Μία “πράσινη” διαδρομή, που διασχίζει λοφοσειρές, ιστορικούς  οικισμούς και πυργόσπιτα για να καταλήξει μέσα από δρομίσκους σε γραφικές απλωτές αμμουδιές στην ανατολική ακτογραμμή της Μάνης. Ένα τόπος προικισμένος κι αγαπημένος…

Στις άγνωστες γωνιές της ανατολικής Μάνης στη Λακωνία, αφετηρία της διαδρομής είναι το γραφικό Γύθειο. Αμφιθεατρικά χτισμένο με διατηρητέα σπίτια πάνω από το λιμάνι, είναι μία από τις ωραιότερες πόλεις της χώρας που προσφέρει πολλές επιλογές σε διαμονή και διασκέδαση.

Γύθειο Λακωνία
Γύθειο

Το πέρασμα στη Μάνη

Πέτρα, ελιές και θάλασσα: Η Μάνη είναι τόπος άγριος και θέλει ψάξιμο, σπιθαμή προς σπιθαμή. Mέσα από τις λαγκάδες ξεπροβάλλουν πυργόσπιτα, ιστορία και παραλίες. Κάθε διαδρομή αποκαλύπτει τις ομορφιές του τόπου. 

Λακωνία Παναγία Πασσαβά
Βυζαντινή εκκλησία Παναγία Πασσαβά του 17ου αιώνα.

Σχεδόν 11 χλμ από το Γύθειο, με κατεύθυνση προς Αρεόπολη μέσω της επαρχιακής οδού Γυθείου-Αρεόπολης, στο χωριό Χωσιάριο, ο δρόμος μπαίνει στο  φαράγγι της Μάνης. Το μοναδικό πέρασμα  προς την Ανατολική Μάνη.

Πολύ κοντά, βρίσκεται και η βυζαντινή εκκλησία Παναγία Πασσαβά του 17ου αιώνα. Στο λόφο υπάρχουν τα απομεινάρια του κάστρου του Πασσαβά με εντυπωσιακή θέα στον Λακωνικό κόλπο και τα Κύθηρα. Το όνομά του προέρχεται από το Γαλλικό “Pas avant” που σημαίνει «Έως εδώ».

Ο Πασσαβάς αποτέλεσε Βαρωνία των Φράγκων και το 1262 το κάστρο αποδόθηκε στους  Βυζαντινούς ως αντάλλαγμα του αιχμαλώτου Γ. Βιλλεαρδουίνου. Επεσε στα χέρια των Τούρκων το 1481 κατά την Οθωμανική κατοχή. Μετά από σφοδρές μάχες και αγώνες αιώνων, το 1780 οι Μανιάτες με τους Γρηγοράκηδες- μία ιστορική οικογένεια της Μάνης- νίκησαν τους Τούρκους και έκτοτε το κάστρο παρέμεινε στην κυριαρχία της Μάνης. Σήμερα στο κάστρο διακρίνονται απομεινάρια των φράγκικων πύργων, των  προμαχώνων και της κεντρικής πύλης.

Προς τη θάλασσα…

Από τον κεντρικό δρόμο Γυθείου-Αρεόπολης και ακολουθούμε την ταμπέλα προς Βαθύ (2 χλμ).

Στη στροφή θα δείτε τους ντόπιους παραγωγούς να πωλούν ό,τι βγάζει το μποστάνι. Αγοράστε ντομάτα Λακωνίας,ελαιόλαδο και ψωμί από το φούρνο λίγα μέτρα πιο κάτω, στη διχάλα.

Οδηγούμε πλέον σε στενό ασφάλτινο δρόμο μέσα από περιβόλια και ελαιώνες.

 Στη διχάλα έχουμε δύο επιλογές. Ο ένας δρόμος αριστερά καταλήγει στον οικισμό Βαθύ με τεράστια παραλία όπου βρίσκεται ένα από τα θρυλικά κάμπινγκ της περιοχής με ήσυχο μπαράκι πλάι στο ποτάμι και το πέτρινο γεφύρι.

Βαθύ Λακωνία παραλία γεφύρι
Πέτρινο γεφύρι και ποτάμι στην παραλία Βαθύ.

Ο άλλος δρόμος δεξιά συνεχίζει προς Αγερανό, στην άλλη άκρη της παραλίας, όπου υπάρχει επίσης κάμπινγκ, ταβερνάκια, ξενοδοχεία, ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Στους γύρω λόφους διακρίνονται τα καστρόσπιτα που ξεπροβάλλουν εντυπωσιακά αν προσεγγίσετε την περιοχή με σκάφος. Στην απλωτή παραλία Βαθύ κάθε καλοκαίρι υπάρχουν φωλιές θαλάσσιας χελώνας με ειδική σήμανση. Να πλησιάσετε με προσοχή.

