Στα αμπέλια του οινοποιείου Βρυνιώτη αναβιώνει μια σπάνια και ξεχασμένη ελληνική ερυθρή ποικιλία της Βόρειας Εύβοιας, το Βραδυανό, που δίνει ένα κρασί made in Greece με πολλές διακρίσεις.

Γευτήκαμε πρώτη φορά το κρασί Βρυνιώτη ταξιδεύοντας business class σε πτήση εξωτερικού, στο πλαίσιο καμπάνιας που έκανε η αεροπορική εταιρεία για την οινική ενημέρωση του επιβατικού κοινού της συστήνοντας κορυφαίους Έλληνες οινοποιούς και ελληνικές ποικιλίες. Ένα ποτήρι ήταν αρκετό για να αποφασίσουμε να επισκεφθούμε τον τόπο παραγωγής και να γνωρίσουμε από κοντά τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από αυτό το κρασί.

Βρυνιώτης βραδυανό Εύβοια οινοποιείο κρασί
Θέα στους αμπελώνες Βρυνιώτη

Το οινοποιείο της οικογένειας Βρυνιώτη βρίσκεται στα Γιάλτρα, ένα μικρό χωριό της Βόρειας Εύβοιας, 15 χιλιόμετρα από την Αιδηψό, και είναι επισκέψιμο όλο το χρόνο.

On the road again…

Προορισμός μας το βορειοδυτικό άκρο της Εύβοιας. Μία λωρίδα γης με νότιο-ανατολικό προσανατολισμό που εισχωρεί στο Μαλιακό κόλπο.

 

Η περιοχή αυτή αποτέλεσε από τα μέσα του περασμένου αιώνα μια σημαντική ζώνη παραγωγής κρασιών που εφοδίαζε την απέναντι περιοχή της Μαγνησίας. Οι καιροί στάθηκαν πάντα ευνοϊκοί με τους παραγωγούς αφού οι δροσεροί άνεμοι που φυσούν από το Αιγαίο διώχνουν τη ζέστη το καλοκαίρι.

Σε αυτό τον τόπο, που θυμίζει περιοχή φιόρδ, η οικογένεια Βρυνιώτη διατηρούσε ένα μικρό οικογενειακό πατητήρι-οινοποιείο, το οποίο σήμερα έχει αναστηλωθεί. Μπορεί κάνεις να δει την υπόγεια δεξαμενή ζύμωσης, την καρούτα, όπως τη λένε οι ντόπιοι.

Τη σκυτάλη στην οικογενειακή παράδοση πήρε τα τελευταία χρόνια ο Κώστας Βρυνιώτης, ο οποίος άρχισε να καλλιεργεί το πατρικό αμπέλι με βιολογικό τρόπο. Μας υποδέχεται ο ίδιος.

Επιτέλους, γνωρίζουμε τον άνθρωπο πίσω από το κρασί, που μάς οδήγησε στην περιοχή.

Βρυνιώτης βραδυανό Εύβοια οινοποιείο κρασί
Κώστας Βρυνιώτης, οινοποιός. Η αγάπη για τον τόπο του και το μεράκι τον οδήγησαν στην αναβίωση μίας σπάνιας και ξεχασμένης τοπικής ερυθρής ποικιλίας της Εύβοιας που έθρεψε γενιές ολόκληρες.

 

Ο άνθρωπος πίσω από το κρασί

Ο παραγωγός-οινοποιός Κωνσταντίνος Βρυνιώτης είναι «ποταμός» όταν μιλά για τη γη του, την καλλιέργεια του αμπελιού, την παραγωγή και την εμφιάλωση του κρασιού.

Με έκπληξη ανακαλύπτουμε ότι η αγάπη για τον τόπο του και το μεράκι τον οδήγησαν στην αναβίωση μίας σπάνιας και ξεχασμένης τοπικής ερυθρής ποικιλίας που έθρεψε γενιές ολόκληρες: Το Βραδυανό.

