Το Ανδρομονάστηρο είναι κρυμμένο σε μία απομονωμένη κατάφυτη ρεματιά κοντά στον οικισμό Πετράλωνα στην Μεσσηνία.Το βυζαντινό μοναστήρι- φρούριο απέχει μόλις 5χλμ από τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης. 

Η μονή, γνωστή ως «Ανδρομονάστηρο», είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και σήμερα είναι επισκέψιμη καθώς ολοκληρώθηκαν έπειτα από 5 χρόνια οι εργασίες αποκατάστασης. Ενας αληθινός θησαυρός για τον θρησκευτικό τουρισμό στην όμορφη Μεσσηνία.

Μεσσηνία Ανδρομονάστηρο θρησκευτικός τουρισμός
Τα θυρανοίξια στο «Ανδρομονάστηρο» έγιναν τον Αύγουστο του 2016.

Η μονή ιδρύθηκε στα τέλη του 12ου ή στις αρχές του 13ου αιώνα.  Διέθετε μεγάλη περιουσία και συνέβαλε σημαντικά στην επανάσταση του 1821, αλλά υπέστη ζημιές από τις επιδρομές του Ιμπραήμ. Ήταν μετόχι της Μονής Σινά από το 1780 έως το 1929 οπότε η περιουσία της εκποιήθηκε και ο ναός αφιερώθηκε στη Μονή Βουλκάνου, της οποίας αποτελεί μετόχι μέχρι σήμερα.

Μεσσηνία Ανδρομονάστηρο θρησκευτικός τουρισμός

Πήρε το όνομα «Ανδρομονάστηρο» επειδή ήταν προφανώς αντρικό μοναστήρι ώστε να ξεχωρίζει από την κοντινή γυναικεία μονή της Ζωοδόχου Πηγής (Σαμαρίνας). Πάντως η παράδοση συνδέει την ιστορία και την ονομασία του με τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο Β΄ Παλαιολόγο, ο οποίος καταγόταν από την Ανδρούσα και πρόσφερε τις δύο μονές στη γενέτειρά για να τιμήσει τον Πατριάρχη Αθανάσιο Α΄.

Μεσσηνία Ανδρομονάστηρο θρησκευτικός τουρισμός

Το «Ανδρομονάστηρο» ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του. Δίνει στον επισκέπτη που προσεγγίζει, εικόνα απόρθητου κάστρου, όπως άλλωστε και τα περισσότερα μοναστήρια της Ελλάδας.

Επειδή όμως αυτό το μοναστήρι έχει να δει καλόγερο πάνω από 100 χρόνια, έχει διατηρήσει αναλλοίωτα πλήθος αυθεντικών στοιχείων, πολύτιμων για τη μελέτη της εξέλιξης της μοναστηριακής αρχιτεκτονικής.

Μεσσηνία Ανδρομονάστηρο θρησκευτικός τουρισμός

Πρόκειται για ένα μοναστηριακό συγκρότημα που περιβάλλεται από οχυρωματικό περίβολο ενισχυμένο με δύο πύργους. Η μία πλευρά του σχηματίζεται από το διώροφο κτίσμα των κελιών, που στο ισόγειο στέγαζε βοηθητικούς χώρους και αποθήκες.

Δίπλα στον ένα πύργο υψώνεται το τριώροφο κτίσμα της τράπεζας. Το καθολικό αρχιτεκτονικά ανήκει στον τύπου του σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού με οκταγωνικό τρούλο που στηρίζεται σε τέσσερις κίονες, με τριμερή νάρθηκα. Ο εξωνάρθηκας και το κωδωνοστάσιο αποτελούν μεταγενέστερες προσθήκες.

Μεσσηνία Ανδρομονάστηρο θρησκευτικός τουρισμός

Στο εσωτερικό του ναού σώζονται τοιχογραφίες του 13ου και του 17ου αιώνα, τμήματα από το αρχικό μαρμάρινο τέμπλο εντοιχισμένα στο μεταγενέστερο κτιστό και τμήματα από τα μαρμαροθετήματα του δαπέδου. Κάτω από το ιερό βρίσκεται πηγή σε μορφή θολωτής δεξαμενής, η οποία μέσω του υδραγωγείου της μονής τροφοδοτούσε για αιώνες την Ανδρούσα.

 

Πως να πάτε: Η τοποθεσία στο χάρτη

Εκεί κοντά...
Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 2.92 km :
Αρχαία Μεσσήνη η Πομπηία της Ελλάδας
Αρχαία Μεσσήνη Μεσσηνία

Ένας κορυφαίος αρχαιολογικός χώρος, σπουδαιότερος και από την Αρχαία Ολυμπία, που συνδυάζει την ορεινή μεγαλοπρέπεια των Δελφών και τη γαλήνη του τοπίου της Μεσσηνίας. Βραβευμένος από την Europa Nostra…