Τα Τριζόνια είναι το μοναδικό κατοικημένο νησί στον Κορινθιακό κόλπο. Εδώ τα αυτοκίνητα απαγορεύονται… δια ροπάλου, παιδιά- σκυλιά παίζουν ελεύθερα κι οι γάτες μαζεύονται στις ψαρόβαρκες για το μερίδιο τους.

Το νησάκι με τις πεντακάθαρες παραλίες βρίσκεται σε απόσταση μόλις 500 μέτρων από τις ακτές της Φωκίδας, απέναντι από τα χωριά Σπηλιά και Γλυφάδα.

Καΐκια μεταφέρουν, το ένα μετά το άλλο, σε μερικά λεπτά τους επισκέπτες με ελάχιστα χρήματα (τιμή εισιτηρίου 1 ευρώ το άτομο!).

Οι λέμβοι δένουν στο λιμανάκι του μικρού οικισμού με τα λίγα σπίτια του και τις γραφικές ταβερνούλες πλάι στο κύμα.

Τριζόνια

Τα Τριζόνια είναι ένα νησί άγνωστο στους πολλούς και αποτελεί ιδανικό προορισμό για μονοήμερες εκδρομές, για οικογενειακές διακοπές και για όσους αποζητούν ξεκούραση και ηρεμία μακριά από θορύβους.

Ο τόπος είναι αγκυροβόλι και ενδιάμεσος σταθμός για σκάφη αναψυχής.

Βόλτα στη μαρίνα του οικισμού.

Στο απάνεμο φυσικό λιμάνι του νησιού παλαιότερα διανυκτέρευαν οι ναυτικοί προκειμένου να συνεχίσουν με ασφάλεια το ταξίδι τους την επομένη.

Σήμερα κότερα και τα γιοτ δένουν στη μαρίνα των Τριζονιών, που βρίσκεται πίσω από τον οικισμό.

Τριζόνια
Καλή ψαριά!

Το νησάκι έχει έκταση μόλις 2,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα με μέγιστο μήκος τα 3 χλμ. και περπατιέται εύκολα. Ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα Τριζονίων που περιλαμβάνει τρία κύρια νησιά (Αγ. Ιωάννης, Πλανέμι και Πρασούδι).

Το ψηλότερο σημείο στα Τριζόνια είναι η Aετόραχη, σε υψόμετρο περίπου 106 μέτρων από τη θάλασσα.

Ανοιξιάτικο τοπίο στα Τριζόνια.

Ελιές, αμυγδαλιές, αμπέλια, φραγκοσυκιές, δενδροκυπάρισσα, σχίνοι, πουρνάρια και ευκάλυπτοι συμπληρώνουν το θαλασσινό τοπίο.

Παραλίες στα Τριζόνια

Στα Τριζόνια, υπάρχει η πλαζ του οικισμού, που ξεκινάει μετά την τελευταία ταβερνούλα. Δύο ακόμη παραλίες βρίσκονται λίγο μακρύτερα απόν οικισμό του νησιού, η Πούντα και τα Άσπρα Χαλίκια.

Τριζόνια

Η Παραλία Πούντα βρίσκεται στο ΝΑ τμήμα του νησιού κι έχει κοκκινωπή αμμουδιά. Η διαδρομή για την παραλία της Πούντας ξεκινάει από το χωματόδρομο περιμετρικά του φυσικού λιμανιού του νησιού και μετά από 30′ πορεία μέσα από συκιές, αμυγδαλιές, σχίνους, ελιές, πουρνάρια και κεδροκυπάρισσα συναντάμε την λεία αμμουδιά. Το άνοιγμα της ακτής δεν είναι ούτε 100 μέτρα. Ολόγυρά βράχοι αφιλόξενοι και στη μέση ένα μοναχικό φουντωτό κέδρο, μόλις 4 μέτρα από το νερό.

Η Παραλία Άσπρα Χαλίκια βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νησιού. Με αφετηρία πάλι το φυσικό λιμάνι του νησιού και μέσα από πυκνή βλάστηση διασχίζουμε έναν ελαιώνα και φτάνουμε στα “Άσπρα Χαλίκια”. Η διαδρομή είναι περίπου 20′.  Τα νερά είναι πεντακάθαρα και η παραλία με τα πολύχρωμα βοτσαλάκια δεν είναι μεγαλύτερη από 80 μέτρα.

Τριζόνια

Στο νησί υπάρχουν και παραλίες που δεν είναι προσβάσιμες με τα πόδια, όπως η παραλία Μονόλιθος. Μπορείτε να ζητήσετε πληροφορίες πρόσβασης από τους ντόπιους ψαράδες ή τους ιδιοκτήτες των λέμβων.

Τρεις πεζοπορικές διαδρομές για να το ανακαλύψετε τα Τριζόνια

Μονοπάτι 1: Ξεκινά από την εκκλησία Άγιος Γεώργιος του οικισμού και φτάνει μέχρι το ακρωτήρι Κόχειλας.