Σήμερα αυτή η υπό εξαφάνιση παραδοσιακή ελληνική ερυθρή ποικιλία ευδοκιμεί στον ιδιόκτητο αμπελώνα Βρυνιώτη (45 στρέμματα κατανεμημένα στα Γιάλτρα Αιδηψού και στο Όρος Τελέθριο) μαζί με την κοσμοπολίτικη γαλλική ερυθρή ποικιλία Syrah, και τις λευκές ελληνικές ποικιλίες Ροδίτης, Ασύρτικο και Μαλαγουζιά.

Ο οινοποιός Κώστα Βρυνιώτης, εργάστηκε 15 χρόνια στο συνεταιρισμό Γιάλτρων πριν αφοσιωθεί στην οικογενειακή επιχείρηση. Και μετά από πολλά χρόνια πειραματισμών και έρευνας, παρουσιάζει ένα μοναδικό κρασί με ελληνο-γαλλικό άρωμα.

Η αναβίωση της “ταπεινής” ποικιλίας Βραδυανό φέρνει την κουβέντα στα παλιά.

Στο πλευρό του Κ. Βρυνιώτη ο πατέρας του. Ο ίδιος θυμάται πώς, όταν ήταν παιδάκι ακόμη, μετέφεραν με τις βάρκες τα βαρέλια με κρασί τους απέναντι στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Κι όλο το χωριό ήταν στο πόδι…

Η ξενάγηση

Η περιήγηση ξεκινά με ξενάγηση στους χώρους του οινοποιείου όπου βλέπουμε την διαδικασία παραγωγής και εμφιάλωσης.

Βρυνιώτης βραδυανό Εύβοια οινοποιείο κρασί
«Τον περασμένο αιώνα μεταφέραμε βαρέλια γεμάτα κρασί με βάρκες από εδώ απέναντι στην Στερεά Ελλάδα» λέει ο πατέρας Βρυνιώτης.

Στο ισόγειο βρίσκεται ο χώρος οινοποίησης κι αμέσως πιο κάτω ο χώρος παλαίωσης κι εμφιάλωσης. Το οινοποιείο λειτούργησε με σύγχρονες προδιαγραφές για πρώτη φορά το 2008. Καταλήγουμε στο χώρο γευσιγνωσίας. Στο φιλόξενο καθιστικό, με τζάκι πλάι στο μπαρ, δοκιμάζουμε τα κρασιά Βρυνιώτη αγναντεύοντας από την βεράντα την πανοραμική θέα στον Ευβοϊκό και τα γύρω βουνά.

Πώς να πάτε

Οδικώς από εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, έξοδος Χαλκίδα και κατεύθυνση βόρεια προς Αιδηψό. Με πλοίο από το λιμάνι της Αρκίτσας (έξοδος εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας Αρκίτσα) προς Αιδηψό.

Η οδική διαδρομή από τη Χαλκίδα προς Αιδηψό, ένας επαρχιακός δρόμος που διασχίζει τη ραχοκοκαλιά της Εύβοιας με κατεύθυνση το βορρά, είναι “πράσινη” κι έχει ατέλειωτα ζικ-ζακ. Ακολουθεί μέσα από τα βουνά τον ποταμό Κηφέα. Οι απαραιτήτως χαμηλές ταχύτητες δίνουν την δυνατότητα να εντοπίσετε δροσερά σημεία για stop-over, περπάτημα και πικ-νικ κάτω από πλατάνια.

Η διαδρομή με πλοίο είναι ταχύτερη, αλλά πρέπει να ενημερωθείτε πριν για τα δρομολόγια των πλοίων.

Κράτα το

Πως να πάτε: Η τοποθεσία στο χάρτη

Εκεί κοντά...
Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 13.18 km :
Ποδήλατο στη «μύτη» της Βόρειας Εύβοιας
Εύβοια Γιάλτρα Αιδηψός Βρυνιώτης ποδήλατο φάρος Βασιλίνας

Μία διαδρομή με ποδήλατο περίπου 50 χλμ. που “κυκλώνει” το βόρειο ακρωτήρι της Εύβοιας, εκεί  που η «μύτη» της χώνεται στην Φθιώτιδα…