Η Ελάτη κρυμμένη στην αθέατη από το Θεσσαλικό κάμπο πλευρά του ορεινού όγκου των Τρικάλων, προβάλλει εξωπραγματικά  μαγευτική μέσα στο χιονισμένο τοπίο.

Η Ελάτη είναι  το μεγαλύτερο ορεινό χωριό της περιοχής, χτισμένο σε υψόμετρο 950μ. στις πλαγιές του Κόζιακα. Απέχει 32 χλμ από τα Τρίκαλα και αποτελεί έναν φημισμένο, χειμερινό κυρίως, προορισμό της κεντρικής Ελλάδας, λόγω του κοντινού χιονοδρομικού κέντρου στο Περτούλι.

Ελάτη τρικάλων

Η Ελάτη είναι το πιο  ζωντανό ορεινό χωριό στην περιοχή και διαθέτει αξιόλογες τουριστικές υποδομές, χωρίς να χάνει τον παραδοσιακό της χαρακτήρα.

Στο κέντρο του χωριού υπάρχουν γραφικά μαγαζάκια με τοπικά προϊόντα και παραδοσιακές γεύσεις της Θεσσαλίας (τραχανάς, μέλι, πλιγούρι, λιαστές ντομάτες, γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, βότανα, τσίπουρο κ.α).

Ελάτη Τρικάλων Θεσσαλία

Όλο τον χρόνο λειτουργούν πολλά παραδοσιακά καταλύματα, ξενώνες, δωμάτια, ξενοδοχεία, μερικά καφέ-μπαράκια και καμιά δεκαριά ταβερνούλες που σερβίρουν εξαιρετικό ντόπιο κρέας, τσιγαριστά χοιρινά, κυνήγι, τυροκομικά, ντόπιο λουκάνικο.

Στην είσοδο του χωριού, το άλσος του Προφήτη Ηλία προσφέρεται για χαλαρό περίπατο και γαλήνεμα ψυχής κοντά στη φύση.

Ελάτη Τρικάλων Θεσσαλία

Στα δρομάκια της Ελάτης

Οι βόλτες στα χιονισμένα δρομάκια της Ελάτης επιφυλάσσουν συναντήσεις με καλοσυνάτους και φιλόξενους ανθρώπους, οι οποίοι ακόμη και σήμερα αναφέρονται στο χωριό τους ως Τύρνα και όχι ως Ελάτη.  Τύρνα ονομαζόταν η Ελάτη μέχρι και το 1955.

Ελάτη Τρικάλων Θεσσαλία

Το κέντρο του χωριού βρισκόταν μέχρι και πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο δυτικότερα και προς το ποτάμι, στο σημείο που σήμερα βρίσκεται ο οικισμός Κάτω Μαχαλάς. Κατά τη διάρκεια του πολέμου τα περισσότερα σπίτια του χωρίου κάηκαν από τους Γερμανούς και οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν προς τον θεσσαλικό κάμπο όπου ίδρυσαν το χωριό Κάτω Ελάτη. Μετά το τέλος του πολέμου αρκετοί επέστρεψαν πίσω στην Ελάτη και το κέντρο του χωριού μεταφέρθηκε στη σημερινή θέση (Σταυρός).

Χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου

Κοντά στην Ελάτη (6 χλμ) βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου σε υψόμετρο 1200μ. περιτριγυρισμένο από ένα από τα μεγαλύτερα και ωραιότερα δάση ελάτης της χώρας. Σε κοντινή απόσταση από το χιονοδρομικό κέντρο (3 χλμ) βρίσκεται το Περτούλι, ένα μικρό γραφικό χωριό με τουριστική ανάπτυξη και ιδιαίτερη κίνηση τα τελευταία χρόνια. (Περισσότερες πληροφορίες Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου: (+30) 24340 91385, 91558)

Η περιοχή της Ελάτης Τρικάλων αποτελεί ορμητήριο για φυσιολατρικές εξορμήσεις όλες τις εποχές του χρόνου και για όλους.

  •  Δεκάδες δασικές διαδρομές ξεκινούν γύρω από το χωριό και προκαλούν για ορεινή οδήγηση (σε άσφαλτο και χώμα όταν το επιτρέπει ο καιρός) και περιηγήσεις στα γύρω ορεινά χωριά, .
  • Μονοπάτια εξαιρετικής ομορφιάς μέσα στα δάση προσφέρονται για πεζοπορία, ποδήλατο, ιππασία,  και ορειβασία μέχρι το ορεινό καταφύγιο στη θέση Μπακόλα σε υψόμετρο 1738 μ. και την κορυφή του Κόζιακα (1901μ.).
  • Στη θέση Κόκκινος Βράχος υπάρχει αναρριχητικό πεδίο  με τρεις αναρριχητικές διαδρομές και υπέροχη θέα πάνω από την Ελάτη.

Το πέρασμα για τη νότια Πίνδο

Για να φτάσουμε στην Ελάτη Τρικάλων ανηφορίζουμε προς τον Κόζιακα, το ανατολικότερο βουνό της Πίνδου, διασχίζοντας ένα εντυπωσιακά χιονισμένο τοπίο μέσα στα έλατα.

Ελάτη Τρικάλων Θεσσαλία

Κομβικό σημείο για να περάσουμε από τον θεσσαλικό κάμπο στις χιονισμένες μέχρι και τον Απρίλη βουνοκορφές της νότιας Πίνδου και την Ελάτη, είναι η όμορφη κωμόπολη Πύλη,όπου δεσπόζει το ιστορικό πέτρινο γεφύρι του Αγίου Βησσαρίωνα. Σχεδόν 15χλμ μετά την Πύλη συναντάμε την Ελάτη.

Ελάτη πύλη αξιοθέατα γεφύρι Βησσαρίωνα Θεσσαλία
Το πέτρινο γεφύρι του Αγίου Βησσαρίωνα στην Πύλη.

Κράτα το

Πως να πάτε: Η τοποθεσία στο χάρτη

Εκεί κοντά...
Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 7.06 km :
Νότια Πίνδος και Κόζιακας: Λίμνη Πλαστήρα -Ελάτη- Περτούλι-χωριά Αργιθέας
Πύλη Αχελλώος

Η νότια Πίνδος στην καρδιά της Ελλάδας είναι ένας τόπος με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος. Μία από τις πιο γραφικές διαδρομές της περιοχής ξεκινά από Λίμνη Πλαστήρα προς τα ορεινά χωριά στον Κόζιακα Πύλη-Ελάτη-Περτούλι-Νεραϊδοχώρι-Αργιθέα. Νερόμυλοι και τα πέτρινα γεφύρια- όπως το περίφημο γεφύρι του Αγίου Βησσαρίωνα στην Πύλη- ξεπροβάλλουν στο δρόμο ενώ στο Περτούλι, γνωστός χειμερινός προορισμός, […]

Κοντινός προορισμός σε ακτίνα 8.73 km :
Πύλη Τρικάλων: Το πέρασμα για τη Νότια Πίνδο
πέτρινα γεφύρια ελληνικά σταυροδρόμια

«Από την Πύλη διέρχεστε… θέλετε δε θέλετε»! Το μοναδικό πέρασμα από τον Θεσσαλικό κάμπο προς τα ορεινά χωριά της νότιας Πίνδου και την Ήπειρο. Η πιο γνωστή διάβαση εδώ και αιώνες…