Ανδρίτσαινα: Χτισμένη σε υψόμετρο 765 μέτρων, στα όρια των νομών Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας,  διατηρεί την ιστορική της παράδοση και ξεχωρίζει για την Τρανή Βρύση της και την ακόμη πιο τρανή  Βιβλιοθήκη της.

Τα πετρόχτιστα αρχοντικά της, τα πλακόστρωτα δρομάκια της, η πέτρινη πλατεία με την υπέροχη θέα στα βουνά της ορεινής Αρκαδίας, η αρχαιότερη βρύση της Πελοποννήσου και η σπουδαία της βιβλιοθήκη αναδεικνύουν την Ανδρίτσαινα σε έναν σημαντικό “σταθμό” στις περιηγήσεις μας στην Πελοπόννησο.

Ανδρίτσαινα Αρκαδία
Πετρόχτιστα αρχοντικά στην Ανδρίτσαινα.

Η Ανδρίτσαινα οφείλει το όνομά της στην όμορφη χήρα του Αντρίκου Μουρμούρη, την Αντρίκαινα ή Αντρίτσαινα (από την εγχώρια προφορά του «και» ως «τσαι») που είχε το  χάνι της («Χάνι της Ανδρίτσαινας») στη θέση που σήμερα βρίσκεται η πέτρινη βρύση, η λεγόμενη «Τρανή Βρύση».

Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη ή Νικολοπούλειος Βιβλιοθήκη.

‘Ενα όμως ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της Ανδρίτσαινας, είναι η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη ή Νικολοπούλειος Βιβλιοθήκη.

Ιδρύθηκε το 1840 και περιλαμβάνει σπάνια χειρόγραφα, βιβλία και σημαντικά έγγραφα του 16ου – 17ου αιώνα αλλά και της ελληνικής επανάστασης.

Σήμερα η συλλογή διαθέτει πάνω από 40.000 βιβλία.

Πρώτος και βασικός δωρητής της «Νικολοπουλείου Βιβλιοθήκης» είναι ο Κωνσταντίνος-Αγαθόφρων Νικολόπουλος,  καθηγητής της ελληνικής λογοτεχνίας στο «Αθήναιον» των Παρισίων και  δάσκαλος σε διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ο Κ.-Α. Νικολόπουλος ασχολήθηκε με την ποίηση και τη μουσική, και ενώ ακόμα ζούσε, το όνομά του συμπεριελήφθη στην «Παγκόσμια Βιογραφία των Μουσικών».

Νικολόπουλος Ανδρίτσαινα Νικολοπούλειος βιβλιοθήκη
Κωνσταντίνος-Αγαθόφρων Νικολόπουλος.

Ο ίδιος υπήρξε ιδιοφυής και εξαιρετικά φιλομαθής, θερμός πατριώτης, μανιώδης συλλέκτης του βιβλίου, γνώστης της ελληνικής γλώσσας και φιλολογίας, ενώ μιλούσε και έγραφε πολύ καλά τη Γαλλική, Γερμανική και Ιταλική γλώσσα.

Έγινε μέλος της Ιονίου Ακαδημίας και της Φιλοτεχνικής Εταιρείας του Παρισιού, και διορίστηκε σε αξιόλογη θέση της Βιβλιοθήκης του Ινστιτούτου της Γαλλίας (υποβιβλιοθηκάριος). Υπήρξε μέλος της «Ελληνικής Εταιρείας» του Παρισιού, που ιδρύθηκε το 1828, και Γενικός Γραμματέας της για ένα διάστημα.

Ο Κ.-Α. Νικολόπουλος δώρησε τα πολύτιμα βιβλία του στον τόπο καταγωγής του, την Ανδρίτσαινα. Ο ίδιος είχε γεννηθεί στη Σμύρνη.

Όλα τα βιβλία του τοποθετήθηκαν σε 47 κιβώτια και μεταφέρθηκαν από τον 6ο όροφο της οδού Καστιλιόν 12 στο Παρίσι με πλοίο μέχρι το Ναύπλιο, και από εκεί με ζώα στην Ανδρίτσαινα, πρωτεύουσα τότε της ορεινής Ολυμπίας.

Παραλήπτες του σπουδαίου φορτίου ήταν ο τότε Δήμαρχος Ανδρίτσαινας Κωνσταντίνος Ζαριφόπουλος και ο μετέπειτα υπουργός Παιδείας, Χαράλαμπος Χριστόπουλος, επίσης Ανδριτσάνος. Για 39 χρόνια τα σπάνια βιβλία του Κ.-Α. Νικολόπουλου έμειναν αποθηκευμένα στη μικρή εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας…

Ανδρίτσαινα τρανή βρύση
Ανδρίτσαινα. Τρανή Βρύση.

Η Τρανή Βρύση

Στην Ανδρίτσαινα βρίσκεται και η  αρχαιότερη βρύση της Πελοποννήσου, η Τρανή Βρύση,, που κτίστηκε το το 1724. Πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία με τα καφενεδάκια και τα γραφικά ταβερνάκια.

Διαμονή

Στην κεντρική πλατεία της Ανδρίτσαινας λειτουργεί όλο το χρόνο ένας μικρός φιλόξενος ξενώνας.

Πως να πάτε: Η τοποθεσία στο χάρτη

Ηλεία
 Συντεταγμένες GPS: 37.4844093, 21.9080906
Εκεί κοντά...
Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 6.24 km :
Επικούριος Απόλλων ο… σκηνίτης
Επικούριος Απόλλων, Apollo temple Vassea tent

Όποιος τον αντικρίσει, τον θυμάται σε όλη του τη ζωή. Πρόκειται για έναν αφανή Παρθενώνα στα βουνά της Πελοποννήσου, που λίγοι έχουν ακούσει γι΄ αυτόν κι ακόμη λιγότεροι έχουν δει. Εδώ και δεκαετίες κρύβεται κάτω από μία τεράστια τέντα, που με κόπο κρατά μακριά ανέμους και βροχές…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 6.27 km :
Ορεινή Ηλεία: Ανδρίτσαινα-Επικούριος Απόλλων-Φαράγγι Νέδας

Μία διαδρομή στην άγνωστη ορεινή Ηλεία. Ο νόμος Ηλείας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ” το περιβόλι της Ελλάδας”. Προικισμένος από τη φύση τόπος. Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων απλώνονται από τις απλωτές αμμουδιές μέχρι τις ομαλές πλαγιές των λόφων. Υπάρχει όμως και η ορεινή Ηλεία με φύση, που παραμένει ανέγγιχτη, και “πράσινες” οδικές διαδρομές […]

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 12.68 km :
Καρύταινα η μεσαιωνική

Το μεσαιωνικό παραδοσιακό χωριό, με το ξακουστό γεφύρι του στον Αλφειό ποταμό, αποτελεί εναλλακτικό προορισμό για τις περιηγήσεις στα ορεινά της Αρκαδίας

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 12.85 km :
Καταρράκτες Νέδας: Ο μικρός “θησαυρός” της Πελοποννήσου

Ένας μικρός “θησαυρός” στην Πελοπόννησο. Ο ποταμός με το θηλυκό όνομα που διασχίζει ένα εντυπωσιακό φαράγγι με καταρράκτες και λίμνες με κρυστάλλινα νερά…