Κρυμμένη στα ιστορικά βουνά του Ζαλόγγου και σε στρατηγική θέση με πανοραμική θέα σε όλο το Ιόνιο πέλαγος και τη Δυτική Ακτή, η Aρχαία Κασσώπη υπήρξε μία από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Ηπείρου.

Βρίσκεται 25 χλμ βόρεια της Πρέβεζας προς το Ζάλογγο. Η ταμπέλα « Αρχαία Κασσώπη », στο δρόμο λίγο  πριν το μνημείο με τα τεράστια αγάλματα των Σουλιωτισσών που διακρίνεται στην βουνοκορφή του Ζαλόγγου, δείχνει ένα πλατύ μονοπάτι που χώνεται σε πυκνό πευκοδάσος και σύντομα οδηγεί σε τεράστιο ξέφωτο και στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.

Αρχαία Κασσώπη Πρέβεζα

Ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται σε ένα ανοιχτό οροπέδιο, σε υψόμετρο 550-650 μ. στις πλαγιές του Ζαλόγγου, με άπλετη θέα στον Ιόνιο πέλαγος και τον Αμβρακικό κόλπο και σε ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά σημεία της Ελλάδας.

Αρχαία Κασσώπη Πρέβεζα

Η αρχαία Κασσώπη, πρωτεύουσα της Κασσωπαίας χτίστηκε σε φυσικά οχυρή θέση πριν τα μέσα του 4ου αι. π.Χ. Η πόλη είχε δικό της νομισματοκοπείο, πολιτική αγορά, πρυτανείο, δύο θέατρα, ξενώνα ή εμπορική αγορά, ναό της θεάς Αφροδίτης. Καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 167 π.Χ. και εγκαταλείφτηκε οριστικά όταν οι κάτοικοί της μετοίκησαν στη Νικόπολη, στα τέλη του 1ου αι. π.Χ.

Αρχαία Κασσώπη Πρέβεζα

Ο πρώτος που ταύτισε τα ερείπια με την αρχαία Κασσώπη είναι ο Άγγλος περιηγητής συνταγματάρχης Ουίλιαμ Μάρτιν Ληκ, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή τα έτη 1805 και το 1835 δημοσίευσε το διάγραμμα της.  Εκείνος όμως που ανέδειξε την Κασσώπη και πρώτος  διεξήγαγε ανασκαφική έρευνα κατά την χρονική περίοδο 1952-1955 ήταν ο Ηπειρώτης πανεπιστημιακός καθηγητής Σωτήρης Δάκαρης (1916-1996). Η συμβολή του στην ανάδειξη των μνημείων της Ηπείρου είναι τεράστια. Έκανε πρώτος αρχαιολογικές ανασκαφές όχι μόνο στην Κασσώπη αλλά και στη Δωδώνη και  στο Νεκρομαντείο.

Αρχαία Κασσώπη Πρέβεζα

Η Κασσώπη ήταν κτισμένη κατά το Ιπποδάμειο σύστημα. Διέθετε 20 παράλληλους δρόμους, τους «στενωπούς», πλάτους 4,20μ. που μεταξύ τους απείχαν 30μ.  και διασταυρώνονταν με τους πλατύτερους δρόμους, τις «πλατείες» πλάτους 6μ.  σχηματίζοντας 60 περίπου οικοδομικά τετράγωνα. Το εμβαδόν της Κασσώπης εντός του οικιστικού χώρου της είναι 300 στρέμματα και υπάρχουν άλλα 370 στρέμματα που κατοικούντο εκτός των τειχών. Ο πληθυσμός της πόλης υπολογίζεται στα 5.000 – 10.000 άτομα.

Κράτα το

Κράτα το

Πως να πάτε: Η τοποθεσία στο χάρτη

Εκεί κοντά...
Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 6.02 km :
Αξιοθέατα και παραλίες κοντά στην Πρέβεζα: Διαδρομές στη δυτική ακτή
Πρέβεζα παραλίες Αρτολίθια

Διαδρομές με βάση την Πρέβεζα στις παραλίες της Δυτικής ακτής, σε αρχαιολογικούς χώρους και σε υδροβιότοπους στον Αμβρακικό κόλπο. Η περιήγηση στα νότια παράλια της Ηπείρου έχει υπέροχο ηλιοβασίλεμα στο Ιόνιο πέλαγος και απλωτές αμμουδιές- Αρτολίθια-Ριζά- Λυγιά- Βράχος- με πεντακάθαρα νερά για κολύμπι. Πολύ κοντά στην Πρέβεζα βρίσκονται δύο σπουδαίοι αρχαιολογικοί τόποι, η Αρχαία Νικόπολη […]

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 6.75 km :
Παραλίες κοντά στην Πρέβεζα για βουτιές το ηλιοβασίλεμα
Πρέβεζα Λυγιά παραλίες

