Σε μία ειδυλλιακή τοποθεσία πλάι στον Καρπενησιώτη ποταμό, στο χωριό Γαύρος και σε μικρή απόσταση από το Καρπενήσι στο δρόμο προς Προυσό, βρίσκεται το ιχθυοτροφείο πέστροφας Fresko.

Γράφει: Ελίνα Ιατρίδου

Πρόκειται για μία οικογενειακή επιχείρηση, που ξεκίνησε το 2012 στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και σήμερα προσφέρει στους επισκέπτες μία μοναδική γευστική εμπειρία υψηλής διατροφικής αξίας.

Πεστροφείο Freskos Γαύρος Ευρυτανίας

Είναι αδύνατο για το μέσο επισκέπτη, που εισέρχεται στο χώρο των εγκαταστάσεων και τον χτυπά ο καθαρός φρέσκος αέρας του βουνού, να διανοηθεί τις δυσκολίες που συνάντησαν οι υπεύθυνοι για να στήσουν αυτή τη σύγχρονη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας και την ιστορία τους.

Το όραμα που έγινε πραγματικότητα

Δυσκολίες υπήρξαν πάρα πολλές ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια, μάς αναφέρει η Αγγελική Γιόλδαση, σύζυγος του ενός εκ των δύο συνεταίρων της μονάδας.

“Αρχικά χρειάστηκαν δυό χρόνια για να ξεπεράσουμε όλη τη διαδικασία της γραφειοκρατίας. Και αφού καταφέραμε τελικά να ολοκληρώσουμε τα γραφειοκρατικά θέματα και να πάρουμε-επιτέλους- την άδεια λειτουργίας, εργαστήκαμε στη συνέχεια πολύ σκληρά για να μάθουμε τα πάντα για την εκτροφή πέστροφας. Δεν είχαμε καμία σχετική προηγούμενη εμπειρία με ιχθυοκαλλιέργεια. Είχαμε κατάστημα εμπορίας αυτοκινήτων αλλά λόγω της κρίσης αναγκαστήκαμε να το κλείσουμε, δεν είχαμε πλέον δουλειά...” αναφέρει η ίδια.

Πεστροφείο Freskos Γαύρος Ευρυτανίας

Μπροστά στη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης που μαστίζει από το 2009 την Ελλάδα, οι δύο συνέταιροι από το Καρπενήσι θα μπορούσαν να έχουν εγκαταλείψει με τις οικογένειες τους τον τόπο τους και να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, όπως έκαναν πολλοί άλλοι σε αναζήτηση ενός καλύτερου αύριο για τα παιδιά τους.

Αντίθετα εκείνοι παρέμειναν στο μικρό χωριό τους στην ορεινή Ευρυτανία, πάλεψαν με το… θηρίο της γραφειοκρατίας και κατάφεραν με το μεράκι τους, την υπομονή, την επιμονή και με πολύ κόπο, να κάνουν το όραμά τους πραγματικότητα προσφέροντας ένα αρίστης ποιότητας τοπικό προϊόν, που έχει αναβαθμίσει την ελληνική γαστρονομία σε διεθνές επίπεδο.

Σήμερα, το 2019 η περίφημη καπνιστή πέστροφα από το Γαύρο έχει ενταχθεί στο μενού της αεροπορικής εταιρείας Aegean για τους επιβάτες της business class.

Πεστροφείο Freskos Γαύρος Ευρυτανίας φαγητό

Και εξαιρετικοί πεστροφο-μεζέδες

Η κυρία Αγγελικη Γιόλδαση μάς αφήνει για να επιστρέψει την κουζίνα της όπου μαγειρεύει ευφάνταστα πιάτα αποκλειστικά με πέστροφα. Είναι η μαγείρισσα στο μεζεδοπωλείο που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του πεστροφείου.

