Η λίμνη Στυμφαλία είναι μία από λίγες ορεινές λίμνες της Πελοποννήσου. Βρίσκεται σε οροπέδιο και σε υψόμετρο 680μ. πλαισιωμένη από τις, χιονισμένες μέχρι και τον Απρίλη, κορυφές της Ζήρειας και του Ολίγυρτου.

Η περιοχή ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 και είναι παράδεισος για παρατήρηση πουλιών και βόλτες στη φύση.

Στις γύρω πλαγιές είναι σκορπισμένα μία χούφτα γραφικά χωριουδάκια με πέτρινες βρύσες και τρεχούμενα νερά: Καρτέρι, Μικρός Μαχαλάς, Λαύκα, Καστανιά, Δροσοπηγή, Στυμφαλία με τους οικισμούς Κιόνια και Μάτσιζα, Κυλλήνη, Καλλιάνι, Ψάρι, Ασπρόκαμπος, Κεφαλάρι και Καίσαρι. Στα περισσότερα χωριά υπάρχουν ταβερνάκια και πολλές ψησταριές που ενοικιάζουν και δωμάτια ενώ λειτουργούν και αρκετοί ξενώνες.

Στυμφαλία λίμνη Κορινθία
Το οροπέδιο Στυμφαλίας από ψηλά.

Όποιον δρόμο κι αν πάρετε για να φτάσετε στο οροπέδιο της Στυμφαλίας (είτε από τους αμπελώνες της Νεμέας είτε από το Κιάτο στα βόρεια παράλια της Πελοποννήσου) είναι “πράσινη διαδρομή” με εντυπωσιακές εναλλαγές της βλάστησης. Κωνοφόρα δάση κεφαλληνιακής ελάτης, μαύρης πεύκης, βελανιδιές και καρυδιές, πανύψηλα πλατάνια, ιτιές και λεύκες σε ρεματιές με τρεχούμενα νερά, θυμάρι, λεβάντα και τσάι του βουνού ανάμεσα σε ρείκια και πουρνάρια.

 Τοπία ημιορεινά καταλήγουν στο μυστηριακό οροπέδιο της Στυμφαλίας όπου κυριαρχεί η θρυλική λίμνη.

Στυμφαλία λίμνη Κορινθία
Οι γύρω βουνοκορφές “κρατούν” χιόνι μέχρι τον Απρίλη.

Στους καλαμιώνες της Στυμφαλίας

Ο γύρος της λίμνης Στυμφαλία γίνεται από έναν σχετικά καλό ασφαλτόδρομο που άλλοτε πλησιάζει τις όχθες και άλλοτε απομακρύνεται από αυτές δίνοντας πανοραμική θέα στη λίμνη και τους πυκνούς καλαμιώνες της. Εδώ βρίσκουν καταφύγιο περισσότερα από 160 είδη ορνιθοπανίδας.

Ενα ψάρι που το έλεγαν… Stymfalicius

 Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα είδος ενδημικού ψαριού που ζει μόνο στη λίμνη Στυμφαλία. Ονομάζεται Phoxinellus Stymfalicius και επιβιώνει τις περιόδους ξηρασίας της λίμνης μέσα στα λασπόνερα σχηματίζοντας ένα γλιστερό κάλυμμα λάσπης γύρω από το σώμα του. Το μήκος του φτάνει τα λίγα χιλιοστά και ζει το πολύ δύο χρόνια. Ανήκει στα απειλούμενα είδη και γι΄ αυτό αναφέρεται στο «κόκκινο βιβλίο» της ΕΕ, μαζί με άλλα ζώα και φυτά της περιοχής.

Στυμφαλία λίμνη Κορινθία
Πυκνοί καλαμιώνες σκεπάζουν τη λίμνη Στυμφαλία.

Μεσαιωνική μονή Ζάρακα – Αρχαία Στύμφαλος

Ο κεντρικός δρόμος λίγο πριν φτάσει στις όχθες της λίμνης, περνά δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο όπου δεσπόζει ό,τι επέμεινε από τη μεσαιωνική Μονή Ζάρακα. Την ίδρυσαν Κιστερκιανοί μοναχοί από τη Σαβοΐα, τον 13ο αιώνα κι έχει δομηθεί κατά μεγάλο μέρος με αρχαίο υλικό, πιθανότατα από το ναό της Αρτέμιδας που εκτιμάται ότι βρισκόταν στην ίδια θέση.

Η αρχαιολογική σκαπάνη του Αναστασίου Ορλάνδου έφερε στο φως κατά τα έτη 1924-1930  την αρχαία πόλη της Στυμφαλίας, την αρχαία Στύμφαλο. Πήρε το όνομά της από τον μυθικό ήρωα Στύμφαλο, τον πρώτο κάτοικο της περιοχής.

