Το μικρό χωριό της Αρχαίας Κορίνθου, με τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο και τους λιγοστούς μόνιμους κατοίκους, βρίσκεται πολύ κοντά στη σύγχρονη πόλη της Κορίνθου και στη σκιά ενός αγέρωχου κάστρου…

Εύκολος και γρήγορος προορισμός για μονοήμερη βόλτα, σχεδόν μία ώρα από την Αθήνα. Μία μεγάλη ταμπέλα στην εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών των διοδίων οδηγεί στην έξοδο για Αρχαία Κόρινθο.

Κέντρο του χωριού είναι ο λιθόστρωτος πεζόδρομος που περικλείει τον αρχαιολογικό χώρο, όπου ξεχωρίζουν το ιερό του Απόλλωνα και το ρωμαϊκό φόρουμ που αποκάλυψε η μεγάλη ανασκαφή της Αμερικανικής Σχολής.

Εδώ, το 52 μ.Χ., στο κτήριο των δημόσιων αγορεύσεων, το Βήμα, ο Απόστολος Παύλος θεμελίωσε την πρώτη χριστιανική εκκλησία.

Ακροκόρινθος Αρχαία Κόρινθος κάστρο
Αρχαία Κόρινθος.

Στην Αρχαία Κόρινθο υπάρχουν λίγα ταβερνάκια, δύο-τρία καφέ και μία μικρή τουριστική αγορά. Όλη η κίνηση είναι γύρω από τον κεντρικό πεζόδρομο, πλάι στον αρχαιολογικό χώρο. Επίσης λειτουργούν σχεδόν όλο τον χρόνο και λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια ενώ υπάρχουν περισσότερα τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία, campings κ.α) στα κοντινά παραλιακά χωριά.

Κάστρο Ακροκορίνθου

Το κάστρο Ακροκορίνθου διακρίνεται από μακριά, πάνω στον απόκρημνο βράχο  και είναι προσπελάσιμο μόνο από την Αρχαία Κόρινθο.

Η αλήθεια είναι ότι από την στιγμή που θα μπεις στην Κορινθία, αλλά, σχεδόν, όπου κι αν βρίσκεσαι σ’ αυτήν, συντροφιά σου έχεις τον βράχο Ακροκορίνθου. Ακόμα κι όταν δεν τον βλέπεις!

Στέκει αγέρωχος, μοναχικός, με το παλαιότερο κάστρο της Ελλάδας στην κορυφή του. Η εικόνα του βράχου από μακριά βγάζει μια πραγματική αίσθηση δύναμης, σκληρότητας, επικυριαρχίας. Αλλά και μοναξιάς. Φαίνεται τόσο ξεκομμένος από το υπόλοιπο περιβάλλον.

Ακροκόρινθος κάστρο Αρχαία Κόρινθος
Θέα στον Κορινθιακό κόλπο.

Το αυτοκίνητο φτάνει μέχρι την είσοδο του κάστρου όπου υπάρχει μεγάλος χώρος για πάρκινγκ κι ένα καφε-ταβερνάκι ανοιχτό όλο τον χρόνο. Η απόσταση από την Αρχαία Κόρινθο είναι πολύ μικρή (3 χλμ.) και υπάρχουν ταμπέλες στο χωριό μετά τον αρχαιολογικό χώρο.

Μία βαριά πύλη οδηγεί στο εσωτερικό του κάστρου.

Διακρίνονται τμήματα του αρχαίου προχριστιανικού τείχους, της βυζαντινής εποχής, της Φραγκοκρατίας, της ενετοκρατίας και της τουρκοκρατίας. Κατάλοιπα εκκλησιών, τζαμιών, σπιτιών. Κρήνες και δεξαμενές σώζονται πίσω από το δεύτερο και τρίτο περίβολο.

Αρχαία Κόρινθος Ακροκόρινθος κάστρο
Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Ενετοί και Φράγκοι, πέρασαν από εδώ…

 Στα μονοπάτια του κάστρου  παρατηρούμε ότι η  οχύρωση εξασφαλίζεται με σύστημα τριών περιβόλων που χωρίζονται μεταξύ τους με τείχη ενισχυμένα με πύργους. Στην ψηλότερη από τις δύο κορυφές του υψώματος σώζονται τα ίχνη του ναού της Αφροδίτης, στη θέση του οποίου κτίσθηκε αργότερα χριστιανικός ναός και εν συνεχεία τζαμί.

Η δεύτερη κορυφή, στο νοτιοδυτικό άκρο του απότομου βράχου, οχυρώθηκε την περίοδο των Φράγκων και αποτελούσε την εσωτερική ακρόπολη του φρουρίου.

Ακροκόρινθος Αρχαία Κόρινθος κάστρο
Ακροκόρινθος.

Η φυσική οχυρότητα του βράχου και τα τείχη, κατέστησαν την περιοχή απόρθητη. Στο εσωτερικό του φιλοξενήθηκαν χιλιάδες κάτοικοι, όμως και βασιλιάδες, ευγενείς, προύχοντες και αγάδες.

