Τα Χάνια είναι το πιο ορεινό χωριό του Πηλίου όπου λειτουργεί ένα από τα ωραιότερα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα για σκι με… θέα στη θάλασσα.

Ο μικρός παραδοσιακός οικισμός απέχει μόλις 26 χλμ από το Βόλο και είναι από τους πιο τουριστικούς χειμερινούς προορισμούς. Συνήθως, τα πρώτα χιόνια κάνουν την εμφάνισή τους στο όμορφο βουνό των Κενταύρων, το Πήλιο, αρχές Δεκεμβρίου. Και πάντα “το στρώνει” πρώτα στα Χάνια.

Χάνια Πήλιο δρόμος χιόνι

Χτισμένο σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, το χωριό περιβάλλεται από πυκνό δάσος οξιάς. Ο οικισμός έχει ήπια τουριστική ανάπτυξη με ξενώνες, ταβέρνες με παραδοσιακή κουζίνα και μικρά μπαρ, και το χειμώνα παρατηρείται μεγάλη κίνηση τουριστών.

Άλλωστε, τα Χάνια είναι το πέρασμα από το Δυτικό στο Ανατολικό Πήλιο.

Πήλιο: Σκι στο γαλάζιο του Αιγαίου

Στη θέση Αγριόλευκες, πολύ κοντά στον οικισμό (2χλμ) λειτουργεί ένα από τα ωραιότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας με εντυπωσιακή θέα στη θάλασσα.Πήλιο Χάνια χιονοδρομικό

Οι σκιέρ κατηφορίζουν τις πλαγιές με τα παγωμένα σαν απολιθώματα δέντρα, αγναντεύοντας στα αριστερά τους τα ήρεμα νερά του Παγασητικού κόλπου και στα δεξιά τους το Αιγαίο πέλαγος. Περισσότερα για το χιονοδρομικό κέντρο εδώ

Τα παλιά χάνια

Το χωριό πήρε το όνομά του από τα παλιά χάνια, στα οποία φιλοξενούνταν  όσοι ταξίδευαν στην περιοχή παλαιότερα. Εδώ συναντιόντουσαν τα καλντερίμια που ένωναν πολλά χωριά του Ανατολικού Πηλίου με άλλα του δυτικού και το Βόλο.

Πήλιο

Μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα οι μετακινήσεις στο Πήλιο γίνονταν από τα λιθόστρωτα μονοπάτια με ζώα, συνήθως μουλάρια. Μία στάση, λοιπόν, στα παλιά πανδοχεία του οικισμού ήταν απαραίτητη για τους ταξιδιώτες και τους έμπορους.

Πήλιο παράδοση

Εκείνη την εποχή, οι οδοιπόροι σταματούσαν με τα ζώα τους να ξαποστάσουν και να φάνε ένα πιάτο φαγητό πριν συνεχίσουν το δρόμο τους. Αν τους έπιανε καμιά φορά η νύχτα ή ξεσπούσε κακοκαιρία και δεν μπορούσαν να συνεχίσουν, διανυκτέρευαν στα χάνια και συνέχισαν την επόμενη μέρα.

πήλιο Χάνια δρόμος χιόνι

Παλαιότερα υπήρχαν τέσσερα χάνια, του “Λούκουλου”, του “Μάνθου”, του “Ζήση” και του “Θεοδώρου”. Από εκείνα τα παλιά χάνια δεν υπάρχει κανένα πλέον.  Όλα γκρεμίστηκαν και στη θέση τους χτίστηκαν καινούργια κτίρια.

 

 

Πως να πάτε: Η τοποθεσία στο χάρτη

Εκεί κοντά...
Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 7.68 km :
Πινακάτες: Αυθεντικό Πήλιο
Πινακάτες Πήλιο

Απ’ όλα τα χωριά του Πηλίου, υπάρχει ένα που ξεχωρίζει για την παραδοσιακή Πηλειορίτικη αρχιτεκτονική του…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 9.77 km :
Πήλιο: Το Παλιό Γεφύρι στην Τσαγκαράδα

Ο χρόνος το έχει ξεχάσει και οι άνθρωποι το προσπερνούν… Το παλαιότερο πέτρινο γεφύρι στο Πήλιο είναι ένα πραγματικό έργο τέχνης κι έχει εξαιρετικά εύκολη πρόσβαση για όλους. Προσοχή στην μικρή πινακίδα…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 9.93 km :
Τσαγκαράδα: Ένας πλάτανος χιλιόχρονος, μαγκούφης και παράξενος
Τσαγκαράδα πλάτανος

Στη γραφική Τσαγκαράδα του Πηλίου, υπάρχει ένας αιωνόβιος πλάτανος, “μαγκούφης και παράξενος” όπως λένε οι ντόπιοι, που τα κλαδιά του έχουν δει πολλά…
Ένα μνημείο της φύσης και σημείο αναφοράς στο καταπράσινο βουνό των Κενταύρων…