Μετά τους θορύβους της πόλης, η γαλήνη της Καρύταινας φαίνεται απέραντη. Οι λίγοι ήχοι που φτάνουν στα αυτιά ενισχύουν ακόμη περισσότερο αυτή την εντύπωση. Δεν είναι παρά ήχοι καμπάνας εκκλησίας, μακρινά κουδουνίσματα ενός μικρού κοπαδιού, η καλημέρα από τους λιγοστούς ντόπιους…

Η Καρύταινα προβάλλει μέσα στη χειμωνιάτικη λιακάδα τυλιγμένη σε ένα ελαφρύ πέπλο ομίχλης. Χτισμένη σε υψόμετρο 582 μ. πάνω σε βράχο με κάστρο στην κορυφή του, είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της ορεινής Αρκαδίας με μεσαιωνική ατμόσφαιρα.

Καρύταινα Αρκαδίας

Τα σπίτια της γαντζωμένα στην πλαγιά έχουν διατηρήσει τα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά τους στοιχεία. Κυριαρχεί η πέτρα.

Στενά δρομάκια οδηγούν σε γειτονιές με παλιά πέτρινα σπίτια, βυζαντινές εκκλησιές και αρχοντικά του 19ου αι. όλα εξαιρετικά δείγματα φράγκικης και βυζαντινής αρχιτεκτονικής.

Καρύταινα Αρκαδία

Η Καρύταινα έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός. Η ομορφιά του τοπίου και τα αξιοθέατα της περιοχής κάνουν αυτή τη μικρή γραφική καστροπολιτεία ιδανικό προορισμό και εναλλακτική βάση για τις περιηγήσεις στην ορεινή Αρκαδία, ιδιαίτερα σε περιόδους αιχμής (Πάσχα, Χριστούγεννα, αργίες) προς αποφυγή της τουριστικής κίνησης στην περιοχή.

Καρύταινα εκκλησία
Τα βράδια το κάστρο φωτίζεται και δίνει μία ξεχωριστή νότα κατάνυξης στην Άγια Νύχτα των Χριστουγέννων.

Η ζωή στην Καρύταινα έχει τους δικούς της ήρεμους ρυθμούς. Δυό μικρά καφέ κι ένα όμορφο φιλόξενο μπαράκι με τζάκι και θέα, προσφέρουν χειμώνα- καλοκαίρι στιγμές χαλάρωσης. Το χωριό ζωντανεύει τα καλοκαίρια, και ιδιαίτερα τον Δεκαπενταύγουστο όταν ο τοπικός σύλλογος γυναικών διοργανώνει παζάρι με παραδοσιακά υφαντά, εργόχειρα και είδη λαϊκής τέχνης.

Καρύταινα Αρκαδίας
Το βλέμμα χάνεται στους γύρω ομαλούς λόφους, στο βάθος απλώνεται το οροπέδιο της Μεγαλόπολης που μοιάζει να αχνίζει.

Η Καρύταινα έχει αφοπλιστική θέα, γι΄αυτό και δεν νιώθεις… αποκομμένος από τον υπόλοιπο κόσμο. Στα πόδια της συναντώνται δύο μυθικοί ποταμοί, ο Λούσιος και ο Αλφειός. Στον ανοιχτό ορίζοντα της απλώνεται ολόκληρη την πεδιάδα της Μεγαλόπολης.

Η αρχιτεκτονική της Καρύταινας και το κάστρο

Καρύταινα κάστροΔεν είναι τυχαίο που έχει χαρακτηριστεί ως το “Τολέδο της Ελλάδας”.

Θα καταλάβετε γιατί, μόνο αν ανηφορίσετε το πλακόστρωτο δρομάκι προς το κάστρο και αντικρίσετε το μεγαλείο του τόπου.

Κλασικό δείγμα αρχιτεκτονικής των σταυροφόρων, το κάστρο της Καρύταινας χτίστηκε το 1245 από τον Γάλλο Γοδεφρείδο ντε Μπριγέρ, όταν οι Φράγκοι κυριάρχησαν στο Μοριά μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Η στρατηγική του θέση εξασφάλιζε τον έλεγχο των δρόμων σε Ανατολική και Δυτική Πελοπόννησο.

Αργότερα, στα χρόνια της Επανάστασης το κάστρο της Καρύταινας έγινε το ορμητήριο του θρυλικού οπλαρχηγό Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ο οποίος έκτισε το σπίτι του κάτω από το κάστρο.

Ακόμη και σήμερα που είναι ερειπωμένο, οι ντόπιοι όταν αναφέρονται στο κάστρο λένε «του Κολοκοτρώνη το σπίτι».

Το ιστορικό γεφύρι του πεντοχίλιαρου

Κορυφαίο αξιοθέατο στην Καρύταινα είναι το ιστορικό πέτρινο γεφύρι μήκους 50μ. με τη μικρή βυζαντινή εκκλησία, στη δυτική του πλευρά, αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου.

