Η αρχοντική Πύλος της Μεσσηνίας, χτισμένη αμφιθεατρικά σε δύο λόφους γύρω από το γραφικό της λιμανάκι,  είναι ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της Πελοποννήσου με νησιώτικο χρώμα και σημαντική ιστορία.

Πύλος::  Αξιοθέατα

Στην Πύλο σημείο αναφοράς είναι η κεντρική πλατεία Τριών Ναυάρχων με το ομώνυμο μνημείο, προς τιμήν των Ναυάρχων Κόδριγκτων, Δεριγνύ, Χέυδεν, που ηγήθηκαν της ιστορικής ναυμαχίας του Ναβαρίνου. Εδώ επιβάλλεται μία στάση για καφέ στη δροσιά αιωνόβιων πλατανιών, απολαμβάνοντας την θέα στο νησάκι Σφακτηρία.

Πύλος Μεσσηνία
Ο παραλιακός δρόμος της Πύλου.

Η περιοχή της Πύλου είναι γεμάτη ιστορικές μνήμες. Μπροστά από το λιμάνι ως κυματοθραύστης υψώνεται το βραχώδες νησάκι Σφακτηρία όπου βρίσκεται το μνημείο των Ελλήνων πεσόντων στη μάχη της Σφακτηρίας.

Νότια της Σφακτηρίας είναι η νησίδα Τσιχλί-Μπαμπά, όπου βρίσκεται το μνημείο των Γάλλων πεσόντων στην ναυμαχία του Ναβαρίνου, ενώ στη νήσο Χελωνάκι που βρίσκεται μέσα στο λιμάνι της Πύλου υπάρχει το μνημείο των Άγγλων πεσόντων στη ιστορική ναυμαχία. Τουριστικά πλοιάρια από το λιμάνι της Πύλου οργανώνουν ημερήσιες εκδρομές προς τα νησάκια.

Μεσσηνία Πύλος θέα από κάστρο
Πύλος. Θέα από το κάστρο.

Ο παραλιακός πεζόδρομος προσφέρεται για περίπατο όπου θα δείτε και το αρχοντικό σπίτι του Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλιτήρα ο οποίος κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις μήκος, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης το 1912.

Μεσσηνία Πύλος σπίτι ολυμπιονίκη Τσικλιτήρα
Το σπίτι του ολυμπιονίκη Κ. Τσικλιτήρα στον παραλιακό δρόμο της Πύλου

Τα δύο κάστρα της Πύλου

Δύο κάστρα χτισμένα στα υψώματα πάνω από τον κόλπο του Ναυαρίνου αποτελούν σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής. Πρόκειται για το Νιόκαστρο στο λόφο πάνω από το λιμάνι της Πύλου και το Παλαιόκαστρο στο λόφο πάνω από την παραλία Χρυσή Ακτή. Στο πρώτο φτάνετε με το αυτοκίνητο, στο δεύτερο με τα πόδια (περίπου 20′).

Μεσσηνία Γιάλοβα παραλία
Χρυσή Ακτή-Διβάρι. Στο βάθος διακρίνεται η Πύλος.

Το Νιόκαστρο ή Κάστρο Ναβαρίνου

Βρίσκεται στη νότια είσοδο του λιμανιού, πάνω σε πευκόφυτο λόφο και χτίστηκε επί Τουρκοκρατίας, στα 1573. Είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κάστρα της Ελλάδας.

Η πρόσβαση είναι εύκολη καθώς ασφαλτόδρομος φτάνει μέχρι την επιβλητική πύλη.

Μεσσηνία Πύλος κάστρο
Η πύλη στο Νιόκαστρο της Πύλου.

Στο κάστρο υπάρχουν σημαντικά αξιοθέατα, ανάμεσά τους και η «Πύλη με τη Ζεματίστρα», η τρύπα από την οποία οι πολιορκημένοι έριχναν καυτό νερό ή λάδι στον εχθρό! Το κάστρο εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του το 1828 και ο πληθυσμός μεταφέρθηκε στην πόλη που σχεδίασαν οι Γάλλοι έξω από το κάστρο και που από το 1834 μετονομάζεται σε Πύλο.

Μεσσηνία Πύλος κάστρο
Το Φρούριο της Πύλου.

Το Παλαιόκαστρο

Βρίσκεται σε απόσταση 6 χλμ από την Πύλο και είναι χτισμένο πάνω σε ύψωμα στο βόρειο άκρο του κόλπου του Ναυαρίνου, απέναντι από το άκρο της ιστορικής νήσου Σφακτηρίας, πάνω από τον πανέμορφο όρμο της Βοϊδοκοιλιάς (υπάρχουν ταμπέλες).