Βαθύ λακωνία παραλία χελώνα καρέτα-καρέτα
Φωλιά θαλάσσιας χελώνας με σήμανση. Παραλία Βαθύ

Στον Αγερανό βρίσκεται ένας από τους πιο ιστορικούς Πύργους της Μάνης, ο Πύργος των Γρηγοράκηδων. Το Πυργοκάστελλο του Αντωνόμπεη Γρηγοράκη  βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία των Ταξιαρχών στη στροφή του δρόμου. Εντυπωσιακά τείχη, πύλη, παλατάκι και θέα σε όλο το Βαθύ και την απλωτή παραλία του.

Αγερανός Κάστρο Γρηγοράκη Λακωνία
Αγερανός Λακωνίας. Καστρο-κατοικία Γρηγοράκη.

Ο Αγερανός ήταν έδρα του καπετάνιου Αντώνη Γρηγοράκη που το 1803-1808 χρημάτισε 5ος Μπέης της Μάνης. Η φημισμένη οικογένεια των Γρηγοράκηδων ανέδειξε 3 Μπέηδες που ηγεμόνευσαν τα περισσότερα χρόνια στη Μάνη (26 χρόνια) και ακολουθεί ο Π. Μαυρομιχάλης  (με 6 χρόνια ως Μπέης). Δυτικά στο ύψωμα βρίσκονται οι οχυρωμένες Πυργοκατοικίες του Αλτζερινάκου και του Ξηνταράκου και το Πυργοσυγκρότημα του Τσικουρίου (ανηψιών του Μπέη).

Ο δρόμος από τον Αγερανό συνεχίζει στενός και οδηγεί στο ωραίο ψαροχώρι Καμάρες (Δίχοβα) με την απλωτή παραλία.

Καμάρες λακωνία
Παραλία Καμάρες

Στενοί χωματόδρομοι καταλήγουν σε παραθαλάσσιους και αγροτικούς οικισμούς με ωραία σημεία για κολύμπι και, τέλος, οδηγούν πάλι στον κεντρικό δρόμο Αρεόπολης- Γυθείου, κοντά στην Καριούπολη.

 Το οχυρό στην Καριούπολη

Καρυούπολη λακωνία

 Στη Μάνη ο κάθε οικισμός κρύβει και από ένα πυργόσπιτο. Τα περισσότερα ανήκουν σε οικογένειες Μανιατών.  Αποκάλυψη της περιοχής είναι η Καριούπολη, πάνω από τις λαγκάδες του ποταμού Σκύρα. Ενας παραδοσιακός οικισμός-οχυρό που απέχει μόλις 1 χλμ από τον κεντρικό δρόμο Γυθείου- Αρεόπολης (υπάρχει ταμπέλα).

Στην Καριούπολη  δεσπόζει  το  οχυρό των Καβαλλιεράκη-Φωκά  και ο Πύργος  των Φωκάδων. Το επιβλητικό οχυρό καταλαμβάνει το ύψωμα του λόφου και τα χρόνια της Τουρκοκρατίας έφραζε τη διέλευση προς τη Μάνη. Αργότερα – στα χρόνια της επανάστασης του ’21- προστέθηκε ανατολικά και ο Πύργος που πρωτο-κτίστηκε από τον Κασονάκο Καβαλλιεράκη. Εντυπωσιακός ακόμη και σήμερα…

Ο παραδοσιακός οικισμός της  Καριούπολης απέχει μόνο 1 χλμ. από τον κεντρικό δρόμο Γυθείου-Αρεόπολης και στην πέτρινη πλατεία λειτουργεί γραφική ταβέρνα. Απέναντι από τον ιστορικό πύργο του Κοσονάκου βρίσκεται είναι ο ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου, που κτίσθηκε το 1749 και φέρει ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες, αγνώστου αγιογράφου.

Το Greek-CrossRoads προτείνει...

* Κολύμπι στις παραλίες Βαθύ, Αγερανός και Καμάρες. Αμμουδιές που συναγωνίζονται το Αιγαίο.

* ΜΑΝΗ spidersΠοτό: το απόλυτο ροκ μπαρ της περιοχής Spiders και “καλά κρυμμένο μυστικό” των ντόπιων.
Στον κεντρικό δρόμο Γυθείου- Αρεόπολης, πάνω στο πουθενά, λίγο μετά την διασταύρωση για Αγερανό-Βαθύ.

*Διαμονή: Στο Γύθειο υπάρχουν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Πολλά οργανωμένα camping στην παραλία Μαυροβουνίου, στο Βαθύ και στον Αγερανό.

Κράτα το

Κράτα το

Πως να πάτε: Η τοποθεσία στο χάρτη

Εκεί κοντά...
Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 7.29 km :
Γύθειο: Στα βήματα της Ωραίας Ελένης
Γύθειο Λακωνία

Το αρχοντικό Γύθειο, η είσοδος για την θρυλική χερσόνησο της Μάνης, εντυπωσιάζει με τα νεοκλασικά κτήρια αμφιθεατρικά χτισμένα πάνω από το γραφικό λιμανάκι, τα στενά ανηφορικά δρομάκια και το νησάκι Κρανάη της Ωραίας Ελένης…