Η Λίμνη Πλαστήρα είναι τεχνητή και βρίσκεται στα βουνά των Αγράφων με μία χούφτα γραφικά χωριουδάκια σκορπισμένα τριγύρω της. Τοπίο ορεινό και ταυτόχρονα παραλίμνιο που θυμίζει, έντονα, φιόρδ.

Η περιοχή στην Λίμνη Πλαστήρα μπήκε δυναμικά στον τουριστικό χάρτη από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 και παραμένει top-προορισμός για εναλλακτικές διακοπές με απόλυτο σεβασμό στη φύση, τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Σε κάθε γωνιά της κρύβονται νερόμυλοι, γεφύρια, μονοπάτια, τρεχούμενα νερά και πλατάνια.

Λίμνη Πλαστήρα
Λίμνη Πλαστήρα, top-προορισμός για εναλλακτικές διακοπές με απόλυτο σεβασμό στη φύση. Οι χωματόδρομοι γύρω από το ήρεμο τοπίο της λίμνης προσφέρονται για βόλτα με ποδήλατο.

Η Λίμνη Πλαστήρα έχει περίμετρο σχεδόν 60 χιλιόμετρα και τα χωριά με την μεγαλύτερη κίνηση είναι τα Καλύβια, το Νεοχώρι και η  Πεζούλα.  Χτισμένα σχεδόν πάνω στις όχθες τις λίμνης, στη δυτική της πλευρά, προσφέρουν μοναδική θέα κι έχουν οργανωμένες τουριστικές υποδομές και εγκαταστάσεις για εναλλακτικές υπαίθριες δραστηριότητες (ιππασία, κανό, κολύμπι και θαλάσσιο ποδήλατο στη λίμνη).

Η διαδρομή προς το Φράγμα

Προσεγγίζουμε οδικώς την Λίμνη Πλαστήρα από την νότια-ανατολική πλευρά της ακολουθώντας τις ταμπέλες προς Φράγμα και Μούχα. Περνάμε από το χωριό Μοσχάτο με τα αμπέλια του και την άπλετη θέα στον θεσσαλικό κάμπο. Λίγο πιο κάτω άλογα βόσκουν σε ημι-ελεύθερη κατάσταση.

Προσοχή, κυκλοφορούν άλογα!

Το χωριό Μοσχάτο, πνιγμένο στα αμπέλια, είναι ονομαστό για το κρασί του. Εξού και τ΄όνομα! Σταθείτε να… χασομερήσετε λίγο, όπως επιβάλλει η παράδοση, στο καλντερίμι με το όνομα “Χασομέρι” που οδηγεί στο χωριό. Θα το βρείτε στο δρόμο σας, λίγο πριν την είσοδο στο χωριό, όπου και ένα μικρό πέτρινο γεφύρι.

Λίμνη Πλαστήρα Μοσχάτο
Το καλντερίμι “Χασομέρι” προς το χωριό Μοσχάτο

 

Γεφύρι στο Μοσχάτο κοντά στη λίμνη Πλαστήρα
Πέτρινο γεφύρι στο χωριό Μοσχάτο

‘Επειτα από λίγα χιλιόμετρα, στο νοτιότερο σημείο της λίμνης, προβάλλει το τσιμεντένιο φράγμα της λίμνης Πλαστήρα. Το μήκος του είναι 220 μέτρα και από μακρυά μοιάζει με φίδι που συγκρατεί τον πελώριο όγκο του νερού.

Λίμνη Πλαστήρα φράγμα
Το φράγμα στη Λίμνη Πλαστήρα. Η ακινησία του τοπίου εντυπωσιάζει…

Στο φράγμα ντόπιοι παραγωγοί στήνουν πάγκους με τοπικά προϊόντα και σουβενίρ.  Η  ασφάλτινη διαδρομή συνεχίζει προς τις όχθες της λίμνης όπου βρίσκονται τα χωριά με τις περισσότερες τουριστικές υποδομές. Ολα τους έχουν όμορφη θέα στη λίμνη . Εδώ θα βρείτε εκτός από καλούς χωμάτινους ποδηλατόδρομους και ωραία σημεία (πλαζ) για κολύμπι.

Καταρράκτες και νερόμυλος στο Ανθοχώρι

Βορειότερα, ένα από τα πιο όμορφα χωριά της λίμνης Πλαστήρα, είναι το Ανθοχώρι. Ξεπροβάλλει από την πλαγιά μέσα σε ένα λουλουδιασμένο τοπίο. Πουθενά αλλού ο χειμώνας δεν έχει τόσο όμορφα λουλούδια και χρώματα, όσο στο Ανθοχώρι!