Κορίνθιοι, Μακεδόνες, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, αλλά και Φράγκοι, Τούρκοι και Βενετοί έκτισαν γύρω-γύρω τείχη με αποτέλεσμα περί τα τέλη του 14ου αιώνα το κάστρο να έχει μεγάλη αμυντική ικανότητα για την ευρύτερη περιοχή. Η κάθε γενιά έκτισε τους δικούς της ναούς, όπως μαρτυρούν τα χιλιάδες αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν κατά καιρούς.

Στον τόπο αυτό, σύμφωνα με τον μύθο, το φτερωτό άλογο – ο Πήγασος- χτύπησε με την οπλή του στην κορυφή και ξεπετάχτηκε νερό που πότισε την πόλη της Κορίνθου.

Εδώ βρήκε τραγικό θάνατο πέφτοντας με το άλογό του στο γκρεμό ο Βυζαντινός Δεσπότης Λέων Σγουρός για να μην παραδοθεί στους Φράγκους πολιορκητές, ενώ το Μάιο του 1821 υψώθηκε για πρώτη φορά στο κάστρο η επίσημη Ελληνική σημαία από τον ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Τόπος του Ήλιου μυθικός…  

Ακροκόρινθος Αρχαία Κόρινθος κάστρο
Κατά τη μυθολογία το κάστρο ήταν αγαπημένος τόπος του θεού Ήλιου.

Ο βράχος Ακροκορίνθου, κατά τη μυθολογία, ήταν ο αγαπημένος τόπος του θεού ‘Ηλιου, αφού πρώτος αυτός δεχόταν κάθε πρωί τις χρυσές του ακτίνες. Στη ψηλότερη κορυφή του είχε το θρόνο του ο ‘Ηλιος, τον οποίο αργότερα παραχώρησε στην Αφροδίτη.

Σήμερα το κάστρο φωτίζεται διακριτικά τις νύχτες και όλες οι θρυλικές στιγμές του γράφουν την ιστορία τους στις σκιές…

To Greek-CrossRoads προτείνει...

Να πάτε πρωί για να έχετε χρόνο να περπατήσετε στο κάστρο με την ησυχία σας. Είσοδος ελεύθερη.

Κατά την επίσκεψή σας να φοράτε κλειστά αθλητικά παπούτσια και να έχετε μαζί σας νερό

Πως να πάτε: Η τοποθεσία στο χάρτη

Εκεί κοντά...
Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 10.11 km :
Αξιοθέατα στην Κορινθία: Αρχαία Κόρινθος – Λουτράκι – Ηραίο
κορινθία αξιοθέατα

Αξιοθέατα στην Κορινθία: Μία διαδρομή με θέα τον Κορινθιακό κόλπο. Από την Αρχαία Κόρινθο, το μικρό χωριό που κρύβεται στην σκιά του επιβλητικού βράχου με το παλαιότερο κάστρο της Ελλάδας στην κορυφή, μέχρι τον επιβλητικό φάρο στο ακρωτήρι Μελαγκάβι και σε έναν από τους ομορφότερους και ελάχιστα γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδα, το Ηραίο. “Σταθμός” […]

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 12.20 km :
Λουτράκι: Φθινόπωρο στην πόλη του νερού
Λουτράκι

Το αγαπημένο θέρετρο των Αθηναίων είναι “σταθμός” στις Ευρωπαϊκές Διαδρομές των Ιστορικών Λουτροπόλεων και ιδανικός προορισμός για μικρές και μεγάλες φθινοπωρινές βόλτες.

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 14.06 km :
Hραίο – Λίμνη Βουλιαγμένης
Λουτράκι Ηραίο αρχαία παραλία

Μία ορεινή διαδρομή από το κοσμικό Λουτράκι προς τη Λίμνη Βουλιαγμένης μέχρι την άκρη του ακρωτηρίου Μελαγκάβι και σε έναν από τους ομορφότερους και ελάχιστα γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, το Ηραίο.

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 16.76 km :
Αρχαία Σικυώνα, η “άγνωστη” αρχαία πολιτεία της Κορινθίας
Αρχαία Σικυών Κορινθία

Περίπατος σε έναν “άγνωστο” αρχαιολογικό τόπο, πολύ κοντά στο Κιάτο Κορινθίας…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 17.95 km :
Νεμέα: Δρόμοι κρασιού και ιστορίας
Αρχαία Νεμέα Δρόμοι Κρασιού

Κάτι παραπάνω από μία εκδρομική πρόταση που οδηγεί στα πιο όμορφα σημεία μιας αμπελουργικής περιοχής…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 23.51 km :
Ορεινή Κορινθία: Το art-ταβερνάκι στα Μποζικά

Η άλλη πλευρά της ορεινής Κορινθίας, η μη τουριστική, “κρύβει” ένα παραδοσιακό αγροτουριστικό art-ταβερνάκι που δεν συγκρίνεται με άλλο, κι έναν αναγνωρισμένο γλύπτη που δεν ησυχάζει ποτέ…