Λουτρά Αγκίστρου Σερρών: Μία αξέχαστη πριβέ εμπειρία απόλαυσης και ευεξίας στο βυζαντινό λουτρό (χαμάμ), που θεωρείται το παλαιότερο της Ελλάδας.

Γράφει: Ελίνα Ιατρίδου

Λίγα μέτρα πριν τα διόδια των ελληνοβουλγαρικών συνόρων στον Προμαχώνα παραμένουμε σε ελληνικό έδαφος και στρίβουμε δεξιά ακολουθώντας την ευδιάκριτη πινακίδα προς Άγκιστρο-HAMAM.

Άγκιστρο Προμαχώνας διόδια

Ακολουθούμε μία καταπράσινη διαδρομή σε καλό ασφαλτόδρομο και φτάνουμε στο όμορφο χωριό Άγκιστρο, γνωστό για τα λουτρά του. Πρόκειται για έναν κορυφαίο προορισμό για ιαματικό τουρισμό, τον οποίο όμως λίγοι όσοι ζουν από… την Κατερίνη και κάτω γνωρίζουν.

Άγκιστρο Σερρών δρόμος
Ο δρόμος προς το Άγκιστρο Σερρών

Το βυζαντινό χαμάμ στο Άγκιστρο Σερρών χρονολογείται γύρο στο 950 μ.Χ. και χαρακτηρίζεται ως ένα πραγματικό πολιτισμικό μνημείο.

Βρίσκεται δίπλα ακριβώς στο ξενοδοχείο HAMAM και ο επισκέπτης μπορεί να χαρεί την ευεξία και αναζωογόνηση που προσφέρουν τα λουτρά (χαμάμ) 24 ώρες το 24ωρο, όλο το χρόνο.

Άγκιστρο Σερρών λουτρά χαμάμ

Στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου, εκτός από το αυθεντικό βυζαντινό λουτρό, λειτουργούν και 8 σύγχρονα λουτρά σε παράπλευρο χώρο.

Μπορείτε να κλείσετε ένα ραντεβού για να ζήσετε την αίγλη και τη μυστηριακή ατμόσφαιρα στο παλιό βυζαντινό χαμάμ. Όπως έκαναν οι Βυζαντινοί!

Άγκιστρο Σερρών, λουτρά, χαμάμ, βυζαντινό μνημείο
Το βυζαντινό λουτρό στο Άγκιστρο Σερρών

Η εμπειρία είναι πριβέ και οι χώροι πεντακάθαροι.

Μετά το check-in στην ρεσεψιόν, ο επισκέπτης οδηγείται στο χώρο του χαμάμ και κλειδώνει την πόρτα για να νιώσει για 30′ σαν… βυζαντινός αυτοκράτορας.

Άγκιστρο Σερρώ, λουτρά, χαμάμ βυζαντινό χαμάμ
Ο εσωτερικός χώρο στο βυζαντινό λουτρό

Το καυτό νερό έρχεται απευθείας από την καρδιά της γης και διοχετεύεται με πίεση στον κυκλικό ψηφιδωτό λουτήρα, προσφέροντας το τέλειο υδρομασάζ.

Οι πυκνοί υδρατμοί, σε συνδυασμό με το αμυδρό φως που εισέρχεται από τους μικρούς φεγγίτες του θόλου, δημιουργούν ένα ονειρικό περιβάλλον, χαλάρωσης, ανακούφισης και ευεξίας. Καθίστε στο μαρμάρινο πεζούλι και απολαύστε ένα χαλαρωτικό ατμόλουτρο στα ζεστά τρεχούμενα νερά.

Μία εμπειρία απόλυτης ηρεμίας και αυτοσυγκέντρωσης, που παραπέμπει σε κάθαρση σώματος και ψυχής.

Το… όνειρο τελειώνει όταν χτυπήσει το κουδουνάκι που ειδοποιεί τον λουόμενο ότι έχει στη διάθεσή του 5′ να ντυθεί και να αποχωρήσει από το λουτρό.

Άγκιστρο Σερρών, λουτρά, χαμάμ

Οι πηγές στο Άγκιστρο Σερρών θεωρούνται από τις καλύτερες της Ευρώπης. Έχουν σταθερή θερμοκρασία στους 40°C – 41°C.

