Κάθε χρόνο στη Σέριφο γίνονται δεκάδες πανηγύρια, που οργανώνονται από τους «κτήτορες», τις οικογένειες  που είναι υπεύθυνες και για τη συντήρηση της κάθε εκκλησίας του νησιού. Κι όταν το ξωκλήσι γιορτάζει στήνεται μεγάλο γλέντι.

Τα πανηγύρια αυτά είναι κάτι κάτι σαν …κοινό μυστικό της τοπικής κοινωνίας. Όλοι γνωρίζουν πού και πότε γίνονται -εκτός από τους τουρίστες. Όλοι όσοι παραβρεθούν όμως, ντόπιοι και ξένοι, είναι ευπρόσδεκτοι.

Το εντυπωσιακό στα πανηγύρια που κάνουν οι “κτήτορες” των εκκλησιών είναι ότι γίνονται στα πιο απίστευτα μέρη του νησιού. Γιατί τα ξωκλήσια που γιορτάζουν βρίσκονται είτε πάνω σε ακροθαλασσιές είτε πάνω σε βουνά και ξεχασμένα χωριά.

Σέριφος πανηγύρι Αγιος Σώστης
Το πανηγύρι στον Αη Σώστη Σερίφου, 7 Σεπτεμβρίου. Οι νησιώτες διατηρούν ζωντανά τα έθιμα του τόπου.

Το ξωκλήσι του Αη Σώστη είναι χτισμένο πάνω στο βράχο σε μία από τις πιό όμορφες παραλίες του νησιού. Οι “κτήτορες” του οργανώνουν το πανηγύρι του Αγίου Σώστη κάθε Σεπτέμβριο. Τηρούν κάθε χρόνο πιστά το έθιμο και μαγειρεύουν οι ίδιοι εξαιρετικές τοπικές νοστιμιές (κρέας, πατάτες, φάβα κ.α). Κερνούν όσους παραβρεθούν μηδενός εξαιρουμένου. Η φιλοξενία τους είναι υποδειγματική.

Σέριφος πανηγύρι Αγιος Σώστης
Τα πιάτα πάνε κι έρχονται…

Θα σάς βάλουν να καθίσετε μαζί τους στα κτιστά τραπέζια που υπάρχουν σε κάθε ξωκλήσι ή ακόμη και στις πεζούλες. Θα σας κεράσουν από το κρασί τους και τα φαγητά που έχουν ετοιμάσει με μεράκι, ενώ θα συνεχίσουν όλο το βράδυ το μαγείρεμα και θα προσφέρουν δωρεάν, μέχρι να φάνε όλοι.

Το γλέντι κρατά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με παραδοσιακούς νησιώτικους ρυθμούς.

Πως να πάτε: Η τοποθεσία στο χάρτη

Εκεί κοντά...
Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 1.29 km :
Διαμονή: “Studios Όρμος” Σέριφος

Τοποθεσία ιδανική για όσους αναζητούν την απόλυτη ελληνική φιλοξενία και την κυκλαδίτικη απλότητα του Αιγαίου, δυό βήματα από τη θάλασσα…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 2.26 km :
Σέριφος: Χώρα με απέριττη κυκλαδίτικη ομορφιά
Σέριφος χώρα

Η Σέριφος ξεπροβάλλει σαν ζωγραφιά μέσα στο γαλάζιο του Αιγαίου. Ενας βράχος με λευκά κυκλαδίτικα σπιτάκια στην κορυφή του και αμμουδιές. Πολλές και ωραίες!