Περιοχή αγροτική, ονομαστή για τα κηπευτικά της, που δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον. Εκτός κι αν ο επισκέπτης αποζητά ήσυχες παραλίες και εναλλακτικές off-road διαδρομές στον “αντίχειρα” της Πελοποννήσου, μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από την παραθαλάσσια κωμόπολη της Ερμιόνης.

 Η Ερμιόνη τους καλοκαιρινούς μήνες μεταλλάσσεται σε κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο καθώς δεκάδες ιστιοπλοϊκά “δένουν” στο μικρό λιμάνι της όπου υπάρχουν ταβερνάκια. Στο εσωτερικό της πόλης, τα σοκάκια στις γειτονιές ζωντανεύουν από τα πιτσιρίκια που ξεκαλοκαιριάζουν στους παππούδες και τις γιαγιάδες τους…

Δύο οδικές διαδρομές προς εξερεύνηση της ευρύτερης περιοχή με επίκεντρο την Ερμιόνη, μάς οδήγησαν :

Στον Προφήτη Ηλία…

…Ηλία, Ηλία, σε ποια παραλία έθαψες τα κουπιά; “

Ένας Προφήτης Ηλίας, θαλασσινός, σε μία άγνωστη γωνιά της Αργολικής γης, στο νοτιοανατολικό άκρο του αντίχειρα της Πελοποννήσου, στην παραλία Κουβέρτα. Και παρακάτω η παραλία Σεντόνι.

Ερμιόνη προφ. Ηλίας παραλία ΚουβέρταIMG_5452
Ανήμερα της γιορτής του Προφήτη Ηλία.

Το ξωκλήσι του προφήτη Ηλία βρίσκεται νότια της Ερμιόνης κι αγναντεύει από ψηλά την παραλία Κουβέρτα. Είναι χτισμένο μέσα στο βράχο, σε πευκόφυτο ύψωμα και δεν φαίνεται από τον δρόμο. Η ασβεστωμένη αυλή του έχει θέα σε όλο τον όρμο και στην Ερμιόνη.

Ταμπέλα για να έρθετε εδώ δεν υπάρχει. Ντόπιοι μάς οδήγησαν.

Για να φτάσουμε περάσαμε μέσα από μία λιτή καγκελόπορτα που βρίσκεται στο τέλος της παραλίας Κουβέρτα, καθώς ανηφορίζει ο δρόμος. Μετά από καμία 200αριά μέτρα σε βατό χωματόδρομο (το αυτοκίνητο περνά) φτάσαμε στο ξωκλήσι. Η καγκελόπορτα-πέρασμα ανοίγει μόνο μία φορά το χρόνο, την ημέρα της  γιορτής του Προφήτη Ηλία κάθε Ιούλιο και γίνεται απογευματινή δοξολογία.

Η ατμόσφαιρα είναι γιορτινή και οι ντόπιοι ετοιμάζουν πρόσφορα για την λιτανεία. Σε κοντινή απόσταση και περισσότερο γνωστό (υπάρχουν ταμπέλες) βρίσκεται  το γυναικείο μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων, χτισμένο σε καταπράσινο τοπίο.

Ερμιόνη Σαλάντι παραλία 289
Παραλία Σαλάντι

Δυτικά της Ερμιόνης προς την περιοχή Κοιλάδα, βρίσκεται και η απλωτή παραλία Σαλάντι.

Στα μεταλλεία της Δάρδιζας…

Βορειοανατολικά από την Ερμιόνη, εκτείνεται η παραλία Δάρδιζα με θέα στο νησάκι Δοκός και την ‘Υδρα.

Ερμιόνη-ΔάρδιζαIMG_5396
Θέα από τα παλιά μεταλλεία στην παραλία Δάρδιζα.

Στην άκρη του κόλπου διακρίνονται τα απομεινάρια του εγκαταλελειμμένου σήμερα μεταλλείου με αξιόλογα και καλοδιατηρημένα αρχιτεκτονικά στοιχεία περασμένων δεκαετιών.

Ο χώρος είναι αναξιοποίητος…

Τα νερά σε όλη την περιοχή είναι πεντακάθαρα για κολύμπι, ενώ οι παραλίες είναι απάνεμες και προσφέρονται για παιδιά.

 

 

 

Πως να πάτε: Η τοποθεσία στο χάρτη