Άγνωστες αμμουδιές της ηπειρωτικής Ελλάδας για τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα της χώρας με φόντο τα Επτάνησα. Παραλίες για λίγους κάπου εκεί στο “άνοιγμα” μεταξύ Λευκάδας και Παξών…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 14.28 km :
Αρχαία Νικόπολη
Αρχαία Νικόπολη Πρέβεζα ποδήλατο

Μεγαλοπρεπής με εντυπωσιακά τείχη και ρωμαϊκά μνημεία, η Αρχαία Νικόπολη εκτείνεται στη χερσόνησο που χωρίζει τον Αμβρακικό κόλπο από το Ιόνιο πέλαγος, 6 χλμ. βόρεια από την Πρέβεζα.

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 15.65 km :
Νεκρομαντείο Αχέροντα: Οι αρχαίες πύλες του Άδη
Νεκρομαντείο Αχέροντα

Αυτό είναι το πιο φημισμένο νεκρομαντείο του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Σε απόσταση 48 χλμ. ΒΔ της Πρέβεζας…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 17.32 km :
Αμβρακικός: Υδροβιότοπος Ροδιάς
Αμβρακικός υδροβιότοπος Ροδιάς Πρέβεζα

Αμέτρητοι χωματόδρομοι σε off-road διαδρομές αποκαλύπτουν την ομορφιά μίας κλειστής θάλασσας και υδροβιότοπους με σπάνια πτηνά ανάλογα την εποχή. Προσεγγίστε με σεβασμό και υπομονή…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 19.37 km :
Φιλιππιάδα η πόλη των πελαργών
Φιλιππιάδα Πρέβεζα πελαργός

Σήμα κατατεθέν της Φιλιππιάδας ο πελαργός, γι΄ αυτό αν βρεθείτε στην πόλη κοιτάξτε ψηλά. Θα δείτε φωλιές πελαργών στα πιο απίθανα μέρη: στο Δημαρχείο, σε ταράτσες σπιτιών, σε μπαλκόνια και κολώνες.

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 20.35 km :
Σουλιωτοχώρια: Ανάβαση από τη Σκάλα Τζαβέλαινας
Σκάλα Τζαβέλαινας Σούλι Αχέροντας Γλυκή φαράγγι πηγές Αχέροντα

Μία πεζοπορική διαδρομή από τις Πηγές Αχέροντα προς τα χωριά του Σουλίου για όσους αγαπούν το περπάτημα στη φύση.

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 20.47 km :
Θεσπρωτία: Νεκρομαντείο – Πηγές Αχέροντα – Σούλι
Σούλι Κούγκι νερόμυλος

Η Θεσπρωτία συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Στα αξιοθέατα ξεχωρίζουν το υποβλητικό Νεκρομαντείο, ο ποταμός Αχέρων και οι Πηγές του στη Γλυκή, τα χωριά του Σουλίου κι ένας ξεχασμένος νερόμυλος. Περιοχή στη Θεσπρωτία ιδανική για βόλτες με ποδήλατο στην κοιλάδα του ποταμού Αχέροντα, βαρκάδα, ιππασία και βουτιές στο ποτάμι, υπαίθριες δραστηριότητες, περίπατο στη φύση, ανάβαση στο […]

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 20.70 km :
Πηγές ποταμού Αχέροντα – Γλυκή
πηγές Αχέροντα γλυκή θεσπρωτία

Προορισμός family -friendly με πολλές δραστηριότητες για παιδιά. Από βαρκάδα με πλαστική βάρκα και βόλτα με άλογο στο ποτάμι μέχρι πεζοπορία στο φαράγγι και τις Πηγές του Αχέροντα.

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 21.93 km :
Πρέβεζα μία πόλη φιλική στον ποδηλάτη

 Η Πρέβεζα είναι μία πόλη ζωντανή, φιλόξενη και φιλική στους ποδηλάτες. Μία πόλη-κοσμοπολίτισσα με το βλέμμα στραμμένο στη Δύση, ονομαστή για την Γιορτή της σαρδέλας, τους ψαρομεζέδες της και το γαριδάκι Αμβρακικού… 

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 22.54 km :
Μνημείο Αγάπης: Mία κρυφή γωνιά στην Πρέβεζα

Το «Μνημείο της Αγάπης» στο ιστορικό κέντρο της Πρέβεζας είναι αφιερωμένο στην Αγάπη προς τον Άνθρωπο και, ειδικότερα, σε δύο γιατρούς που έζησαν στην Πρέβεζα…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 23.93 km :
Σούλι: Νερόμυλος και ιστορικά χωριά
Σούλι Κούγκι Σαμονίβα κάστρο Κιάφας

Οδική διαδρομή προς τα ιστορικά χωριά του Σουλίου