χάσετε τη δύση του ηλίου στην παραλία Ελληνικά με τους περίφημους σχηματισμούς των βράχων.

Φωτογραφίες: Σταύρος Μπουρνάζος, μέλος Greek-Crossroads Team

 

Κράτα το

Πως να πάτε: Η τοποθεσία στο χάρτη