Τα νερά είναι ιδανικά για ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, δισκοπάθειες, μυαλγίες, δερματικές παθήσεις, ισχυαλγίες, οσφυαλγίες, μετατραυματικές φλεγμονές, χολολιθίαση κ.λπ.

Σημειώνεται ότι λόγω της υψηλής θερμοκρασίας η λουτροθεραπεία θεωρείται πως αντενδείκνυται για άτομα που πάσχουν από κάποιες συγκεκριμένες παθήσεις όπως φλεβίτιδα, κιρσούς, καρδιακά νοσήματα ή ασταθή πίεση. Σε κάθε περίπτωση ρωτήστε το γιατρό σας.

  • Τα λουτρά στο Άγκιστρο Σερρών λειτουργούν συνεχώς, 7 ημέρες την εβδομάδα, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου.
  • Το βαλανικό (το κόστος της επίσκεψης, όπως ονομαζόταν κατά του Βυζαντινούς χρόνους) είναι σήμερα 7 ευρώ το άτομο για 30′ λουτροθεραπεία στο βυζαντινό μνημείο.
  • Μην αργήσετε στο ραντεβού σας, το πρόγραμμα τηρείται με θρησκευτική ευλάβεια.
  • Να πάρετε μαζί σας μόνο την πετσέτα σας και σαγιονάρες.

Για πληροφορίες ή κρατήσεις δωματίων και ραντεβού για χαμάμ, επικοινωνήστε στο τηλέφωνο: +30 23230 41420

Περισσότερες πληροφορίες για τα λουτρά εδώ

Αποστάσεις: Το Άγκιστρο απέχει 50 χλμ. από τις Σέρρες και 120 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.

Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε ότι σε αντίθεση με το Βυζάντιο, όπου η συχνή χρήση των λουτρών ήταν δεδομένη, στη Δύση το λουτρό ήταν ένδειξη αρρώστιας. Χαρακτηριστικό είναι ότι η βυζαντινή πριγκίπισσα Θεοφανώ, που εστάλη να παντρευτεί τον Γερμανό βασιλέα Όθωνα Β΄, κατηγορήθηκε από τους συγχρόνους της ως φιλάσθενη, επειδή… έκανε συχνά μπάνιο.

Το χωριό Άγκιστρο Σερρών

Το Άγκιστρο είναι το βορειότερο χωριό του νομού Σερρών και βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη συνοριακή γραμμή με τη Βουλγαρία. Τα τελευταία χρόνια η όμορφη αυτή ακριτική περιοχή αποτελεί έναν από τους κορυφαίους προορισμούς ιαματικού τουρισμού και λουτροθεραπείας στη Βόρεια Ελλάδα.

'Αγκιστρο Σερρών

Στο Άγκιστρο δεσπόζει ο βυζαντινός πύργος με το ρολόι που λειτούργησε σαν ρολόι, κατά τον 14ο αιώνα. Χρονολογείται από τη βυζαντινή εποχή (950 μ.Χ), όπως και το λουτρό. Σύμφωνα με την παράδοση, ο πέτρινος πύργος χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή και ως τόπος εκτέλεσης. Στις τέσσερις γωνίες του, ακόμη υπάρχουν οι πέτρινες εξοχές, από τις οποίες στήνονταν οι αγχόνες για τις εκτελέσεις.

Επί τουρκοκρατίας το χωριό ονομαζόταν Τσιγγέλι. Λέγεται ότι εκείνη την εποχή ο μπέη της περιοχής και το χαρέμι του συνήθιζαν να παίρνουν το μπάνιο τους στα ζεστά νερά του λουτρού.

Άγκιστρο Σερρών, λουτρά, χαμάμ

Η ιστορία του χωριού χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Επί βασιλείας Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας (4ος αι. π.Χ.) λειτουργούσαν στο όρος Άγκιστρο, μεταλλεία σιδήρου και χρυσού, που χρηματοδότησαν, μαζί με το Παγγαίο, την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ασία. Την ίδια εποχή, αξιοποιούνται και οι θερμές πηγές, που εξασφαλίζουν τη συνεχή ανθρώπινη παρουσία στο διάβα των αιώνων.