Σηματοδότηση μονοπατιών για να μη χάσετε το δρόμο…

Το μονοπάτι αυτό διασχίζει το βόρειο τμήμα του νησιού πλάι στη θάλασσα περνώντας από πλούσια δασική βλάστηση και προσφέροντας θέα στις απέναντι ακτογραμμές της στεριάς της Δωρίδας με τους οικισμούς της Σπηλιάς – Χανίων και Γλυφάδας.

Τριζόνια
Στάση δροσιάς και ξεκούρασης πλάι στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Μονοπάτι 2: Από την πλατεία του οικισμού μέχρι το φυσικό λιμάνι με τα σκάφη, ανάμεσα σε βλάστηση από συκιές, αμυγδαλιές και φραγκοσυκιές. Αριστερά αγναντεύουμε το νησάκι Πλανέμι και τον Κορινθιακό κόλπο καθώς και το παραδοσιακό φάρο.

Τριζόνια
Βάρκες στη στεριά…

Μονοπάτι 3: Συνεχίζει τον αγροτικό δρόμο από τον οικισμό και ανηφορίζει προς τη θέση “Πύργο” (Παλιόκαστρο), όπου υπάρχουν υπολείμματα μεσαιωνικού πύργου.

Τριζόνια
Θέα στο νησάκι Τριζόνια από τις ακτές της Στερεάς Ελλάδας.

Φαγητό- Διαμονή: Η περιοχή είναι ψαρότοπος και οι ταβερνούλες στα Τριζόνια σερβίρουν φρέσκο ψάρι. Στο νησί λειτουργού μερικά ξενοδοχεία και λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Περισσότερες πληροφορίες για καταλύματα εδώ

Πώς να πάτε

Τα Τριζόνια έχουν τακτική συγκοινωνία μέσω πλοιαρίου από τον οικισμό Χάνια Φωκίδος. Θα βρείτε άνετο χώρο πάρκινγκ για να αφήσετε το αυτοκίνητο σας (δωρεάν) και να περάσετε απέναντι στο νησί.

Τηλέφωνα Λέμβων: “Κεραυνός” 6942 694331- “Αγ-Νικόλαος” 6973 041581- “Ιωάννα” 6932 209439

Τριζόνια
Τα δρομολόγια των καϊκιών για τα Τριζόνια είναι συχνά κάθε μέρα.

Αν ταξιδεύετε με σκάφος: Το Νησί Τριζόνια βρίσκεται στη ΒΔ πλευρά του Κορινθιακού Κόλπου, 12 μίλια Ανατολικά της Ναυπάκτου και 15 χλμ Δυτικά του Γαλαξιδίου. Η προσέγγιση για τα Τριζόνια είναι είτε από ΝΑ, μεταξύ των Τριζονίων και του μικρότερου νησιού του Αγ. Ιωάννη, ή από ΒΔ μεταξύ της νήσου και της ηπειρωτικής χώρας. Δεν υπάρχουν κίνδυνοι στην προσέγγιση από την ΝΑ. Προσοχή στον ύφαλο που εκτείνεται τμηματικά για 200-300 μέτρα από τα Β και ΒΑ στις ακτές του νησιού- μια πολύ ανοιχτή προσέγγιση θα είναι απαραίτητη για να τον αποφύγει κανείς.

 

Πως να πάτε: Η τοποθεσία στο χάρτη

Εκεί κοντά...
Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 10.79 km :
Φάρος Ψαρομύτα: Φωκίδα οff-road
Φωκίδα Κορινθιακός

Μία μικρή πινακίδα με ένα αστείο όνομα, Ψαρομύτα, μάς έβαλε σε πειρασμό για εξερεύνηση και βγήκαμε για λίγο off-road από τον κεντρικό δρόμο Ιτέας-Γαλαξειδίου…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 16.91 km :
Αξιοθέατα στη Φωκίδα: Από τη θάλασσα στο βουνό
Μόρνος λίμνη

Αξιοθέατα στη Φωκίδα: Γαλαξίδι- Φάρος Ψαρομύτα- Λίμνη Μόρνου- Πενταγιοί. Η Φωκίδα είναι προορισμός για φυσιολάτρες όλες τις εποχές του έτους. Συνδυάζει βουνό και θάλασσα σε σχετικά μικρές αποστάσεις ενώ φιλόξενα χωριά διατηρούν ζωντανές τις παραδόσεις του τόπου. Μία διαδρομή για εξερευνήσεις στις ομορφιές και τα αξιοθέατα της άγνωστης Φωκίδας ξεκινά από τα παράλια στο αρχοντικό […]

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 20.17 km :
Λίμνη Μόρνου – Τα “φιόρδ” της ορεινής Φωκίδας

Παραλίμνια διαδρομή στα “φιορδ” της λίμνης Μόρνου, μία από τις πιο όμορφες τεχνητές λίμνες της Ελλάδας…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 24.72 km :
Πενταγιοί ένα χωριό-θρύλος

Γυρισμός στο χωριό, όχι όμως σε ένα οποιοδήποτε χωριό αλλά στο χωριό της ξακουστής Μαρίας Πενταγιώτισσας, τους Πενταγιούς! Στα ορεινά της Φωκίδας…