Πεστροφείο Freskos Γαύρος Ευρυτανίας φαγητό

Ετοιμάζει εξαιρετικές σπιτικές σπεσιαλιτέ, όπως ρόλο ομελέτας με καπνιστή πέστροφα, πατατοσαλάτα ή ντόπια φασόλια με καπνιστή πέστροφα, σουτζουκάκια ή γιουβαρλάκια πέστροφας, καρμπονάρα με καπνιστή πέστροφα και μελάνι σουπιάς, φρέσκο παναρισμένο φιλέτο πέστροφας συνοδευμένο με βραστά λαχανικά, παστίτσιο πέστροφας, chutney σύκου και καπνιστή πέστροφα, ρολό μελιτζάνας γεμιστό με πέστροφα, vol au vent με καπνιστή μαριναρισμένη πέστροφα και πολλά άλλα.

Πεστροφείο Freskos Γαύρος Ευρυτανίας μενού

Οι πειραματισμοί της κυρίας Αγγελικής στην κουζίνα με πεστροφο-μεζέδες δεν έχουν τελειωμό! Είναι το νέο της project.

Το μυστικό της επιτυχίας σε πεντακάθαρα νερά

Την ξενάγηση μας στις εγκαταστάσεις του πεστροφείου Fresko αναλαμβάνει η κόρη της, Μαγδαληνή Παναγιωτόπουλου, η οποία έχει σπουδάσει Γεωπονία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με ειδίκευση στη ζωική παραγωγή.

Πεστροφείο Freskos Γαύρος Ευρυτανίας φαγητό

Η νεαρή κοπέλα μιλά για τις πέστροφες με τρυφερότητα και αγάπη, σαν να πρόκειται για παιδιά.

Εξηγεί ότι η εταιρεία fresko είναι μία κάθετη μονάδα, εταιρεία δηλαδή, η οποία εκτρέφει αλλά και μεταποιεί στον ίδιο χώρο τα παραγόμενα ψάρια.

“Η μεταποίηση-λέει- αφορά κυρίως τα καπνιστά προϊόντα που παράγουμε (ολόκληρη καπνιστή πέστροφα, απλό και μαριναρισμένο φιλέτο καπνιστής πέστροφας, πατέ από καπνιστή πέστροφα) καθώς και άλλα νέα προϊόντα τα οποία είναι ακόμα υπό δοκιμή όπως η παστή πέστροφα, ένας εξαιρετικός πεστροφομεζές!”.

Πεστροφείο Freskos Γαύρος Ευρυτανίας φαγητό

Και μάς αποκαλύπτει το μυστικό της επιτυχίας.

Στόχος μας ήταν και είναι να μπορούμε να παρέχουμε μόνο το καλύτερο στους καταναλωτές μας. Γι αυτό και επικεντρωθήκαμε στους εξής τρεις τομείς:

Πρώτον, παράγουμε το δικό μας γόνο, χρησιμοποιώντας δικούς μας γεννήτορες. Με το τρόπο αυτό και με ελεγχόμενες διασταυρώσεις παράγονται υγιέστατα ιχθύδια τα οποία δεν χρήζουν ανάγκης εμβολιασμού ή αντιβίωσης καθώς οι γεννήτορες είναι προσαρμοσμένοι στο περιβάλλον διαβίωσής τους.

Πεστροφείο Freskos Γαύρος Ευρυτανίας

Δεύτερον, δίνουμε την καλύτερη ποιοτικά τροφή της αγοράς προκειμένου τα ψάρια να αναπτύσσονται σωστά και να μην έχουν αυξημένο λιπώδη ιστό.

Τρίτον, το νερό που εισέρχεται στη μονάδα είναι από πηγή η οποία αναβλύζει λίγα μόλις μέτρα πριν την μονάδα μας και έρχεται με κλειστό αγωγό αποκλειστικά για την καλλιέργεια πέστροφας. Πρόκειται για νερό πιο καθαρό και από πόσιμο με μόνιμα χαμηλή θερμοκρασία στους 12-13°C το οποίο δεν ανακυκλώνεται αλλά περνώντας από τις δεξαμενές καθαρίζεται και χύνεται στον Καρπενησιώτη ποταμό. Η τόσο χαμηλή θερμοκρασία περιορίζει την γρήγορη ανάπτυξη των ψαριών και έτσι απαιτούνται 18-20 μήνες για να φτάσουν εμπορεύσιμο μέγεθος, δηλαδή 350gr και άνω”  αναφέρει.