Στυμφαλία λίμνη Κορινθία
Περιβαλλοντικά μονοπάτια γύρω από τη λίμνη Στυμφαλία.

Η Στυμφαλία του μύθου και του θρύλου

Η λίμνη Στυμφαλία είναι στενά δεμένη με έναν από τους άθλους του μυθικού ήρωα Ηρακλή, ο οποίος απομάκρυνε με κρόταλα τις απειλητικές Στυμφαλίδες Όρνιθες που κατοικούσαν στα έλη.

Την περιοχή, όμως, στοιχειώνει ακόμη και σήμερα ο μύθος για τον τάφο του βασιλιά Αίπυτου, αδελφού του Στύμφαλου, πρώτου οικιστή της περιοχής.

Σύμφωνα με το μύθο, ο Αίπυτος λάτρευε το κυνήγι, πέθανε από δάγκωμα φιδιού και ετάφη με βασιλικές τιμές και αμύθητα πλούτη σε κοντινή περιοχή του Γεροντείου όρους. Ο περιηγητής Παυσανίας (2ος αι. μ.Χ.) αναφέρεται στον τάφο του βασιλιά Αίπυτου, όμως οι αρχαιολόγοι τον αναζητούν ακόμα και σήμερα…

Το Greek-Crossroads προτείνει..

  Βόλτα με ποδήλατο: Ο γύρος της λίμνης Στυμφαλία (από τον ασφαλτόδρομο) με ομαλές ανηφοροκατηφόρες μέχρι τους πεδινούς οικισμούς Καρτέρι και Λαύκα. Μετά το Καρτέρι ο δρόμος προς Καστανιά είναι πολύ ανηφορικός με έντονες στροφές.

Bird-watching (παρατήρηση πουλιών): Η λίμνη Στυμφαλία είναι ένας σπάνιος υδροβιότοπος. Προσεγγίστε χωρίς φωνές και μηχανοκίνητους θορύβους, με υπομονή και σεβασμό. Από την παραλίμνια περιοχή του χωριού Στυμφαλία ξεκινούν δύο περιβαλλοντικά μονοπάτια, δεξιά και αριστερά της λίμνης.

Γιορτή των Πουλιών: μια όμορφη εμπειρία για μικρούς και μεγάλους. Διοργανώνεται τα τελευταία χρόνια στη λίμνη Στυμφαλία από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, κάθε Οκτώβριο.

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

Πλήρως εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον και με εξαιρετική θέα στη λίμνη, το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας ξεναγεί τον επισκέπτη σε κάθε πτυχή της “μυστικής ζωής” στην περιοχή από την αρχαιότητα χρόνια ως σήμερα. Το μουσείο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 2010 και τα εκθέματα του αφορούν αποκλειστικά τη συγκεκριμένη περιοχή. Είσοδος 3 ευρώ. (Πληροφορίες: 27470 22296).

Κράτα το

Πως να πάτε: Η τοποθεσία στο χάρτη

Εκεί κοντά...
Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 10.37 km :
Μυκηναϊκό Νεκροταφείο Αηδονιών
Αηδόνια Νεμέα Μυκηναϊκό Νεκροταφείο

Ένα από τα σημαντικότερα μυκηναϊκά νεκροταφεία της Πελοποννήσου, λίγα χιλιόμετρα δυτικά της Νεμέας…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 14.53 km :
Ορεινή Κορινθία: Το art-ταβερνάκι στα Μποζικά

Η άλλη πλευρά της ορεινής Κορινθίας, η μη τουριστική, “κρύβει” ένα παραδοσιακό αγροτουριστικό art-ταβερνάκι που δεν συγκρίνεται με άλλο, κι έναν αναγνωρισμένο γλύπτη που δεν ησυχάζει ποτέ…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 18.10 km :
Λίμνη Δόξα-Οροπέδιο Φενεού
Lake Doxa Feneos, Λίμνη Δόξα Φενεός

Το οροπέδιο Φενεού, όπου παράγονται τα ονομαστά όσπρια, αποκαλύπτει μικρά φιλόξενα ορεινά χωριά και τη μικρή τεχνητή λίμνη Δόξα. Μία από τις πιο όμορφες ορεινές περιοχές της Κορινθίας για πικ-νικ και ατέλειωτες βόλτες με ποδήλατο…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 21.99 km :
Νεμέα: Δρόμοι κρασιού και ιστορίας
Αρχαία Νεμέα Δρόμοι Κρασιού

Κάτι παραπάνω από μία εκδρομική πρόταση που οδηγεί στα πιο όμορφα σημεία μιας αμπελουργικής περιοχής…