Στη χερσόνησο που χωρίζει τον Αμβρακικό κόλπο από το Ιόνιο πέλαγος, 6 χλμ. βόρεια από την Πρέβεζα, εκτείνεται η Αρχαία Νικόπολη με τα εντυπωσιακά τείχη και τα σημαντικά ρωμαϊκά μνημεία. 

Η Αρχαία Νικόπολη ξεπροβάλλει στον επαρχιακό δρόμο Πρεβέζης-Αρτας που την διασχίζει, ενώ πολλά από τα μνημεία της είναι διάσπαρτα στην ευρύτερη περιοχή, καθώς δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη ενιαίο αρχαιολογικό πάρκο.

Αρχαία Νικόπολη Πρέβεζα ποδήλατο
Μέχρι σήμερα η Αρχαία Νικόπολη δεν έχει διαμορφωθεί σε ενιαίο αρχαιολογικό πάρκο.

Είναι ο μοναδικός αρχαιολογικός χώρος της Ελλάδας που εκτείνεται σε 13.500 στρέμματα. Μία ολόκληρη αρχαία πόλη με τα δημόσια και ιδιωτικά της κτίρια, τους δρόμους και τα τείχη της.

Η  Νικόπολη ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους ως η πόλη-σύμβολο της μεγαλειώδους νίκης του Γάιου Ιουλίου Καίσαρα Οκταβιανού και μετέπειτα Ρωμαίου αυτοκράτορα Αυγούστου στο Άκτιο το 31 π.Χ.  ενάντια στο Μάρκο Αντώνιο και την Κλεοπάτρα Ζ΄ της Αιγύπτου. Η  Νικόπολη γνώρισε μεγάλη ακμή κατά τη ρωμαϊκή και την παλαιοχριστιανική εποχή.  “Πόλις ευανδρούσα, λαμβάνουσα καθ ημέραν επίδοσιν” αναφέρει ο Στράβων για την Νικόπολη.

Αρχαία Νικόπολη Πρέβεζα ποδήλατο
Αρχαία Νικόπολη

Μέχρι σήμερα η αρχαία Νικόπολη δεν έχει διαμορφωθεί σε ενιαίο αρχαιολογικό πάρκο. Εργασίες ανασκαφών και διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια γι΄ αυτό και σε πολλά μνημεία δεν επιτρέπεται η πρόσβαση. Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα εκτίθενται  στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης, ένα τεράστιο κτήριο στην είσοδο πόλης της Πρέβεζας, που άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 2014. Η έκθεση του Μουσείου αφορά αποκλειστικά στα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης.

Πρόσβαση με ποδήλατο: Από την Πρέβεζα μπορείτε να φτάσετε στην κοντινή αρχαία Νικόπολη πολύ εύκολα με ποδήλατο (6χλμ). Η περιοχή του Μύτικα είναι σχετικά επίπεδη και στους μικρούς αγροτικούς δρόμους διακρίνονται διάσπαρτα μνημεία της αρχαίας πόλης.

Αποφύγετε το ποδήλατο στο εκτεταμένο λιβάδι γύρω από τα τείχη στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου. Αγκάθια επικίνδυνα για τα λάστιχα του ποδηλάτου.

Αρχαία Νικόπολη Πρέβεζα ποδήλατο
Τα τείχη της Αρχαίας Νικόπολης

Πως να πάτε: Η τοποθεσία στο χάρτη

Εκεί κοντά...
Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 7.77 km :
Πρέβεζα μία πόλη φιλική στον ποδηλάτη

 Η Πρέβεζα είναι μία πόλη ζωντανή, φιλόξενη και φιλική στους ποδηλάτες. Μία πόλη-κοσμοπολίτισσα με το βλέμμα στραμμένο στη Δύση, ονομαστή για την Γιορτή της σαρδέλας, τους ψαρομεζέδες της και το γαριδάκι Αμβρακικού… 

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 8.39 km :
Μνημείο Αγάπης: Mία κρυφή γωνιά στην Πρέβεζα

Το «Μνημείο της Αγάπης» στο ιστορικό κέντρο της Πρέβεζας είναι αφιερωμένο στην Αγάπη προς τον Άνθρωπο και, ειδικότερα, σε δύο γιατρούς που έζησαν στην Πρέβεζα…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 9.87 km :
Αξιοθέατα και παραλίες κοντά στην Πρέβεζα: Διαδρομές στη δυτική ακτή
Πρέβεζα παραλίες Αρτολίθια

Διαδρομές με βάση την Πρέβεζα στις παραλίες της Δυτικής ακτής, σε αρχαιολογικούς χώρους και σε υδροβιότοπους στον Αμβρακικό κόλπο. Η περιήγηση στα νότια παράλια της Ηπείρου έχει υπέροχο ηλιοβασίλεμα στο Ιόνιο πέλαγος και απλωτές αμμουδιές- Αρτολίθια-Ριζά- Λυγιά- Βράχος- με πεντακάθαρα νερά για κολύμπι. Πολύ κοντά στην Πρέβεζα βρίσκονται δύο σπουδαίοι αρχαιολογικοί τόποι, η Αρχαία Νικόπολη […]

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 12.42 km :
Αμβρακικός: Υδροβιότοπος Ροδιάς
Αμβρακικός υδροβιότοπος Ροδιάς Πρέβεζα

Αμέτρητοι χωματόδρομοι σε off-road διαδρομές αποκαλύπτουν την ομορφιά μίας κλειστής θάλασσας και υδροβιότοπους με σπάνια πτηνά ανάλογα την εποχή. Προσεγγίστε με σεβασμό και υπομονή…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 14.28 km :
Αρχαία Κασσώπη
Αρχαία Κασσώπη Πρέβεζα

Φθινοπωρινή βόλτα στην Αρχαία Κασσώπη. Η αρχαία πόλη της Ηπείρου κρύβεται στα βουνά του Ζαλόγγου κι έχει άπλετη θέα στο Ιόνιο πέλαγος και τη δυτική ακτή της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 15.42 km :
Παραλίες κοντά στην Πρέβεζα για βουτιές το ηλιοβασίλεμα
Πρέβεζα Λυγιά παραλίες

Άγνωστες αμμουδιές της ηπειρωτικής Ελλάδας για τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα της χώρας με φόντο τα Επτάνησα. Παραλίες για λίγους κάπου εκεί στο “άνοιγμα” μεταξύ Λευκάδας και Παξών…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 21.78 km :
Λευκάδα το «στεριανό νησί»
Λευκάδα παραλίες

Στη Λευκάδα πας με αυτοκίνητο κι ας είναι νησί! Γνωστή ως το  «στεριανό νησί» είναι ο απόλυτος προορισμός για όσους αποφεύγουν τα ενδεχομένως άβολα δρομολόγια των πλοίων και τα ακριβά ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 23.16 km :
Φιλιππιάδα η πόλη των πελαργών
Φιλιππιάδα Πρέβεζα πελαργός

Σήμα κατατεθέν της Φιλιππιάδας ο πελαργός, γι΄ αυτό αν βρεθείτε στην πόλη κοιτάξτε ψηλά. Θα δείτε φωλιές πελαργών στα πιο απίθανα μέρη: στο Δημαρχείο, σε ταράτσες σπιτιών, σε μπαλκόνια και κολώνες.