Πεστροφείο Freskos Γαύρος Ευρυτανίας φαγητό

Όσον αφορά τους ελέγχους, η Μαγδαληνή Παναγιωτοπούλου σημειώνει ότι οι δεξαμενές καθαρίζονται καθημερινά και τα ταΐσματα μοιράζονται από 2 έως 4 την ημέρα ανάλογα με την ηλικία των ψαριών προκειμένου να ελέγχονται οι ποσότητες που τρώνε αλλά και να επιβλέπονται τα ψάρια από το άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό της εταιρείας.

Πεστροφείο Freskos Γαύρος Ευρυτανίας φαγητό

Η πρωτογενής παραγωγή – διευκρινίζει- διεκπεραιώνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του global gab . Τα καπνιστά προϊόντα μας φέρουν πιστοποιήσεις ISO, HACCP και FDA και όλα είναι ΧΩΡΙΣ συντηρητικά και χρωστικές (100% φυσικά προϊόντα).

Πεστροφείο Freskos Γαύρος Ευρυτανίας φαγητό

Το νερό της πηγής αρχικά περνούσε από έναν νερόμυλο ο οποίος βρίσκεται δίπλα από την ιχθυοκαλλιέργεια, και στη συνέχεια εισερχόταν στη μονάδα. Πλέον όμως ο νερόμυλος έχει σταματήσει να λειτουργεί και υπάρχει μόνο το πέτρινο κτήριο να θυμίζει την ιστορία του”.

Πεστροφείο Freskos Γαύρος Ευρυτανίας φαγητό

Το Fresko στο Γαύρο Ευρυτανίας είναι ένας παράδεισος για τους ψαροφάγους, παρότι η πέστροφα δεν είναι ένα ιδιαίτερα γνωστό ψάρι στους Έλληνες.

Παρόλα αυτά, η διατροφική αξία της πέστροφας είναι ιδιαίτερα υψηλή. Είναι φυσική πηγή πλούσια σε Ω3 και σε ακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στον ανθρώπινο οργανισμό. Μία ψητή πέστροφα ή ένα καπνιστό φιλέτο αποτελούν ένα θρεπτικό και πλήρες γεύμα.

Πεστροφείο Freskos Γαύρος Ευρυτανίας φαγητό

Στις εγκαταστάσεις της μονάδας Fresko μπορείτε να ψαρέψετε την πέστροφα της επιλογής σας και να την πάρετε καθαρισμένη για να την μαγειρέψετε στο σπίτι.

Ακόμη μπορείτε να προμηθευτείτε και τυποποιημένη καπνιστή πέστροφα (διατίθεται και σε επιλεγμένα καταστήματα σε Αθήνα, Καρπενήσι και Θεσσαλονίκη) καθώς και να απολαύσετε τους πεστροφο-μεζέδες της κυρίας Αγγελικής στο μεζεδοπωλείο του πεστροφείου.

Πεστροφείο Freskos Γαύρος Ευρυτανίας φαγητό

Οι πέστροφες ζουν σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο οικοσύστημα. Γι΄ αυτό κατά την επίσκεψή σας στις εγκαταστάσεις του ιχθυοτροφείου επιβάλλεται να πλησιάσετε με προσοχή στις δεξαμενές με τις πέστροφες, σύμφωνα με τις οδηγίες του προσωπικού.

Α, και να επιβλέπετε τα παιδιά σας, δεν πρόκειται για λιμνούλες με… χρυσόψαρα.

Περισσότερες πληροφορίες για το Fresko εδώ

Πως να πάτε: Η τοποθεσία στο χάρτη

Εκεί κοντά...
Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 1.23 km :
Μικρό Χωριό: Το ιστορικό στολίδι της Ευρυτανίας
Μικρό Χωριό Ευρυτανία

Αυτή είναι η ιστορία του Μικρού Χωριού που σημαδεύτηκε από μία καταστροφική θεομηνία και αναγεννήθηκε από το πείσμα των κατοίκων του. Ένα από τα πρώτα οργανωμένα ορεινά τουριστικά θέρετρα της Ευρυτανίας, σε μία καταπράσινη περιοχή ιδανική για φυσιολάτρες και καλοφαγάδες…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 1.28 km :
Ευρυτανία: Άγρια ορεινή ομορφιά
Ευρυτανία Χελιδόνα

