Η Λαυρεωτική γη απλώνεται στο νοτιότερο κομμάτι της Αττικής και επιφυλάσσει μία απολαυστική βόλτα με ποδήλατο στο Χάος και τα αρχαία μεταλλεία. Η περιοχή οριοθετείται από ένα νοητό τρίγωνο που ορίζουν το ακρωτήριο Σούνιο, ο όρμος Δασκαλιό και ο κόλπος της Αναβύσσου.

Πρόκειται για μία σχετικά ανεξερεύνητη γωνιά της Αττικής, αλλά γνωστή ως Εθνικός Δρυμός Σουνίου, που παρουσιάζει ιδιαίτερο ιστορικό, γεωλογικό-μεταλλευτικό και παλαιοντολογικό ενδιαφέρον.

Χάος Σούνιο αρχαία

Εξερευνήσεις με ποδήλατο

Προτεινόμενο μέσο μετακίνησης είναι το ποδήλατο, επειδή η έκταση ξεπερνά τα 35.000 στρέμματα κι έχει ένα πυκνό δίκτυο χωματόδρομων και μονοπατιών που περνούν από αρχαία λατομεία, μεταλλευτικά εργαστήρια, αρχαία πλυντήρια μεταλλεύματος, δεξαμενές, τάφρους και πηγάδια.

Ωστόσο οι χωματόδρομοι είναι βατοί ακόμη και για συμβατικά αυτοκίνητα. Όμως με το αυτοκίνητο δεν θα δεις τίποτα από το μεγαλείο που κρύβει η ιστορική αυτή περιοχή. Και, πίστεψέ με, δεν αρκεί να πας μόνο μία φορά…

Σούνιο Χάος αρχαίο λατομείο

Η διαδρομή μας έχει αφετηρία και τερματισμό το ορεινό χωριό Άγιος Κωνσταντίνος (Καμάριζα). Απέχει σχεδόν 4 χλμ. από το Λαύριο (υπάρχουν ταμπέλες στον κυκλικό κόμβο στην βόρεια είσοδο της πόλης).

Φτάνοντας στον ‘Αγιο Κωνσταντίνο υπάρχει διασταύρωση με ταμπέλες που δείχνουν την κατεύθυνση προς τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου και χώρο αναψυχής Αγία Τριάδα.

Περίπου 400μ. από τη διασταύρωση υπάρχει ένα γήπεδο και απέναντι του χώρο αναψυχής με πηγή και ξύλινα τραπέζια για πικ-νικ.

Χάος Λαύριο

Εδώ αφήνουμε το αυτοκίνητο και μπαίνουμε με τα πόδια ή με ποδήλατο σε ένα μικρό πευκώνα με ερειπωμένα πέτρινα κτήρια.

Το Χάος του Κίτσου

Λίγα μέτρα αριστερότερα από πευκώνα ο ασφαλτόδρομος οδηγεί στο «Έγκοιλο Χάος» ή “Χάος του Κίτσου” όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό βάραθρο κυκλικού σχήματος βάθους 55 μ. και διαμέτρου 120 μ. που σχηματίστηκε πιθανότατα λόγω της κατάρρευσης της οροφής σπηλαίου.

Ο Κίτσος ήταν ένας φημισμένος λήσταρχος που δρούσε στην περιοχή κατά τον 19ο αιώνα. Μάλιστα λέγεται ότι ήταν πρωτοπαλλήκαρο του ανάλγητου Ιταλού I. B. Serpieri που εκμεταλλευόταν για δεκαετίες τα λατομεία στο Λαύριο.

Χάος Σούνιο

Από το Χάος του Κίτσου μικροί χωματόδρομοι οδηγούν σε διάσπαρτες μεταλλευτικές στοές και κατάλοιπα αρχαία μεταλλευτικών εργαστηρίων. Όποιο δρόμο κι αν ακολουθήσεις θα τα δεις πλάι σου. Κάποιες από τις εγκαταστάσεις είναι σήμερα περιφραγμένες.

Στην περιοχή Aγριλέζα, ανάμεσα στο Σούνιο και την Καμάριζα, υπάρχει και το αρχαίο λατομείο όπου κόπηκε το μάρμαρο για τους ναούς του Ποσειδώνα και της Σουνιάδος Αθηνάς, στο Σούνιο.

Χάος Σούνιο Αγριλέζα αρχαίο λατομείο

Εκτός από τα διάσπαρτα αρχαία εργαστήρια διακρίνονται ακόμη ερείπια οικισμών από την παλαιολιθική, νεολιθική και προϊστορική περίοδο.

Το τοπίο της Λαυρεωτικής γης χαρακτηρίζεται από την απαλότητα των γραμμών των χαμηλών λόφων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, άνυδρο και άγονο, αλλά το υπέδαφός είναι πλούσιο σε μεταλλεύματα.

Χάος Σούνιο αρχαίο λατομείο

Η βόλτα με το ποδήλατο καταλήγει σε ύψωμα με θέα στη θάλασσα προς τη δύση. Το ηλιοβασίλεμα από εδώ είναι εντυπωσιακό ενώ στα ανατολικά διακρίνεται η ιστορική Μακρόνησος που οριοθετεί το Αιγαίο.

Κράτα το

Πως να πάτε: Η τοποθεσία στο χάρτη

Εκεί κοντά...
Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 2.69 km :
Λαυρεωτική: Σούνιο- Χάος- Θορικό
Σούνιο Χάος αρχαίο λατομείο

Λαυρεωτική: Διαδρομές κοντά στην Αθήνα για φυσιολάτρες, ποδηλάτες και περιπατητές…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 3.22 km :
Λαύριο: Μία πόλη-ζωντανό μουσείο
Λαύριο

Το low-profile Λαύριο, που έχει ταυτιστεί με τη μεταλλευτική ιστορία της Ελλάδας, είναι σημείο αναφοράς για φρέσκο ψαράκι στα παραδοσιακά του καφενεία και για μίνι-αποδράσεις, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα. Σε κάθε βήμα και μια ιστορία…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 3.46 km :
Αρχαίο θέατρο Θορικού το “διαμάντι” της Λαυρεωτικής
Λαύριο θέατρο Θορικού

Μόνο λίγοι “ψαγμένοι” γνωρίζουν τις κρυμμένες ομορφιές του Λαυρίου, όπως το σημαντικό αρχαίο θέατρο Θορικού. Ενα “διαμάντι” στην περιοχή της Λαυρεωτικής …

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 7.78 km :
Σούνιο – Ναός Ποσειδώνα: Η υπογραφή Μπάυρον και οι πέρδικες
Σούνιο ναός Ποσειδώνα

Λίγοι γνωρίζουν ότι ο λόρδος Μπάυρον έχει χαράξει το όνομά του στο ναό του Ποσειδώνα. Η δυσεύρετη υπογραφή προσθέτει ένα ακόμη “συν” στην κλασική βόλτα των Αθηναίων προς το Σούνιο…