Ο Πύργος της Κάντιας στο Νομό Αργολίδας παρότι έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 1952 και θα μπορούσε με την αναστήλωσή του να τοποθετήσει την περιοχή στον τουριστικό χάρτη, καταρρέει και μετατρέπεται σιγά-σιγά σε σωρούς από μπάζα…

Το πυργόσπιτο της Κάντιας, ένα σπάνιο αρχιτεκτόνημα πύργου-οχυρής κατοικίας της προεπαναστατικής Πελοποννήσου, βρίσκεται στο Δήμο της Ασίνης, μία περιοχή πολύ κοντά στο Ναύπλιο που εκτός από τις παραλίες της, τις ονομαστές αγκινάρες της και την Αρχαία Ασίνη δεν έχει να επιδείξει αξιοθέατα. Δύο άλλα πυργόσπιτα έχουν καταγραφεί στην περιοχή (Ίρια) τα οποία όμως έχουν πλήρως καταστραφεί. Αντίθετα ένα ακόμη πυργόσπιτο  με πολλές ομοιότητες με τον Πύργο της Κάντιας, ο Πύργος Κορδή που βρίσκεται στο Δερβένι Κορινθίας του Δήμου Ευρωστίνης, ανακαινίστηκε τα τελευταία χρόνια κι  έχει γίνει πόλος έλξης επισκεπτών στο χωριό. Ο πύργος της Κάντιας όμως στην Αργολίδα δεν έχει την ίδια τύχη. Εδώ η δημοτική αρχή αδυνατεί να συνεργαστεί με τους 30 κληρονόμους του ιστορικού Πύργου ώστε να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη σωτηρία του.

Κατοικία-οχυρό 17ου αι.

Το πυργόσπιτο της Κάντιας εντάσσεται στην κατηγορία των οχυρών κατοικιών της προεπαναστατικής περιόδου. Τέτοια κτίσματα γνώριζαν μεγάλη εξάπλωση από τα μέσα του 17ου αιώνα στην Πελοπόννησο. Σύμφωνα με την ιστορική και αρχιτεκτονική μελέτη του Ιορδάνη Δημακόπουλου,  «Πύργοι, οι οχυρές κατοικίες της προεπαναστατικής Πελοποννήσου», μετά το τέλος της επανάστασης το “Ζευγολατείον της Κάντιας και ο Πύργος του Κάντια-αγά” περιήλθε στο Ελληνικό δημόσιο και πουλήθηκε το 1826 «…δια την κατεπείγουσαν ανάγκην της ενισχύσεως του αγώνος του Μεσολογγίου..».

Στα γρανάζια της γραφειοκρατείας

Σύμφωνα με την  Ένωση Πολιτών του Δήμου Ασίνης, οι  κατά καιρούς πρόεδροι της κοινότητας Κάντιας, του εξωραϊστικού Συλλόγου της, αργότερα οι Δήμαρχοι του Δήμου Ασίνης, η Δημοτική Επιχείρηση και οι ιδιοκτήτες του πύργου, όχι όλοι και όχι πάντα, ζητούσαν συνεχώς να προστατευτεί και να αναστηλωθεί. Και ξεκινά ένας ατέλειωτος κύκλος, όπως ο σκύλος κυνηγάει την ουρά του. Το υπουργείο Πολιτισμού μόνιμα ήταν ο μεγάλος απών,  η Δ΄ Κλασσική Εφορεία Αρχαιοτήτων Ναυπλίου δήλωνε ως η πλέον αναρμόδια και η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Σπάρτης απαντούσε πως δεν μπορεί να αναλάβει το έργο συστήνοντας να τον αναστηλώσουν οι ίδιοι.  Από τον Οκτώβρη του 2002, έχει υποβληθεί στο Δήμο Ασίνης μελέτη αποκατάστασης και επανάχρησης της αρχιτέκτονα-μηχανικού ιστορικών μνημείων και κτιρίων κ. Ιωάννας Σωτηρίου-Δωροβίνη που  προβλέπεται να λειτουργήσει ο Πύργος της Κάντιας  “ως κέντρο έκθεσης και εμπορίας τοπικών προϊόντων, σε συνδυασμό με την οργάνωση γιορτών και επιμορφωτικών εκδηλώσεων” για τη διατήρηση τοπικών εθίμων και για τη διαρκή επιμόρφωση των κατοίκων σχετικά με τις καλλιέργειες των προϊόντων τους.

Η μελέτη εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και ζητήθηκε να ξεκαθαριστεί από το Δήμο το ιδιοκτησιακό καθεστώς , να καθαριστεί το κτίριο και να γίνουν προσωρινές αναστηλώσεις και έργα απαραίτητα για ανακτήσεις των τμημάτων που έχουν καταρρεύσει.

Τίποτα όμως δεν έγινε! Μετά ήρθε η οικονομική κρίση…

 

 

Πως να πάτε: Η τοποθεσία στο χάρτη

Εκεί κοντά...
Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 14.94 km :
Ναύπλιο: 5 σημεία για περίπατο και μία βαρκάδα
Ναύπλιο

Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στη γοητεία του Ναυπλίου και ποτέ δεν αρκεί μόνο μία φορά για να τα δεις όλα…