Η άγρια φυσική ομορφιά και τα ξεχωριστά τοπικά προϊόντα της Ευρυτανικής γης…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 7.87 km :
Φεστιβάλ Τρύγου Χελιδόνας: Η hardcore διονυσιακή γιορτή της Ευρυτανίας
Φεστιβάλ τρύγου Χελιδόνα

Το πιο εναλλακτικό και… hardcore Φεστιβάλ Τρύγου στήνεται στη Χελιδόνα Ευρυτανίας για να υποδεχτούμε το φθινόπωρο με άφθονο κρασί και παραδοσιακές γεύσεις…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 7.88 km :
Χελιδόνα: Το ξεγραμμένο χωριό
Ευρυτανία Χελιδόνα

Αυτή είναι η ιστορία ενός χωριού, που το είχαν ξεγράψει από τους κοινοτικούς καταλόγους, και των ανθρώπων του που κρατούν ζωντανη την παράδοση…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 10.24 km :
Off-road Ευρυτανία: Φαράγγι «Μικρό Πάντα-Βρέχει»
Ευρυτανία Μικρό Πάντα βρέχει

Μία off-road διαδρομή , γνωστή σε πολύ λίγους, που «κόβει δρόμο» από τον Προυσό Ευρυτανίας για το φαράγγι «Μικρό Πάντα-βρέχει». Ένα μυστικό σημείο πάνω στην κλασσική διαδρομή Καρπενήσι- Προυσός…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 10.64 km :
Καρπενήσι, τζάκι και θαλπωρή
Καρπενήσι Ευρυτανία

Το Καρπενήσι, αγαπημένος προορισμός για ορεινό τουρισμό όλες τις εποχές του χρόνου, αποτελεί ιδανική βάση για να ανακαλύψετε τις φυσικές ομορφιές και την ιστορία της Ευρυτανικής γης.

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 11.71 km :
Τοπικά προϊόντα: Από το ιταλικό προσιούτο στο «ακροκώλιον» το ελληνικόν
Αλλαντικά Στρεμμένος Προυσός Ευρυτανία

Συνέντευξη του Χρήστου Στρεμμένου στην Ελίνα Ιατρίδου

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 11.76 km :
Μαύρη Σπηλιά – Προυσός: Στα μονοπάτια της Ευρυτανίας
Μαύρη Σπηλιά Ευρυτανία

Σε ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της Ευρυτανίας, πλάι σε ένα χωριό που ζει στη σκιά του ενός εκ των σημαντικότερων μοναστηριών της Ρούμελης, βρίσκεται η Μαύρη Σπηλιά. Και αυτή είναι η ιστορία της…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 22.84 km :
Γεφύρι Μανώλη: Το αρχαιότερο γεφύρι στην Ευρυτανία
Δυτική Ευρυτανία Γεφύρι Μανώλη

Το γεφύρι του Μανώλη, που αποκαλύπτεται ολόκληρο το φθινόπωρο όταν τα νερά του Αγραφιώτη ποταμού έχουν πια υποχωρήσει, μετράει χιλιάδες φίλους που κινητοποιήθηκαν για την προστασία του.

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 23.14 km :
Ορεινή Ναυπακτία- Ευηνολίμνη

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ορεινά τοπία της Ελλάδας γύρω από την Ευηνολίμνη, στην καρδιά της ορεινής Ναυπακτίας, κρύβει low-profile χωριουδάκια που αποτελούν κορυφαία επιλογή προορισμού για όσους αγαπούν τα βουνά και… την επιστροφή στο χωριό…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 23.91 km :
Ορεινή Ναυπακτία-Κράβαρα: Διαδρομές στα ψηλά βουνά
ορεινή ναυπακτία κρονέρια

Ορεινές διαδρομές στα Κράβαρα, τα εντυπωσιακά βουνά της ορεινής Ναυπακτίας όπου βρίσκονται μικρά φιλόξενα χωριά και η απρόσιτη Ευηνολίμνη…