Η Κορώνη είναι ένα «μπαλκόνι» στον Μεσσηνιακό κόλπο. Τριγυρισμένη από τη θάλασσα και αμφιθεατρικά χτισμένη γύρω από το βενετσιάνικο κάστρο της απέχει 52 χλμ από την Καλαμάτα και αναδεικνύει τα χρώματα της στο πρωινό φώς, καθώς ο ήλιος προβάλλει από τον Ταύγετο… 

Κορώνη Μεσσηνία
Ανατολή στο λιμανάκι της Κορώνης. Ο ήλιος προβάλλει από τον Ταϋγετο.

Στο λιμανάκι της Κορώνης «δένουν» ψαρόβαρκες και υπάρχουν ταβερνάκια που σερβίρουν φρέσκο ψάρι.

Στενά δρομάκια ανηφορίζουν σε γειτονιές με μονώροφα και διώροφα σπίτια μέχρι την κορυφή του λόφου και το ξακουστό κάστρο της. Πρόκειται για ένα από τα λίγα κάστρα στην Ελλάδα που κατοικείται ακόμη ενώ μπορείτε να περάσετε στο εσωτερικό του και με αυτοκίνητο.

Μεσσηνία Κορώνη

Το κάστρο της Κορώνης

Η βόλτα στο κάστρο αποκαλύπτει γραφικές γειτονιές μέσα και έξω από τα τείχη με απέραντη θέα στη θάλασσα. Χαμηλά σπιτάκια και αυλές με γεράνια…

Κορώνη Μεσσηνία κάστρο
Σπιτάκια κολλημένα στα τείχη του κάστρου

Ένα λιθόστρωτο καλντερίμι διασχίζει την πύλη και οδηγεί σε βυζαντινές εκκλησιές και μνημεία. Θα δείτε τα ερείπια του ναού της Αγίας Σοφίας, το νεκροταφείο με τον κατεστραμμένο από φωτιά  ναό του Αγίου Χαραλάμπους, το επισκέψιμο παλαιοημερολογίτικο γυναικείο μοναστήρι του Ι. Προδρόμου.

Μεσσηνία Κορώνη κάστρο Ι.Μ Προδρόμου
Το παλαιοημερολογίτικο γυναικείο μοναστήρι του Ι. Προδρόμου μέσα στο κάστρο.

Το κάστρο της Κορώνης χτίστηκε κατά τον 6ο ή 7ο αιώνα. Καταλαμβάνει το ακρωτήριο στα ανατολικά της  πόλης και είναι χτισμένο στα ερείπια της αρχαίας Μεσσηνιακής πόλης “Ασίνη”. Το 1500 κατελήφθη από τον Τούρκο πασά Bayazit και παρέμεινε υπό την τουρκική κυριαρχία μέχρι 1686, όπου και κατελήφθη εκ νέου από τους Ενετούς. Το 1715, όταν απεχώρησαν οι Ενετοί από την Πελοπόννησο, το κάστρο πέρασε και πάλι στην κυριαρχία των Τούρκων, οι οποίοι το κράτησαν μέχρι το 1828, όπου κι ελευθερώθηκε από το Γάλλο στρατηγό Maison.

Εδώ και αρκετά χρόνια, είναι σε εξέλιξη εργασίες αποκατάστασης σε διάφορα σημεία του κάστρου από την  Αρχαιολογική Υπηρεσία.Μεσσηνία Κορώνη κάστρο

«‘Εχεις μπάρμπα στη Κορώνη;»

Μια παροιμιώδης έκφραση που είναι ταυτισμένη με την όμορφη Κορώνη. Η προέλευση της φράσης χάνεται στα βάθη των αιώνων κι έχει πολλές ιστορικές εκδοχές. Σε κάθε περίπτωση αναφέρεται στους προύχοντες της Κορώνης που- τόσο επί Ενετοκρατίας όσο και επί Τουρκοκρατίας λόγω ειδικού καθεστώτος πλούτου και δύναμης- έκαναν ρουσφέτια για τους δικούς τους.

Η έκφραση χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα για κάποιον που έχει μεγάλα μέσα και υψηλές γνωριμίες που τού εξασφαλίζουν προνομιακή μεταχείριση στις δουλίτσες του, περιζήτητους διορισμούς, καλοπληρωμένες αργομισθίες, χαριστικές συμβάσεις…

Παραλίες

Πολύ κοντά είναι η απλωτή αμμουδιά Ζάγκα- παραλία που προτιμούν κυρίως οι ντόπιοι- με καθάρια νερά και πολλά ήσυχα σημεία μακριά από τις ξαπλώστρες.

Πως να πάτε: Η τοποθεσία στο χάρτη

Εκεί κοντά...
Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 22.80 km :
Μεθώνη: Στο “σταυροδρόμι” δύο θαλασσών
Μεθώνη Μεσσηνία

Χτισμένη στο νοτιοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου, η Μεθώνη ξεχωρίζει για την ήρεμη ομορφιά του τοπίου της, τις κρυστάλλινες θάλασσες και το σπουδαίο κάστρο της…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 22.84 km :
Το επιβλητικό κάστρο της Μεθώνης
κάστρα και πύργοι στα Ελληνικά σταυροδρόμια

Όσοι έχουν επισκεφθεί τη Μεθώνη, λένε πως επιβάλλεται να πάει κάποιος εκεί μόνο για να δει το κάστρο της. Κι έχουν δίκιο. Γιατί; Επειδή το κάστρο της Μεθώνης είναι από τα εντυπωσιακότερα της Μεσογείου…