Πρόκειται για ένα από τα εντυπωσιακότερα πέτρινα γεφύρια της Ελλάδας.

Καρύταινα πέτρινο γεφύρι

Το μνημείο αυτό διακόσμησε το τελευταίο χαρτονόμισμα των 5000 δραχμών που κυκλοφορούσε στη χώρα μέχρι που το εθνικό νόμισμα (δραχμή) αντικαταστάθηκε από το ευρώ.

Το θαυμαστό γεφύρι της Καρύταινας βρίσκεται στον Αλφειό ποταμό, στον κεντρικό δρόμο προς τη Μεγαλόπολη, και επισκιάζεται από τη σύγχρονη γέφυρα.

Καρύταινα γέφυρα πέτρινο γεφύρι

Κατά το Μεσαίωνα ήταν το πέρασμα που συνέδεε την καστροπολιτεία της Καρύταινας με τη Μεσσηνία. Χτίστηκε κι αυτό από τους Φράγκους τον 13ο αιώνα, ενώ στα 1439-1440 ανακαινίστηκε με δαπάνη του Μανουήλ Ραούλ Μελίκη, σύμφωνα με την εντοιχισμένη κτητορική επιγραφή.

Το εκκλησάκι είναι σύγχρονο με την εποχή της ανακαίνισης του γεφυριού.Καρύταινα πέτρινο γεφύρι

Αποστάσεις: Η Καρύταινα απέχει 17 χλμ. από τη Μεγαλόπολη, 54χλμ. από την Τρίπολη και 20 χλμ. από τη Δημητσάνα. Όποιον δρόμο και να διαλέξετε είναι και μία πράσινη διαδρομή στα όμορφα τοπία της Πελοποννήσου.
Διαμονή: Λειτουργούν μικροί πετρόχτιστοι ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια χειμώνα-καλοκαίρι ενώ υπάρχει και παραδοσιακή ταβέρνα.

Κοντινές διαδρομές: Σε κοντινή απόσταση από την Καρύταινα βρίσκεται το φαράγγι του Λούσιου ποταμού όπου εταιρίες εναλλακτικού τουρισμού οργανώνουν rafting και καγιάκ.

Μία ωραία πεζοπορική διαδρομή με μικρό βαθμό δυσκολίας,  ξεκινά από το πέτρινο γεφύρι προς το χωριό Ατσίχολος (ο δρόμος φτάνει μέχρι εκεί) και  οδηγεί προς το φαράγγι του Λούσιου ποταμού και το φιλόξενο μοναστήρι-αετοφωλιά του Ιωάννη Προδρόμου, όπου φτάνει κανείς μόνο με τα πόδια.

Πως να πάτε: Η τοποθεσία στο χάρτη

Εκεί κοντά...
Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 12.68 km :
Ανδρίτσαινα
Ανδρίτσαινα Αρκαδία

Πολύ κοντά στον ναό του Επικουρίου Απόλλωνος και στο σημείο όπου “σμίγουν” τρεις νομοί, βρίσκεται η όμορφη κωμόπολη της Ανδρίτσαινας με την Τρανή Βρύση και την ακόμη πιο τρανή Βιβλιοθήκη της…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 14.73 km :
Επικούριος Απόλλων ο… σκηνίτης
Επικούριος Απόλλων, Apollo temple Vassea tent

Όποιος τον αντικρίσει, τον θυμάται σε όλη του τη ζωή. Πρόκειται για έναν αφανή Παρθενώνα στα βουνά της Πελοποννήσου, που λίγοι έχουν ακούσει γι΄ αυτόν κι ακόμη λιγότεροι έχουν δει. Εδώ και δεκαετίες κρύβεται κάτω από μία τεράστια τέντα, που με κόπο κρατά μακριά ανέμους και βροχές…

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 14.80 km :
Ορεινή Ηλεία: Ανδρίτσαινα-Επικούριος Απόλλων-Φαράγγι Νέδας

Μία διαδρομή στην άγνωστη ορεινή Ηλεία. Ο νόμος Ηλείας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ” το περιβόλι της Ελλάδας”. Προικισμένος από τη φύση τόπος. Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων απλώνονται από τις απλωτές αμμουδιές μέχρι τις ομαλές πλαγιές των λόφων. Υπάρχει όμως και η ορεινή Ηλεία με φύση, που παραμένει ανέγγιχτη, και “πράσινες” οδικές διαδρομές […]

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 22.86 km :
Καταρράκτες Νέδας: Ο μικρός “θησαυρός” της Πελοποννήσου

Ένας μικρός “θησαυρός” στην Πελοπόννησο. Ο ποταμός με το θηλυκό όνομα που διασχίζει ένα εντυπωσιακό φαράγγι με καταρράκτες και λίμνες με κρυστάλλινα νερά…