Το οροπέδιο Φενεού, περικυκλωμένο από εντυπωσιακά βουνά, προβάλλει από το διάσελο σαν τριγωνική ανισόπλευρη σκακιέρα σε όλες γήινες αποχρώσεις. Την ειδυλλιακή ομορφιά της περιοχής επισφραγίζει η μικρή τεχνητή λίμνη Δόξα, που δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 με την κατασκευή μικρού φράγματος.

Πρόκειται για ένα ξεχωριστής οµορφιάς κομµάτι στην Κορινθιακή γη, που συνορεύει νότια με την Αρκαδία και δυτικά με την Αχαΐα. Αυτή η κλειστή πεδιάδα, πλαισιωμένη από τους ορεινούς όγκους Χελμού, Ντουρντουβάνας, Κυλλήνης, Ολίγυρτου και Σαϊτά, είναι ουσιαστικά ο πυθμένας μιάς πανάρχαιας λίμνης.

Ζήρεια Φενεός Κορινθία λίμνη Δόξα
Η διαδρομή προς το οροπέδιο Φενεού είναι ορεινή απ΄ όπου κι αν προσεγγίσεις…

Οι ποταμοί Όλβιος και Δόξα πλημμύριζαν τους χειμώνες την πεδιάδα και το οροπέδιο του Φενεού μετατρεπόταν σε λίμνη.

 Φενεός Κορινθία λίμνη Δόξα
Το οροπέδιο του Φενεού όπως προβάλλει από το διάσελο.

Στις γύρω πλαγιές είναι χτισμένα τα γραφικά και φιλόξενα χωριά Μοσιά, Μεσινό, Μάτι, Αρχαίος Φενεός (Καλύβια), Στενό, Φενεός (Συβίστα), Γκούρα, Πανόραμα, Άνω-Κάτω Ταρσός.

Η περιοχή παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ήπια τουριστική ανάπτυξη και λειτουργούν παραδοσιακά ταβερνάκια και μικροί ξενώνες.

 Φενεός Κορινθία λίμνη Δόξα
Το μικρό χωριό Φενεός, σε κοντινή απόσταση από τη λίμνη Δόξα.

Ποδήλατο και πικ-νικ στη λίμνη Δόξα

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η λιλιπούτεια λίμνη Δόξα. Κυκλωμένη από πυκνά δάση με πλατάνια, μαύρη πεύκη, κεφαλληνιακή ελάτη, κέδρους και καστανιές αποτελεί ένα μικρό ορεινό υγρότοπο, ιδανικό για εναλλακτικές αποδράσεις στη φύση.

Ασφαλτόδρομος 5 χλμ κάνει το γύρο της λίμνης Δόξα και περνά από το φράγμα προσφέροντας εντυπωσιακή θέα. Ο δρόμος προσφέρεται για ποδηλατάδα αλλά επειδή η διαδρομή είναι πανεύκολη και μικρή, η βόλτα με ποδήλατο γύρω από τη λίμνη γίνεται τουλάχιστον δύο φορές! Μία από την αριστερή της πλευρά και μία από την δεξιά. Μικρά λιβάδια και ξέφωτα σε κάποια σημεία της όχθης είναι ιδανικά μέρη για πικ-νικ και περίπατο.

 Φενεός Κορινθία λίμνη Δόξα
Λίμνη Δόξα.

Στη λίμνη Δόξα δεν υπάρχουν ταβερνάκια ή άλλα μαγαζιά. Εδώ κυριαρχεί η ίδια η φύση.

‘Ενα γλωσσίδι γης εισχωρεί στο κέντρο της λίμνης με τα καθάρια νερά. Στην άκρη του προβάλλει το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου ή Παλαιομονάστηρο. Στο σημείο αυτό βρισκόταν παλαιότερα το παλαιό μοναστήρι του Aγίου Γεωργίου- εξού και η ονομασία Παλαιομονάστηρο- όμως η μονή μεταφέρθηκε λίγο ψηλότερα καθώς η στάθμη του νερού μερικές φορές ανέβαινε επικίνδυνα. Πίσω από το μικρό ξωκλήσι διακρίνονται σήμερα τα ερείπια του παλαιού μοναστηριού.

Το νέο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, ένα επιβλητικό κτίσμα του 17ου αιώνα, βρίσκεται σε μικρή απόσταση (1χλμ) και το αρχονταρίκι “βλέπει” στη λίμνη. Οι πάντοτε φιλόξενοι μοναχοί υποδέχονται τους επισκέπτες με καφεδάκι και γλυκό κουταλιού.

Από το φράγμα βατός χωματόδρομος οδηγεί σύντομα στο όμορφο χωριό Φενεός.

 Φενεός Κορινθία λίμνη Δόξα
Βατός χωματόδρομος από τη λίμνη Δόξα προς τα χωριά Φενεός και Γκούρα .