Η πρόσβαση γίνεται από μονοπάτι που ξεκινά στο τέλος της εντυπωσιακής αμμουδιάς Χρυσή Ακτή – Διβάρι στη  Γιάλοβα. Η ανάβαση διαρκεί περίπου 20′ και η είσοδος στο κάστρο είναι ελεύθερη.

Μεσσηνία Γιάλοβα Παλαιόκαστρο
Η παραλία Χρυσή Ακτή. Διακρίνεται το μονοπάτι προς το Παλαιόκαστρο.

Παρότι το Παλαιόκαστρο είναι παραμελημένο και σε όχι καλή κατάσταση, με εξαίρεση τα εξωτερικά τείχη, αξίζει να το περπατήσετε για να δείτε από ψηλά την διάσημη παραλία της Βοϊδοκοιλιάς, τη Λιμνοθάλασσα Διβαρίου και το απέραντο γαλάζιο του Ιόνιου. Το Παλαιόκαστρο που λέγεται και Παλιοναβαρίνο χτίστηκε από τους Φράγκους, στα τέλη του 13ου αιώνα. Εθεωρείτο σχεδόν απόρθητο, με μόνη προσβάσιμη είσοδο αυτή στην νότια πλευρά του, όπου καταλήγει το σημερινό μονοπάτι. Μεγάλο τμήμα της πύλης έχει σήμερα καταρρεύσει ενώ εντός των τειχών συναντά κανείς ερείπια των δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων, της καθολικής εκκλησίας και υπόγειων δεξαμενών νερού. Κάτω από τα τείχη του κάστρου βρίσκεται η λεγόμενη «σπηλιά του Νέστορα» όπου, σύμφωνα με το μύθο, έκρυψε ο Ερμής τις αγελάδες που είχε κλέψει από τον Απόλλωνα. Το σπήλαιο αυτό εξερεύνησε πρώτος ο Ερρίκος Σλήμαν το 1874.

Λιμνοθάλασσα Γιάλοβας

Εκτός από πλούσια ιστορία η περιοχή της Πύλου έχει κι έναν σημαντικό βιότοπο. Πολύ κοντά βρίσκεται η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας ή αλλιώς Διβάρι.

Μεσσηνία Γιάλοβα
Bird-watching στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας.

Πρόκειται για τοποθεσία μοναδικής φυσικής ομορφιάς που έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή Natura 2000. Αποτελεί σταθμό για πλήθος αποδημητικών πουλιών.

Πύλος: Καμάρες-Υδραγωγείο

Μεσσηνία Πύλος υδραγωγείο Καμάρες
Υδραγωγείο Καμάρες.

Μόλις 1 χλμ από το κέντρο της Πύλου στο δρόμο προς Μεθώνη, εντυπωσιάζουν τμήματα δύο βενετσιάνικων υδραγωγείων, τα οποία κατασκευάστηκαν για την παροχή νερού στο Νιόκαστρο. Η περιοχή ονομάζεται Καμάρες από τις συνεχείς στοές του παλιού Βενετσιάνικου Υδραγωγείου.

Πως να πάτε: Η τοποθεσία στο χάρτη

Εκεί κοντά...
Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 4.02 km :
Αξιοθέατα στην Μεσσηνία: Πύλος-Μεθώνη- Κορώνη- Αρχαία Μεσσήνη
Μεσσηνία Πύλος υδραγωγείο Καμάρες

Αμμουδιές με θέα το Ιόνιο, ομαλοί λόφοι με ελαιώνες,τρία εντυπωσιακά κάστρα και έναν σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο συναντούν οι διαδρομές μας στη Μεσσηνία

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 10.58 km :
Μεθώνη: Στο “σταυροδρόμι” δύο θαλασσών
Μεθώνη Μεσσηνία

Χτισμένη στο νοτιοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου, η Μεθώνη ξεχωρίζει για την ήρεμη ομορφιά του τοπίου της, τις κρυστάλλινες θάλασσες και το σπουδαίο κάστρο της…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 11.31 km :
Το επιβλητικό κάστρο της Μεθώνης
κάστρα και πύργοι στα Ελληνικά σταυροδρόμια

Όσοι έχουν επισκεφθεί τη Μεθώνη, λένε πως επιβάλλεται να πάει κάποιος εκεί μόνο για να δει το κάστρο της. Κι έχουν δίκιο. Γιατί; Επειδή το κάστρο της Μεθώνης είναι από τα εντυπωσιακότερα της Μεσογείου…