Ανθοχώρι Καρδίτσα
Λίμνη Πλαστήρα, Ανθοχώρι. Ενα χωριό, όνομα και πράγμα!

Στο Ανθοχώρι της Λίμνης Πλαστήρα θα δείτε τον αναπαλαιωμένο νερόμυλο σε ένα καταπράσινο τοπίο με τρεχούμενα νερά. Από εδώ ξεκινά ένα καλοσυντηρημένο μονοπάτι που οδηγεί στο φαράγγι “Εννέα Βρύσες”. Πυκνά πλατάνια σκιάζουν το μέρος και το περπάτημα γίνεται ευχάριστα ακόμη και το καλοκαίρι. Το μονοπάτι ανηφορίζει πάνω από τον νερόμυλο και καταλήγει μετά από 1.200 μέτρα στους εντυπωσιακούς καταρράκτες της περιοχής.

Ανθοχώρι, Λίμνη Πλαστήρα. Το μονοπάτι προς το φαράγγι "Εννέα Βρύσες"
Ανθοχώρι, Λίμνη Πλαστήρα. Το μονοπάτι προς το φαράγγι “Εννέα Βρύσες”

Η λίμνη Πλαστήρα είναι μία από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες της Ελλάδας. Την δημιουργία της οραματίστηκε το 1925 ο στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας, ο οποίος γεννήθηκε στην περιοχή αυτή, στο χωριό Μορφοβούνι. Βέβαια, ο Ν. Πλαστήρας δεν είχε στο νου του ένα τουριστικό θέρετρο για εναλλακτικές διακοπές στη φύση, άλλωστε, τότε δεν υπήρχαν διακοπές και ταξίδια με την σημερινή έννοια. Το πρόβλημα τότε ήταν η άρδευση του Θεσσαλικού κάμπου.

Το μεγαλεπίβολο έργο ολοκληρώθηκε 6 χρόνια μετά το θάνατό του Πλαστήρα, το 1959 και το Φράγμα  συγκράτησε τα νερά του Ταυρωπού που κάλυψαν το οροπέδιο της Νεβρόπολης. Ετσι γεννήθηκε η λίμνη Πλαστήρα (ή Ταυρωπού). Τα νερά της λίμνης τροφοδοτούν τον υδροηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ, ποτίζουν τον Θεσσαλικό κάμπο και υδροδοτούν την περιοχή της Θεσσαλίας.

Το Greek-CrossRoads προτείνει...

Λίμνη Πλαστήρα ποδήλατο Καρδίτσα νεοχώρι Πίνδος
Νεοχώρι, με θέα στη λίμνη.

Να πάτε χωρίς να έχετε κλείσει ξενοδοχείο για τη διαμονή σας, αρκεί να μην είναι αργίες και τριήμερο.

Θα βρείτε να μείνετε στους πέτρινους ξενώνες σε πολύ καλύτερη τιμή.

Η φιλοξενία στην περιοχή είναι υποδειγματική.

Στα περισσότερα χωριά υπάρχουν καφενεδάκια και ταβερνούλες με καλή κουζίνα, ανοιχτά ακόμη και τους χειμώνες για φαγητό στη θαλπωρή του τζακιού.

 

Κράτα το

Πως να πάτε: Η τοποθεσία στο χάρτη

Εκεί κοντά...
Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 19.04 km :
Πύλη Τρικάλων: Το πέρασμα για τη Νότια Πίνδο
πέτρινα γεφύρια ελληνικά σταυροδρόμια

«Από την Πύλη διέρχεστε… θέλετε δε θέλετε»! Το μοναδικό πέρασμα από τον Θεσσαλικό κάμπο προς τα ορεινά χωριά της νότιας Πίνδου και την Ήπειρο. Η πιο γνωστή διάβαση εδώ και αιώνες…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 20.01 km :
Νότια Πίνδος και Κόζιακας: Λίμνη Πλαστήρα -Ελάτη- Περτούλι-χωριά Αργιθέας
Πύλη Αχελλώος

Η νότια Πίνδος στην καρδιά της Ελλάδας είναι ένας τόπος με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος. Μία από τις πιο γραφικές διαδρομές της περιοχής ξεκινά από Λίμνη Πλαστήρα προς τα ορεινά χωριά στον Κόζιακα Πύλη-Ελάτη-Περτούλι-Νεραϊδοχώρι-Αργιθέα. Νερόμυλοι και τα πέτρινα γεφύρια- όπως το περίφημο γεφύρι του Αγίου Βησσαρίωνα στην Πύλη- ξεπροβάλλουν στο δρόμο ενώ στο Περτούλι, γνωστός χειμερινός προορισμός, […]