‘Αγνωστες παραλίες κοντά στην Πρέβεζα, που βλέπουν στο άνοιγμα μεταξύ Λευκάδας και Παξών, έχουν δυτικό προσανατολισμό και γι΄αυτό επιφυλάσσουν τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα της χώρας στο Ιόνιο.

Το ταξίδι στη Δυτική ακτή της ηπειρωτικής Ελλάδας αποκαλύπτει τις αμμουδιές στους οικισμούς Ριζά, Λυγιά και Βράχος- η μία συνέχεια της άλλης- μετά από μία μικρή παράκαμψη από την παραλιακή επαρχιακή οδό Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Πρέβεζας. Θα δείτε ταμπέλες στον κεντρικό δρόμο Πρέβεζας- Πάργας.

Πρέβεζα Παραλία Λυγιά
Δεν φεύγεις εύκολα από την θάλασσα όταν ετοιμάζεται να βουτήξει ο ήλιος…

Ο δρόμος κατηφορίζει μέσα από περιβόλια και οικισμούς προς τη θάλασσα του Ιονίου καταλήγοντας σε μία απλωτή παραλία, που ξεδιπλώνεται δαντελωτή, χωρίς τελειωμό για αρκετά χιλιόμετρα, σε όλη την ακτογραμμή.

Αρτολίθια Πρέβεζα παραλίες

Βατός χωματόδρομος κατά μήκος της ακτής οδηγεί σε ορμίσκους με καταγάλανα νερά και αμμουδερά γλωσσίδια και συνδέει παραλιακά τους οικισμούς λίγο πιό ψηλά. Οι αποστάσεις δεν είναι μεγάλες και η περιοχή είναι ήσυχη για ποδήλατο σε χώμα και κολύμπι σε απάνεμα σημεία.

Παραλίες Αρτολίθια Πρέβεζα
Παραλία Αρτολίθια

Ξεχωρίζει η παραλία Αρτολίθια με εντυπωσιακούς βράχους, που ορθώνονται από τη θάλασσα σαν φραντζόλες ψωμί. Στο λιμανάκι του ομώνυμου οικισμού θα βρείτε μία ταβερνούλα με καλό φαγητό και ωραία βεράντα.

Παραλίες Λυγιά Πρέβεζα
Παραλία Λυγιά

Ο χωματόδρόμος από τα Αρτολίθια συνεχίζει βόρεια προς Ριζά,  Λυγιά μέχρι τα χωριά Βράχος και Λούτσα. Μετά ανηφορίζει και  ενώνεται πάλι με την επαρχιακή οδό Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας.

Συνεχίζοντας βορειότερα ξαναβρίσκουμε  τη θάλασσα στον τουριστικό οικισμό Αμμουδιά, με πολύ ρηχή αμμουδιά. Εδώ ο ποταμός Αχέρων ενώνεται με το Ιόνιο πέλαγος και η βλάστηση στις εκβολές του οργιάζει. Στην Αμμουδιά διοργανώνονται εκδρομές  στο εσωτερικό του ποταμού με πλοιάρια. Ιδανική βόλτα για μικρά και μεγάλα παιδιά.

Σε πολύ κοντινή απόσταση από την Αμμουδιά, στο Μεσοπόταμο, ένα μεσόγειο χωριό, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του Νεκρομαντείου, που η μυθολογία συνδέει με τον ποταμό Αχέροντα και τις πύλες του Αδη.

Διαμονή: Αν κάνετε κάμπινγκ, το camping Corali στην παραλία Ριζά (τηλ. +302682056386 και 6985744816). Ήσυχο με φυσικές σκιές, πάνω στην παραλία και πολύ οικονομικές τιμές. Στους οικισμούς Λυγιά και Βράχος υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Πως να πάτε: Η τοποθεσία στο χάρτη

Εκεί κοντά...
Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 5.70 km :
Αξιοθέατα και παραλίες κοντά στην Πρέβεζα: Διαδρομές στη δυτική ακτή
Πρέβεζα παραλίες Αρτολίθια

Διαδρομές με βάση την Πρέβεζα στις παραλίες της Δυτικής ακτής, σε αρχαιολογικούς χώρους και σε υδροβιότοπους στον Αμβρακικό κόλπο. Η περιήγηση στα νότια παράλια της Ηπείρου έχει υπέροχο ηλιοβασίλεμα στο Ιόνιο πέλαγος και απλωτές αμμουδιές- Αρτολίθια-Ριζά- Λυγιά- Βράχος- με πεντακάθαρα νερά για κολύμπι. Πολύ κοντά στην Πρέβεζα βρίσκονται δύο σπουδαίοι αρχαιολογικοί τόποι, η Αρχαία Νικόπολη […]

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 6.75 km :
Αρχαία Κασσώπη
Αρχαία Κασσώπη Πρέβεζα

Φθινοπωρινή βόλτα στην Αρχαία Κασσώπη. Η αρχαία πόλη της Ηπείρου κρύβεται στα βουνά του Ζαλόγγου κι έχει άπλετη θέα στο Ιόνιο πέλαγος και τη δυτική ακτή της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 14.29 km :
Νεκρομαντείο Αχέροντα: Οι αρχαίες πύλες του Άδη
Νεκρομαντείο Αχέροντα

Αυτό είναι το πιο φημισμένο νεκρομαντείο του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Σε απόσταση 48 χλμ. ΒΔ της Πρέβεζας…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 15.42 km :
Αρχαία Νικόπολη
Αρχαία Νικόπολη Πρέβεζα ποδήλατο

Μεγαλοπρεπής με εντυπωσιακά τείχη και ρωμαϊκά μνημεία, η Αρχαία Νικόπολη εκτείνεται στη χερσόνησο που χωρίζει τον Αμβρακικό κόλπο από το Ιόνιο πέλαγος, 6 χλμ. βόρεια από την Πρέβεζα.

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 22.05 km :
Πρέβεζα μία πόλη φιλική στον ποδηλάτη

 Η Πρέβεζα είναι μία πόλη ζωντανή, φιλόξενη και φιλική στους ποδηλάτες. Μία πόλη-κοσμοπολίτισσα με το βλέμμα στραμμένο στη Δύση, ονομαστή για την Γιορτή της σαρδέλας, τους ψαρομεζέδες της και το γαριδάκι Αμβρακικού… 

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 22.38 km :
Αμβρακικός: Υδροβιότοπος Ροδιάς
Αμβρακικός υδροβιότοπος Ροδιάς Πρέβεζα

Αμέτρητοι χωματόδρομοι σε off-road διαδρομές αποκαλύπτουν την ομορφιά μίας κλειστής θάλασσας και υδροβιότοπους με σπάνια πτηνά ανάλογα την εποχή. Προσεγγίστε με σεβασμό και υπομονή…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 22.57 km :
Μνημείο Αγάπης: Mία κρυφή γωνιά στην Πρέβεζα

Το «Μνημείο της Αγάπης» στο ιστορικό κέντρο της Πρέβεζας είναι αφιερωμένο στην Αγάπη προς τον Άνθρωπο και, ειδικότερα, σε δύο γιατρούς που έζησαν στην Πρέβεζα…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 22.69 km :
Θεσπρωτία: Νεκρομαντείο – Πηγές Αχέροντα – Σούλι
Σούλι Κούγκι νερόμυλος

Η Θεσπρωτία συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Στα αξιοθέατα ξεχωρίζουν το υποβλητικό Νεκρομαντείο, ο ποταμός Αχέρων και οι Πηγές του στη Γλυκή, τα χωριά του Σουλίου κι ένας ξεχασμένος νερόμυλος. Περιοχή στη Θεσπρωτία ιδανική για βόλτες με ποδήλατο στην κοιλάδα του ποταμού Αχέροντα, βαρκάδα, ιππασία και βουτιές στο ποτάμι, υπαίθριες δραστηριότητες, περίπατο στη φύση, ανάβαση στο […]

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 23.05 km :
Σουλιωτοχώρια: Ανάβαση από τη Σκάλα Τζαβέλαινας
Σκάλα Τζαβέλαινας Σούλι Αχέροντας Γλυκή φαράγγι πηγές Αχέροντα

Μία πεζοπορική διαδρομή από τις Πηγές Αχέροντα προς τα χωριά του Σουλίου για όσους αγαπούν το περπάτημα στη φύση.

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 23.22 km :
Πηγές ποταμού Αχέροντα – Γλυκή
πηγές Αχέροντα γλυκή θεσπρωτία

Προορισμός family -friendly με πολλές δραστηριότητες για παιδιά. Από βαρκάδα με πλαστική βάρκα και βόλτα με άλογο στο ποτάμι μέχρι πεζοπορία στο φαράγγι και τις Πηγές του Αχέροντα.