Η εποχή της απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης

Με τη λήξη των Βαλκανικών Πολέμων, το καλοκαίρι του 1913, καθορίστηκαν τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Μόλις λίγα μέτρα βορειότερα του χωριού. Τα χρόνια που ακολούθησαν, και λόγω των ψυχρών σχέσεων με τη Βουλγαρία, η περιοχή αυτή ήταν στρατιωτικοποιημένη ζώνη.

Το 1923, η έλευση προσφύγων από την περιοχή του Πόντου, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, ενισχύει πληθυσμιακά το χωριό και την τοπική οικονομία. Το 1920 ο πληθυσμός του χωριού αγγίζει τους 965 κατοίκους. Στην επόμενη απογραφή, του 1928, οι κάτοικοι φτάνουν τους 1.240.  Προπολεμικά στην κοινότητα Αγκίστρου, ανήκαν ακόμη τέσσερις οικισμοί (Άνω Καρυδιά, Κάτω Καρυδιά,  Δαμάσκηνο και Κρασοχώρι).

Άγκσιτρο Σερρών

Μετά το 1935 στο όρος Άγκιστρο, κατασκευάζονται οχυρωματικά έργα στο πλαίσιο της Γραμμής Μεταξά. Στα σημερινά διοικητικά όρια της κοινότητας Αγκίστρου, υπάρχουν τα οχυρά Καρατάς και Τρεις Βρύσες. Η έντονη παρουσία του στρατού, αποτυπώνεται στην απογραφή του 1940. Ο συνολικός πληθυσμός του χωριού, ανέρχεται εκείνη την εποχή στα 1.915 άτομα, ανάμεσά τους αξιωματικοί και έφεδροι.

   Τα δύσκολα χρόνια του πολέμου

Με την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου (1940) το Άγκιστρο και οι τέσσερις οικισμοί του εκκενώθηκαν. Τα ξημερώματα της 6ης Απριλίου 1941, οι λιγοστοί φρουροί των οχυρών στο Άγκιστρο έδωσαν ηρωικές μάχες κατά των Γερμανών κατακτητών.

Όλοι οι οικισμοί στο Άγκιστρο ερήμωσαν κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και κατά τη διάρκεια του καταστροφικού εμφυλίου που ακολούθησε. Μετά τον εμφύλιο, όσοι επέστρεψαν στο Άγκιστρο αντίκρισαν το χωριό σχεδόν ερειπωμένο.

'Αγκιατρο Σερρών Προμαχώνας δρόμος

Το Άγκιστρο ξαναχτίστηκε σχεδόν από την αρχή με χρήματα του σχεδίου Μάρσαλ αλλά κυρίως με το πείσμα και την αγάπη των ανθρώπων του. Κι έτσι σιγά-σιγά επανήλθαν οι κανονικοί ρυθμοί ζωής.

Κατά τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια η περιοχή χαρακτηρίστηκε στρατιωτική απαγορευμένη ζώνη. Κι έτσι τόσο το Άγκιστρο όσο και ο κοντινός Προμαχώνας παρέμειναν  απομονωμένα από τον υπόλοιπο νομό Σερρών. Πολλοί επέλεξαν τότε να εγκατασταθούν στα μεγάλα αστικά κέντρα ή να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό. Το αποτέλεσμα ήταν η δραματική συρρίκνωση του ντόπιου πληθυσμού.

Η εικόνα της παρακμής και της απομόνωσης αντεστράφη στη δεκαετία του 1990.

Άγκσιτρο Σερρών χαμάμ

Η πλήρης ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Βουλγαρία και η αποστρατικοποίηση της περιοχής, σε συνδυασμό με τη “στροφή” στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ανέδειξαν το Άγκιστρο για τα “δώρα” που τού χάρισε η φύση.

Σήμερα η περιοχή αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης για πολλούς τουρίστες που επισκέπτονται την κεντρική Μακεδονία. Λειτουργούν όλο το χρόνο αρκετά τουριστικά καταλύματα που προσφέρουν υψηλού επιπέδου τουριστικές υπηρεσίες και παραδοσιακές ταβέρνες με πολύ καλό φαγητό.

Πως να πάτε: Η τοποθεσία στο χάρτη