Η οινική παράδοση στην Κεφαλλονιά δεν περιορίζεται στην εξαιρετική ρομπόλα. Αν βρεθείτε στο νησί να δοκιμάσετε το ροδόξιδο: ένα ξίδι αρωματισμένο με πέταλα αγριοτριανταφυλλιάς, που παράγεται σύμφωνα με την παλιά κεφαλλονίτικη συνταγή και φέρει την υπογραφή του οινοποιείου Divino winery του Γεράσιμου Χαρτουλιάρη.

rodoxidoKEFALONIA
Και από ρόδο βγαίνει… ξύδι.

Το DIVINO winery δημιουργήθηκε το 1996 από τον oινολόγο Γεράσιμο Χαρτουλιάρη, ο οποίος συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση στην παραγωγή καλού κρασιού και ξιδιού , που χρονολογείται από το 1880 όταν έφτιαχνε κρασί ο παππούς του Σπ. Χαρτουλιάρης.

To Ροδόξιδο οφείλει το μοναδικό του άρωμα σε εκχύλισμα πετάλων αγριοτριανταφυλλιάς (Rosa Demascene Celsiana). Παράγεται από παλαιωμένα λευκά και ερυθρά κρασιά με τη μέθοδο Ορλεάνης (αργή ζύμωση) χωρίς την προσθήκη χρωστικών και συντηρητικών. Οι γευσιγνώστες στην Ελλάδα δεν το έχουν ανακαλύψει ακόμη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το ελληνικό ροδόξιδο δεν εξάγεται. Η Ελλάδα κάνει τη διαφορά με το ροδόξιδο, το παραδοσιακό ξίδι της Κεφαλλονιάς. ‘Αλλωστε, μπροστά του, το ιταλικό ξίδι balsamico της Μodena μοιάζει, γευστικά τουλάχιστον, παρωχημένο.

Η επίσκεψη στο οινοποιείο

Το οινοποιείο Χαρτουλιάρη βρίσκεται στην Πεσσάδα της Κεφαλλονιάς μέσα σε ένα κτήμα που χρονολογείται από το 17ο αιώνα. Ιστορικά ντοκουμέντα αναφέρουν ότι η οικογένεια Χαρτουλιάρη ασχολούνταν με την παραγωγή κρασιού από τον 17ο αιώνα.

Ο επισκέπτης θα δει το παλιό οινοποιείο αναπαλαιωμένο σε ένα όμορφο εκθεσιακό – μουσειακό χώρο με wine bar για μία δοκιμή κρασιών και σπάνια αντικείμενα που μαρτυρούν την οινική παράδοση της οικογένειας Χαρτουλιάρη.

Στην αυλή του οινοποιείου υπάρχουν οι παλιοί παραδοσιακοί λινοί που έχουν αναπαλαιωθεί και σήμερα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή λιαστών κρασιών.

Η καλύτερη εποχή να δείτε τα σταφύλια να λιάζονται στο παραδοσιακό λινό είναι την εποχή του τρύγου, συνήθως στην Κεφαλλονιά τρυγούν μετά τα μέσα Αυγούστου. Στο κτήμα, σε ξεχωριστό χώρο, υπάρχει όλος ο οινοποιητικός εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας για την παραγωγή και εμφιάλωση του κρασιού.

Το παλιό πατρικό οινοποιείο έχει αναπαλαιωθεί σε ένα όμορφο εκθεσιακό – μουσειακό χώρο με wine bar

Το οινοποιείο DIVINO winery είναι επισκέψιμο από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο (ανοικτό για το κοινό από τις 10 π.μ-8:00 μμ). Μετά ο εκθεσιακός χώρος κλείνει και λειτουργεί wine-bar στο κήπο όπου θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τα κρασιά του DIVINO winery κάτω από τις κληματαριές με συνοδευτικά πιάτα.

Η παλιά συνταγή

Ο οινοποιός Γεράσιμος Χαρτουλιάρης μιλά με καμάρι για το ροδόξιδο και την ιστορία της συνταγής που χάνεται στα βάθη των αιώνων της Ανατολής και του Βυζαντίου.

Την εποχή εκείνη, τον 10ο αιώνα, σχηματίζεται το “Θέμα Κεφαλληνίας”, ως περιφερειακή και διοικητική μονάδα του Βυζαντίου. Ετσι μεταφέρονται από την Κωνσταντινούπολη στην Κεφαλονιά διοικητικά, στρατιωτικά και θρησκευτικά στελέχη με τις οικογένειές τους. Μαζί τους φέρνουν στο νησί και ένα είδος τριανταφυλλιάς, την Rosa Demascene Celsiana, που την καλλιεργούν. Σε όλη της Βυζαντινή Αυτοκρατορία τότε ήταν πολύ διαδεδομένα η παραγωγή, το εμπόριο και η χρήση του αιθέριου ελαίου της τριανταφυλλιάς ως βασικό συστατικό αρωματισμού και καλλωπισμού . Από την άλλη, το ξίδι, ήταν άφθονο στην Κεφαλονιά, εξαιτίας της εκτεταμένης αμπελοκαλλιέργειας, και χρησιμοποιείται ως διαλύτης στην διαδικασία απόσταξης. Κι ένα νέο προϊόν εισάγεται στην καθημερινότητα των κατοίκων.

Ο οινοποιός Γεράσιμος Χαρτουλιάρης.

Στόχος του οινοποιού Γεράσιμου Χαρτουλιάρη, που απέκτησε πλούσια εμπειρική γνώση στο ονομαστό οινοποιείο Καλλιγά-Μαντζαβίνου, είναι η παραγωγή υψηλής ποιότητας κρασιού και ξιδιού με σεβασμό στα φυσικά χαρακτηριστικά και στις
ιδιαιτερότητες της κάθε ποικιλίας. Η παραγωγική δυνατότητα σήμερα, ανέρχεται στις 100.000 φιάλες κρασί και στις 75.000 φιάλες ξίδι ετησίως. Παράγονται 12 τύποι κρασιών και 3 ιδιαίτεροι τύποι ξιδιών.

Η παραγωγή διατίθεται σχεδόν ολόκληρη στην Κεφαλλονιά. Γι’ αυτό να πάτε στο νησί. Λίγες φιάλες διατίθενται σε Καλαμάτα, Ζάκυνθο και Αθήνα. Η πρώτη ύλη φθάνει στο οινοποιείο από την Κεφαλονιά (περιοχές Φαγιάς- Τρωϊανάτα- Λειβαθώ- Ληξούρι), από την ημιορεινή Αχαϊα και την Ζάκυνθο.

Πως να πάτε: Η τοποθεσία στο χάρτη

Εκεί κοντά...
Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 5.20 km :
Διαμονή στην Κεφαλονιά: «Forget Me Not villas»
Κεφαλονιά Κεφαλονια διαμονή forget me not villas

Δύο πολυτελείς βίλλες σε κήπο με ιδιωτική πισίνα σε ελαιώνα στα Σβορωνάτα με θέα το Ιόνιο. Ιδανική περιοχή για βόλτα στην εξοχή, ποδήλατο και περιηγήσεις

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 12.43 km :
Κεφαλονιά: 4 νησιά σε ένα

Η Κεφαλονιά είναι μία… μικρογραφία της Ελλάδας. Εχει σπήλαια, κάστρα, αμπελώνες, λιμνοθάλασσες, ελατοσκέπαστα βουνά, παραλίες με κόκκινη και χρυσή άμμο και με λευκό βότσαλο, πέτρινα χωριά-απομεινάρια Επτανησιακής αρχιτεκτονικής…