 Επίσης από τη λίμνη ξεκινάει και ένα από τα ομορφότερα μονοπάτια της Πελοποννήσου που φτάνει μέχρι την κορυφή Ντουρντουβάνα, που αποτελεί την ανατολική απόληξη του Χελμού, στα 2.109 μέτρα.

 Φενεός Κορινθία λίμνη Δόξα
Διαδρομές από τη λίμνη Δόξα προς τα χωριά στο οροπέδιο Φενεού.

Στο δρόμο για τα χωριά Άνω και Κάτω Ταρσός βρίσκεται και το ερειπωμένο μοναστήρι της Παναγίας του Βράχου, χτισμένο στη σχισμή ενός μεγάλου βράχου, με εκπληκτική θέα προς τις βουνοκορφές Ζήρεια.

 Φενεός Κορινθία λίμνη Δόξα
Οι κάτοικοι της περιοχής ζουν στην πλειοψηφία τους από τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Τοπικά προϊόντα: Φάβα Φενεού

 Από τα τέλη του 19ου αιώνα, σε αυτόν τον τόπο παράγεται η περίφημη «Φάβα Φενεού», σε υψόμετρο πάνω από 700 μ. και σε συνολική καλλιεργούμενη έκταση 47,1 στρεμμάτων.

Τον Οκτώβριο 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταχώρησε τη «Φάβα Φενεού» (Fava Feneou) στο μητρώο των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ).

 Φενεός Κορινθία λίμνη Δόξα
Σε αυτό το οροπέδιο καλλιεργείται η περίφημη φάβα Φενεού.

Το μυστικό για την επιτυχία του προϊόντος «Φάβα Φενεού» κρύβεται όχι μόνο στο μικροκλίμα της περιοχής στην Κορινθία, αλλά κυρίως στον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας και στην τεχνογνωσία των τοπικών παραγωγών, που παραμένει σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα οικογενειακή.

Οι παραγωγοί της «Φάβας Φενεού» εφαρμόζουν εδώ και χρόνια τις αρχές της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής. Κάνουν ελάχιστη χρήση φυτοφαρμάκων κατανοώντας ότι οι προσβολές από εχθρούς και ασθένειες της συγκεκριμένης καλλιέργειας είναι ήσσονος σημασίας. Γι΄αυτό και χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις προσβολών όταν η οικονομική ζημιά κρίνεται σημαντική.

Διατροφικά, η φάβα χαρακτηρίζεται ως πολύ καλή τροφή. Περιέχει σίδηρο, μαγνήσιο, κάλλιο, βιταμίνες B,C,E, φολικό οξύ, χαμηλά λιπαρά και πολλές φυτικές ίνες, ενώ παράλληλα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα.

 Φενεός Κορινθία λίμνη Δόξα
Χωριό στις πλαγιές γύρω από το οροπέδιο Φενεού.

Πώς να πάτε: Οι επιλογές για να προσεγγίσετε την ορεινή Κορινθία είναι πολλές.

  • Από την εθνική οδό Αθηνών – Πατρών στην έξοδο του Κιάτου προς Στυμφαλία, Γκούρα (Κιάτο – Γκούρα 65 χλμ). Πρόκειται για την πιο συνηθισμένη διαδρομή.
  • Από το Ξυλόκαστρο προς Τρίκαλα, Καρυά, Γκούρα (Ξυλόκαστρο – Γκούρα 52 χλμ)
  • Από το Δερβένι προς Ευρωστίνη, Γκούρα (Δερβένι – Γκούρα 38 χλμ)
  • Από τα Καλάβρυτα προς Κλειτορία, Λυκούρια, Γκούρα (Καλάβρυτα – Γκούρα 56 χλμ).
  • Από Τρίπολη προς Βυτίνα, Πηγές Λάδωνα, Λυκούρια, Γκούρα (Τρίπολη – Γκούρα 85 χλμ).

 

Πως να πάτε: Η τοποθεσία στο χάρτη

Εκεί κοντά...
Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 18.10 km :
Στυμφαλία η θρυλική λίμνη
Στυμφαλία λίμνη Κορινθία

Φυσιολατρικές βόλτες, ποδήλατο και bird-watching στο μυστηριακό οροπέδιο της λίμνης Στυμφαλία. Μία λίμνη “ζωσμένη” με ελληνικούς μύθους και θρύλους, ξεχωριστή και για την σπάνια οικολογική της αξία. Μόλις δύο ώρες από την Αθήνα…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 20.73 km :
Φαράγγι Βουραϊκού: Ανάβαση με τον «μουντζούρη»
Βουραϊκός φαράγγι Βουραϊκού Αχαϊα ποτάμια Ζαχλωρού Καλάβρυτα

Ο «μουντζούρης», ο οδοντωτός σιδηρόδρομος της γραμμής Διακοπτού- Καλαβρύτων, είναι το γραφικό τρενάκι που σκαρφαλώνει στη θεαματικότερη σιδηροδρομική γραμμή των Βαλκανίων: το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού.